sporo pracy. W rzeczywistości jednak wykonanie tego koszyka zajęło mi jakieś 30minut;)) Oczywiście pomijając proces wyrastania ciasta;) Koszyk jest naprawdę piękną ozdobą świątecznego stołu, ale będzie również wspaniałym świątecznym prezentem. Ponadto może nam posłużyć jako jadalny koszyk do Święconki! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 12,5g świeżych drożdży, szczypta soli, 1/4 szklanki(...)Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem. Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st. Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkościJeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest(...)będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Masa mleczna 200 g masła pół szklanki mleka 2/3 szklanki cukru
Słodkie inspiracjeKruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym
Wanilia i Kardamonroku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi się w głowę i postanowiłam coś stworzyć. Szukałam i szukałam inspiracji i znalazłam! TUTAJ oto. Spód wyszedł idealny jak na mazurka przystało twardy jak kamień :D pyszny!. Nad kremem długo myślałam i stworzyłam swoją wersję(...)ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :) owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę, zostawiając wyższe brzegi pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, studzimy czekoladę rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", ciągle mieszając dodajemy mleko i aromat od daktyli odlewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie
Food SquarePolędwiczka wieprzowa obtoczona mięsem mielonym z pieczarkami i zawinięta w boczku. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na świątecznym, uroczystym obiedzie. Szczególnie jeżeli chcemy zaskoczyć gości i podać im coś wyjątkowego. 1 polędwiczka wieprzowa 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko(...)zawijać w plasterki boczku, tak aby zachodziły jeden za drugi. Przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 45 min. Przed końcem pieczenia , za pomocą pędzelka posmarować boczek miodem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna odczekać ok 10 min. wtedy można pokroić na plastry. Smacznego :) Pieczeń będzie ładnie się prezentować
https:KKuchniaMniamniż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero(...)białko zostawiamy do posmarowania ciasta). 100 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g migdałów blanszowanych łyżka esencji waniliowej keksowka posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia Przepis na ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe, ale nie parzyło (ok 40 stopni), rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i drożdze. W kąpieli wodnej
Ugotowane pozamiataneSmaczne, niewielkie kosteczki piernikowe z dodatkiem masy marcepanowej oraz konfitury morelowej oblane czekoladą. Przepyszne, malutkie kwadraciki dosłownie na jeden kęs to idealny pomysł na deser lub świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Wcześniej zajadałam się jedynie kupnymi kostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza(...)Dodaję jajko i masę miodowo- maślaną. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy (20 cm x 20 cm). Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 15-20 minut. Ciasto piernikowe studzimy, następnie kroimy wzdłuż na pół, tak by otrzymać dwa cienkie blaty. Dolną warstwę piernika smarujemy połową konfitury. Masę marcepanową wałkuje (u mnie jest
Mango Papajapierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru
My simple kitchentutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście(...)kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj rano, tuptając do autka z przykrością stwierdziłam, że po wieczornej zimie nie został nawet ślad. Przynajmniej nie trzeba było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobojgu w tej samej chwili smak na aphelstrudel. Pyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości.Działamy!Co potrzeba?Do ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo(...)było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy nadzienie i za pomocą płótna zwijamy. Wierzch smarujemy masłem i wkładamy do naczynia posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Pieczemy w 185-190 stopniach przez 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BaRepasdługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej
Malowane smakiemBiały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona
kolorowotorcikowoserce. Jest wilgotny, mięciutki, a oblewa go polewa krówkowa, która fantastycznie podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka(...)mąkę oraz kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do masy, ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, przelać do niej masę. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu
Cooking MonsterPizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje(...)ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii
Ogrodnik w podróży