pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:170/201)

Ciasteczka migdałowe 161

 W związku z tym, że właśnie świeci słońce jakoś trudno mi się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Chciałabym aby słoneczko tak poświeciło dłużej i wtedy człowiek

UgotujmyTo.pl
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 243

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone.Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowymSkładniki:ciasto100g masła200g mąki(...)środku i nie było widoczne, powstałe w ten sposób rogi z ciasta możemy pozaginać na boki, jakbyśmy robili wiatraczek- na wierzchu przyklejamy wykrojone wcześniej krążki z ciasta- sakiewki pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie

Smakołyki Bereniki
PIERNICZKI PRZEPIS II – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 97

To drugi już sprawdzony przepis na pierniczki. Ciasteczka można zrobić nawet dzień przed Wigilią i będą super mięciutkie. U nas i tym razem nie uchowały się

Calzonella.com
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 535

Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku .  Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi.  Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ(...)połączenia się składników.  Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze mieszamy szpatułką.  Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut.  Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odcinamy górną upieczoną

RITA food channel
Ciastka smalcowe przez maszynkę + filmik 182

Polecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej formie - stąd smalec, który może wielu przerażać a nawet zniechęcać, a to błąd - bo to właśnie smalec tworzy niezwykłość smaku tych ciastek i nie ma co się obawiać, bo to całkiem zdrowy tłuszcz wbrew(...)czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zapach arakowy Wykonanie:  1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Następnie dodajemy miękki smalec w kawałkach, dwa całe jajka, jedno żółtko, łyżkę śmietany, zapach arakowy

Kawa z mlekiem
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 268

kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu.  Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą  dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere con voi la ricetta della “cupola natalizia con sorpresa(...)soli ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesian ą  mąkę pszenn ą  wymieszaną z m ąk ą ziemniaczan ą . Całość delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Red Velvet 205

Długo zbierałam się by zrobić to ciasto. Naczytałam się przepisów. I sama nie wiedziałam, gdzie tkwi sekret, poza kolorem. Niby banalne ciacho, ale ..zawsze jest jakieś

Karczma Honorietty
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 229

szne! Dowodem na to jest to, że nie udało się uchwycić ciasta w całości - ciasto było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki:  500g drobnej, białej fasoli  pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można(...)pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i  finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy.  Boki i dno formy do pieczenia ( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Symfonia Smaków
Truskawkowe ciasto z adwokatem 530

białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Następnie przygotowujemy nadzienie malinowe. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Truskawki(...)CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Truskawkowe ciasto z adwokatem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pieczone warzywa – jednogarnkowe danie 119

ferworze kulinarnych świątecznych przygotowań macie w ogóle czas coś nieświątecznego, a smacznego upichić i zjeść? Polecam to warzywne jednogarnkowe danie, które samo się robi, a smakuje wspaniale. Mięciutkie ziemniaki, lekko chrupiąca marchewka, słodziutka cebula, a wszystko okraszone ulubionymi ziołami, mniam! Pamiętam, że dawno temu moja babcia zwykła je robić, a jakiś czas temu mamusia Mężusia przypomniała mi o tym daniu(...)będą miękkie. Oczywiście w międzyczasie zaglądam czy moje danie się nie przypala Jeśli ogień jest odpowiednio wolny, to nie powinny, bo warzywa w czasie podgrzewania wydzielą swoje soki. Warzywa pieczone podajemy na ciepło z ulubionymi surówkami. Smacznego! Artykuł Pieczone warzywa – jednogarnkowe danie pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 186

Pyszne roladki, które przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez(...)upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach

Mania Gotowania
Kulicz, babka wielkanocna. 129

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł.  Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska(...)wyrobić ciasto. Dużą miskę wysmarować olejem i umieścić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aż podwoi objętość. Puszki wysmarować tłuszczem, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do puszek, do 1/3 wysokości.  Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia ciasta. P rzed pieczeniem w ierzch ciasta posmarować żółtkiem

Codziennik Kuchenny
Wietnamskie przysmaki i menu dla pupila - Stacja Street Food 134

W jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było

Cooking Monster
Drożdżowy wieniec z białym makiem i lukrem. 123

Swięta już coraz bliżej... Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda wersja jest smaczna. Ja proponuję wieniec makowy który nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda. Składniki; 10 dag migdałów w płatkach   Skworcu 10 dag masła  50 dag mąki pszennej plus(...)warstwowego warkocza. Z warkocza formujemy okrąg, Końce sklejamy ze sobą i chowamy pod spód ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 min w temp. 175-180C. Należy kontrolować czas pieczenia. P o ostygnięciu polewamy lukrem.  Lukier; Do cukru dodawać po kilka kropli wody i dokładnie mieszać. Dozując kroplami , sami ustalamy gęstość lukru

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania