Coraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste(...)kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy oba sery, śmietankę i mąkę kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce
Słodkie Przyjemnościgrzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam.Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą(...)pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.The post Paszteciki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne korzenne miodowe pierniczki bez dodatku cukru :) SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt) - 250 g mąki
Moje Kuchenne RewelacjeCoraz bliżej Święta... Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale to już najwyższy czas, aby pomysleć nad świątecznym menu. Wraz z marką Lubella przygotowałam dwa słodkie przepisy, które umilą ten magiczny czas, przepisy pachnące przyprawą korzenną- bo czyż to nie jest zapach, który kojarzy Nam się głównie ze Świętami? Krucha tarta nadziana powidłami oraz kremem piernikowym oraz genialne ciasteczka czekoladowe(...)tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą
Kraina Miodem PłynącaŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki(...)Wszystko wymieszaj. 4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, żółtka i ostudzoną margarynę. Wyrób i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. 6. Piec 40 minut w 180 stopniach (ja piekę "na oko", do suchego patyczka
My World by Dagmara Rekdoskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie, przedstawiam Wam przepis na typowo świąteczny smakołyk: pierniczki. Ale nie takie klasyczne, puchate i mięciutkie, ale lekko klejące i rozpływające się w ustach, wprost od naszych zachodnich sąsiadów. Lebkuchen , bo o nich mowa, są po prostu(...)sztuk) 280 g miodu 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniczym nienaoliwiona furtka do wiedźmowego ogródka. Nie przeszkadza mi to na szczęście w pisaniu i w końcu, wreszcie, po tygodniu mogę podzielić się z Wami przepisem na cudowne niemalże świąteczne ciasto. Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe(...)pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st.C. Pieczemy ok godziny. Przygotowujemy syrop. Sok z pomarańczy łączymy z kawą i cukrem. Powoli polewamy ciepłe ciasto tak by wchłonęło
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne
Malinowe Pocałunkizostał gruntownie przebudowany i przystosowany do potrzeb ośrodka konferencyjnego. Obecnie pałac znajduje się w prywatnych rękach. Organizowane są tutaj wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe (wesela, imprezy świąteczne, rodzinne obiady) jak i biznesowe. Pałac dysponuje bazą noclegową dla 45 osób, olbrzymim terenem ponad 500 ha, a także 4 hektarami parku. To także idealny obiekt na pikniki firmowe. Do miejsc(...)szarpana gęsina, świeżo tarty chrzan pasztet z gęsi, żurawina i czerwone wino sandacz, puree z kalafiora, seler, zielona oliwa kremowe risotto z borowikiem i serem bursztyn schab z dzika, pieczone warzywa, sos rozmarynowy ciasto Pani Walewska Klimatycznie urządzone wnętrza pałacu Wodzińskich - bez zbędnego przepychu i blichtru - przenoszą nas do pierwszej połowy XIX wieku. Tutaj czas płynie inaczej i w salach
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Święta Wielkanocne, to nie tylko czas przygotowań, to także spotkania z najbliższymi. W obecnym zabieganym świecie, gdzie wiele osób rozdziela
Słodkie okruszkiPolska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Nie ma łatwiejszego wypieku od sernika. Dodajemy do niego zwykły twaróg nie mielony w kostce , białek nie ubijamy, dzięki temu nie
Wanilia i Kardamonsię identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g 360g mąki pszennej 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę(...)Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane w kulę i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie
Grunt to przepis!Mazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja
Ciastkozercywłoskich. Udał mi się ten chlebek. I to bardzo. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze i chrupiące orzechy. Chlebek upiekłam z użyciem orzechów włoskich, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Słodkich wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 1 cukier(...)wyrośnięcia na około 45 minut. 4. Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł. 5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
IzabelawkuchniDzisiaj kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym to ciasto ponownie Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany(...)klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem
Fitkot