pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:165/201)

Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 181

Uwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za

Cooking Monster
Pączki hiszpańskie - gniazdka 161

Każdy powód do świętowania jest dobry, ba! rzekłabym, że wręcz doskonały. Czy to tłusty czwartek, czy za sprawą cukrowych serduszek, skłaniam się ku walentynkowej propozycji. A

Karczma Honorietty
Brukowiec - prosty piernik na szybko 134

Przyznaję - na Brukowiec czekam cały rok. To moje ulubione świąteczne ciasto.  Jest pysznie korzenno-miodowy, przełamany marmoladą. Jego wygląd "bruku" również zachwyca. To jedno z najstarszych ciast, robi się go już od średniowiecza. Ciasto to jest popularne głównie na terenie Mazur, ale jak widać - my na Podkarpaciu też je znamy, robimy i kochamy. Serwuje się je głównie na Boże(...)niego wałek o grubości ok. 3 cm. Odrywamy z niego mniejsze kawałki, formujemy kulki, nakładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i ponownie tworzymy kulki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej nieregularne kulki.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. "Bruk" pieczemy przez 30-40 min. Brukowiec aby zmiękł musi postać przed podaniem 1-3 dni. Można dodatkowo polać

Czarnawisienka
Drożdżowe paluchy z kminkiem 152

świąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :)   Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu(...)grubości i długości mają być, ale należy pamiętać, że jeszcze urosną podczas pieczenia. 3. Do pieczenia: Utoczone paluchy układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo urosną. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania. 4. Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około

Izabelawkuchni
Warsztaty Drób na świątecznym stole 185

Drób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii(...)poddać obróbce cieplnej. Sama teoria jednak to za mało, dlatego chętnie przystąpiliśmy do części praktycznej, prowadzonej przez znanych szefów kuchni: Jakuba Streuermarka oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem

Obiad gotowy
Pasztet z kurczaka z grzybami 248

Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli(...)marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut

UgotujmyTo.pl
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 385

Coraz bliżej święta…coraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Gwiazda drożdżowa z cynamonem 330

Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego(...)nich rozwałkuj na duży okrąg. Na środku okręgu połóż duży talerz do góry nogami i odrysuj nożykiem kółko. Nadmiar ciasta odłóż. Pierwszy płat przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj 1/3 miękkiego masła, posyp 1/3 cukru zmieszanego z cynamonem, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim

Moja pasja smaku
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 226

patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony umieścić pierś w piekarniku i piec około 10 minut. Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną(...)wyciąć ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy kolor w temperaturze 220 stopni. Następnie przełożyć do rondla, dodać śmietanę i masło. Gotować do miękkości, odcedzić i blenderować - powoli

Plate of Joy
Piernik 215

Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W

Kuchnia Pełna Pasji
Makowiec 147

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w

UgotujmyTo.pl
Sernik cytrynowy (bezglutenowy) 134

Cynamonowy spód z płatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny.  Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie  sernik cytrynowy. 😌 Składniki:  na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki mąki ryżowej  1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka masła orzechowego(...)cukier trzcinowy, miód i cukier waniliowy . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce łączymy ją z masą cytrynową. Wykładamy na podpieczonym spodzie, a następnie pieczemy przez kolejne 30-40 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem.      Smacznego! 🍋 ✩✩✩    Instagram

Kuchnia Ellie
Sernik pomarańczowy 217

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć(...)śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny

Kulinarne przygody Gatity
DIETETYCZNA PASCHA 242

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele

Kuchnia MagdaLeny
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 177

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo(...)części rozłożyć połowę boczku z chorizo i jajek. Przykryć jednym bokiem. Na warstwę ciasta kolejną część farszu i przykryć drugim bokiem. Dokładnie zalepić. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy chlebek jest już gotowy, ostrym nożem naciąć 4-5 razy. Całość posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem. Piec

Zielona Kuchnia
Tradycyjny Makowiec 167

nią wcale tak dużo  jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."Składniki na dużą blachę:Ciasto drożdżowe:100 g ostudzonej margaryny60 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka1 jajko110 ml mleka30 g świeżych drożdży300 g maki pszennej tortowejSposób przygotowania(...)rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową

Słodkie Przyjemności

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję