jeszcze jedną babkę. Mam bowiem pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie(...)wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDietetyczne wypieki świąteczne istnieją i są zaskakująco pyszne! Niemożliwe? Tym przepisem udowodnię Wam, że to nic trudnego przygotować niskokaloryczne ciasto wielkanocne, który w smaku niczym nie będzie odbiegać od jego tradycyjnej, przesłodzonej wersji. Moim zdaniem jest nawet lepsze, a świadomość, że nie pochłaniamy bomby kalorycznej dodaje mu jeszcze więcej smaku! Mazurek jest wykonany w całości z mąki pełnoziarnistej, a jako(...)przykleić do brzegów. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować nadzienie. W garnuszku wymieszać łyżką miód, powidła i kakao , lekko podgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową i wyrównać. Ozdobić płatkami migdałowymi i całymi migdałami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogŚwięta już tuż tuż, a chwilę później Nowy Rok. Końcówka roku jest dla wielu osób bodźcem do zmian zarówno tych mniejszych, jak i tych większych. Wielu
Słodkie okruszkiszpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno . Proste do zrobienia . Nadają się nawet na świąteczny obiad . Moje chłopaki uwielbiają wszelakie tarty , obojętnie czym nadziewane , zawsze mają wzięcie . Chociaż gdybym użyła kaszanki lub wątróbki ..mogło by już nie być tak uroczo Ale takie farsze sobie odpuszczę . składniki(...)minut . Odstawiamy do ostudzenia . Zimny farsz łączymy z roztrzepanymi jajkami i mieszamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto na tarty dzielimy na porcje , rozwałkowujemy cienko i układamy w foremkach do pieczenia . Spód nakłuwamy widelcem . Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 C do czasu aż lekko się przyrumienią . Wyjmujemy spody z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie . Na każdej tarcie układamy pokrojony
Ogrodnik w podróżystarsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką,może być miłym świątecznym prezentem.Zapraszam do przepisu.Składniki na 2 sztuki:200 g rodzynek60 g skórki pomarańczowej60 g żurawiny skórka starta z 1 cytryny1 łyżeczka zmielonego kardamonuszczypta czarnego pieprzu2 łyżeczki extraktu z wanilii2-3 łyżki(...)ułożyć w nim marcepan.Kazdą porcję ciasta złożyć tak zakładając,by pozostawić z boku 2 cm wolny rant.Miejsce złaczenia posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięciapiekarnik rozgrzać do 180` C.Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia.Studzić na kratce.Posmarować stopionym masłem przy pomocy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Roladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe(...)patelnię po smażeniu wlewam szklankę gorącej wody przepłukuję ją, zeskrobuję pozostałe w niej przyprawy i przelewam do naczynia z mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam
Kuchnia z widokiem na ogródCzekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się
Wanilia i KardamonPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dość twarde i gęste .Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy .Płaty ciasta przekładamy kolejno do wyłożonej folią aluminiową formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Upieczone i wystudzone płaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi. Tak przygotowany piernik odstawiamy na 3 dni, po tym czasie powinien skruszeć
Smakowite Daniapojawił się na blogu. Zdążyłam jeszcze zrobić wcześniej choineczki z piernika, wysokości około 19 cm, które zapakowane w celofan posłużą jako prezenty dla najbliższych, a jedna zostanie ozdobą naszego świątecznego stołu. Tradycyjnie ciasto z przepisu ze strony Moje Wypieki , które uwielbiam i jest z nami od dobrych kilku lat :) Jeśli lubicie takie ręczne robótki to serdecznie polecam - świetna zabawa(...)kształcie gwiazdek. U mnie komplet pięciu różnej wielkości gwiazdek, największa gwiazdka o średnicy 10 cm. Pierniczki przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 o C piekarnika i piec ok 8-10 min w zależności od rozmiaru, mniejsze gwiazdki starczy piec 4-5 minut. Uważać
Kocham..lubię..gotuję..Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta). W czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i wyciskamy 1/2 soku z pomarańczy. Mieszamy, aż powstanie lukier. Kiedy rogale delikatnie przestygną smarujemy je lukrem. Smacznego
ChilliJemyZbliża się Wielkanoc, dla jednych talerzowa swawola, zaś dla innych czas wyrzeczeń i ograniczeń. Znam też takich dla których okres świąteczny to czas frustracji, ponieważ wiele sobie odmawiają. Jednak tak wcale nie musi być, wiadomo że wszystko zależy od umiaru, ale można też stworzyć potrawy z korzyścią dla siebie i innych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole(...)także po części zastępują cukier, którego jak widać jest niewiele. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy aby się równo rozłożyły. Foremkę ( u mnie 32 x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny, nie mniej niż 50 min i nie więcej niż godzina. Ciasto jest ciemne, a więc
Dieta moja pasjaZdradzę Wam dziś jak to jest czasem z przepisami u Czerwonej Porzeczki, bo owy schab powstał w bardzo ciekawy sposób ;P Zaczęło się od niewinnego pęczka
Czerwona Porzeczkarozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej(...)włoskichDżem malinowyStarta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowePrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem
Czarnawisienkazaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową(...)ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min. Moje uwagi: Chleb nie uzyskał pięknych pasów" jak zebra. Popełniłam chyba taki błąd, że po posypaniu masy chlebowej migdałami
Proste Potrawynazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗 Składniki: Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm) -4 jajka M -35g mąki gryczanej(...)chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu
Candy Pandas