Witajcie, ciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W tym roku zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu(...)powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę oraz sodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut . Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je na pół i smarujemy powidłami. Następnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną
Health-Fit-Lifemożecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”. Polecam Wam także:- – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach(...)doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie w śmietanie z jabłkiem pochodzi
nietylkopasta.plmnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz(...)każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 – 30 minut. W połowie pieczenia wysunąć formę i każdą kuleczkę obrócić. 10. Gotowe kuleczki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchnisamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut
Nie tylko w kuchniŚwiąteczne ciasteczka imbirowe...Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.Pięknie pachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego. Sposób przygotowania(...)lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia
Gospodyni MiejskaO dobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej
Cooking Monsternadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego olejek migdałowy 200 g miodu 5 jaj 1 kg cukru 1 margaryna niecałe(...)opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą na dużą blachę. The post Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaWielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji(...)chcą się połączyć, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalki. Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia na równy placek o grubości 3-4 mm. Nożem wycinamy kształt mazurka. Brzeg ciasta zaginamy do środka. Ze skrawków ciasta robimy wałek, który zwijamy spiralnie i przyklejamy do brzegu ciasta
Smakowity Blog KulinarnyTarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie
Wanilia i Kardamonświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz(...)karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50 min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera
Kuchnia Beatyświątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadanioweSkładniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka(...)wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki- rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia- rogale
Smakołyki BerenikiPierniczki! To nie tylko świąteczne ciastka, to też świetny pretekst na spędzenie czasu z bliskimi Takie proste i takie przyjemne – wspólne spotkanie ze znajomymi w kuchni przy wycinaniu pierniczków, dekorowaniu przyniesionymi perełkami, piciu grzańca. Całe mieszkanie pełne jest zapachu świąt i radosnej atmosfery. Ciasto można zrobić dzień wcześniej, zaś lukier najlepiej tworzyć na bieżąco z cukru pudru i soku pomarańczowego(...)przełóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki nawet na dwa dni (pierniczki wyjdą, gdy upieczesz je od razu lub po kilku godzinach – różna długość chłodzenia ciasta przed pieczeniem była testowana ;p). Ciasto musisz wałkować cieniutko, nawet na 5 mm, bo w piekarniku pierniczki rosną jak szalone. Przed pieczeniem możesz posmarować pierniczki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem jednej
Eat me! Fit me!Pieczniczki Świąteczne - najlepsze i najprostsze Przepis na te pierniczki wykorzystuję prawie co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo stary i tradycyjny przepis na pierniki, a takie przepisy są dla mnie szczególnie cenne. Dlaczego pierniki z tego przepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli(...)dodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść na stolnicy. Odcinać mniejsze kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8-10 minut, do zarumieniania. Ciasteczka można przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem, wtedy są błyszczące. LUKIER: Szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody
Calzonella.comŚniegowe ciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia. W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis(...)dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie
Mia Cucina Sofietawielką miłością. Pielęgnujmy tę postawę w każdej chwili. Chociaż w ten świąteczny czas nie uciekajmy od siebie i swoich bliskich, bo podczas ucieczki bardzo łatwo się zgubić... I niech świąteczne przysmaki nie służą jedynie zaspokajaniu potrzeb cielesnych. Niech stanowią jeden z aktów (zaraz po wspólnym spędzaniu czasu, przytulaniu, rozmowach, poznawaniu siebie) dawania i brania miłości ... najlepiej takiej nieskończenie wielkiej(...)stopni (termoobieg). W jednej misce mieszamy składniki suche, w osobnej - mokre prócz oleju. Składniki mokre wlewamy do suchych. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Wykładamy masę do formy/ek. Pieczemy 35 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuŚwiątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :). Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady dają efekt(...)Zapraszam do przepisu : Na blaszkę ok. 30/20 Czas przygotowania: ok. 2 godziny Składniki: Spód: Pół kostki półmiękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej 650 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki cukru pudru Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego z wiaderka Pół kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego 7 jajek 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
Kuchnia PROzdrowotnaPieczarki faszerowane są łatwą i szybką przystawką. Można je dowolnie wypełniać. Polecam już z wcześniejszego posta PIECZARKI FASZEROWANE JAJKIEM Dziś przygotowałam pieczarki faszerowane
potrawyregionalneprawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa(...)cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkamimi gdałowymi wg własnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpoczyna się oficjalny sezon na puszczanie piosenki "Last Christmas". Pewnie wielu z Was podnosi się na dźwięk tej melodii, ale dla licznych jest też miłym wprowadzeniem w czas przygotowań świątecznych. Jak dla mnie, jej czar działa na mnie dopiero na tydzień przed świętami ;) Za to pierwsze pierniczki zostały już w tym roku upieczone. I zjedzone też :P ;) Lebkuchen - to tradycyjne(...)Zawinąć je w folię i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować tym pierniczki przed włożeniem do piekarnika. Piec nagrzać do 200 stopni i piec pierniczki 10 minut. Wystudzić i przełożyć do puszki
My simple kitchenblachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast(...)ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy okazji uroczystych przyjęć i spotkań rodzinnym. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki
Ciastka - domowe słodkości