Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku . Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ(...)połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut. Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odcinamy górną upieczoną
RITA food channelPolecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej formie - stąd smalec, który może wielu przerażać a nawet zniechęcać, a to błąd - bo to właśnie smalec tworzy niezwykłość smaku tych ciastek i nie ma co się obawiać, bo to całkiem zdrowy tłuszcz wbrew(...)czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zapach arakowy Wykonanie: 1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy miękki smalec w kawałkach, dwa całe jajka, jedno żółtko, łyżkę śmietany, zapach arakowy
Kawa z mlekiemkremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu. Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con voi la ricetta della “cupola natalizia con sorpresa(...)soli ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesian ą mąkę pszenn ą wymieszaną z m ąk ą ziemniaczan ą . Całość delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaDługo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś
Karczma Honoriettyszne! Dowodem na to jest to, że nie udało się uchwycić ciasta w całości - ciasto było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można(...)pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy. Boki i dno formy do pieczenia ( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Symfonia Smakówbiałka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Następnie przygotowujemy nadzienie malinowe. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Truskawki(...)CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Truskawkowe ciasto z adwokatem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemferworze kulinarnych świątecznych przygotowań macie w ogóle czas coś nieświątecznego, a smacznego upichić i zjeść? Polecam to warzywne jednogarnkowe danie, które samo się robi, a smakuje wspaniale. Mięciutkie ziemniaki, lekko chrupiąca marchewka, słodziutka cebula, a wszystko okraszone ulubionymi ziołami, mniam! Pamiętam, że dawno temu moja babcia zwykła je robić, a jakiś czas temu mamusia Mężusia przypomniała mi o tym daniu(...)będą miękkie. Oczywiście w międzyczasie zaglądam czy moje danie się nie przypala Jeśli ogień jest odpowiednio wolny, to nie powinny, bo warzywa w czasie podgrzewania wydzielą swoje soki. Warzywa pieczone podajemy na ciepło z ulubionymi surówkami. Smacznego! Artykuł Pieczone warzywa – jednogarnkowe danie pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plPyszne roladki, które przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez(...)upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach
Mania GotowaniaKulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska(...)wyrobić ciasto. Dużą miskę wysmarować olejem i umieścić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aż podwoi objętość. Puszki wysmarować tłuszczem, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do puszek, do 1/3 wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia ciasta. P rzed pieczeniem w ierzch ciasta posmarować żółtkiem
Codziennik KuchennyW jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było
Cooking MonsterSwięta już coraz bliżej... Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda wersja jest smaczna. Ja proponuję wieniec makowy który nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda. Składniki; 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 10 dag masła 50 dag mąki pszennej plus(...)warstwowego warkocza. Z warkocza formujemy okrąg, Końce sklejamy ze sobą i chowamy pod spód ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 min w temp. 175-180C. Należy kontrolować czas pieczenia. P o ostygnięciu polewamy lukrem. Lukier; Do cukru dodawać po kilka kropli wody i dokładnie mieszać. Dozując kroplami , sami ustalamy gęstość lukru
Radość kipiąca uśmiechem.kanapie z ulubionym kubkiem pełnym parującej herbaty (to chyba kolejny dowód na to, że się starzeję).Całą wycieczkę opiszę Wam niebawem, bo była naprawdę cudowna - Kopenhaga jest już w świątecznym nastroju, błyszczy się i miga milionami kolorowych świateł, na jarmarku można kupić jabłka i migdały w karmelu, a Tivoli zamieniło się w miejsce jeszcze bardziej magiczne niż na co dzień(...)śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany, zostawiając wolny górny brzeg (ok. 3 cm). Na dolnym brzegu ułożyć pasek galaretki grubości ok. 1,5 cm. Zwinąć biszkopt w roladę, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć sklejeniu ciasta. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki na kilka godzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto(...)czasem wykorzystam ;) W czasie Świąt skusiłam się na jeszcze jedną książkę Debbie Macomber . Tym razem padło na "Niespodzianki" , które zwabiły mnie swoją okładką. Emily, matka Heather na 2 świąteczne tygodnie zamienia się mieszkaniem z Charlesem, profesorem historii na Harvardzie. Emily wyjeżdża do Bostonu, by zrobić niespodziankę córce i spędzić z nią Święta, a Charles przeprowadza się do Leavenworth w stanie
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam
potrawyregionalneOdrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem(...)konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze. Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej
Rusty Forkpiernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już myślę, jakie to pochwały zdobędę od lubego(...)sodą i przyprawą korzenną. Wlać rozpuszczone masło z cukrem. Miksować na gładką masę. Masę wałkować na grubość ok. 5 mm i foremkami wycinać kształty. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i przenieść wycięte formy. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 12 min (może być krócej, do momentu aż brzegi będą wyraźnie się brązowić). Ostudzić na kratce. Wrzucić
pink envelopeniedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby bez puszek!), i może na Wigilię będę mogła coś jeszcze przygotować... Póki co - koniec! Mam jeszcze kilka zaległych przepisów na świąteczne ciasteczka, z pewnością więc jeszcze w styczniu będę Wam je pokazywała. Wiem, że to trochę musztarda po obiedzie, ale może komuś się te przepisy w przyszłym roku przydadzą...? Szczerze mówiąc, właśnie(...)kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie).Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania w tym kierunku
Pożeraczka, czyli raz adobrze