pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:140/201)

Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 148

Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo

Różne smaki w kuchni
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 200

zeszłoroczne wspomnienia, a głównie te grudniowe, które przywiozłam z sobą z kolejnej edycji świątecznych warsztatów kulinarnych Jadalne Prezenty (klik).  Ze wszystkich warsztatów, jakie miałam przyjemność dotychczas prowadzić, te świąteczne należą do moich ulubionych. Gromadzą Osoby, wraz z którymi pojawia się niecodzienna aura wyjątkowości, tej energii i ciepła, jaką niosą z sobą święta.   To doprawdy wielkie szczęście spotykać przy(...)paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje

KUCHARNIA
Owsiane muffinki z dżemem i kruszonką 106

Dziś kolejny przepis na muffinki. Takie w sam raz na przekąskę w czasie świątecznych przygotowań. Bardzo proste do zrobienia, pożywne i po prostu pyszne. Te muffinki będę idealne nie tylko na deser, ale śmiało można je zjeść na śniadanie. Bardzo polecam. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych  1/2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki miodu(...)łyżeczce dżemu do każdej muffinki. Kruszonka : Płatki owsiane, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe wsypać do miseczki, dodać miód i olej kokosowy i wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na muffinki. Piec ok. 25 min. w temperaturze ok. 180ºC

Healthy food explorer
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 156

Przepis na babkę, jak i formę do niej dostałam od mojej Teściowej. Babka gotowana zawsze bywała u nich na świątecznym stole. U nas nie zawsze, ale niekiedy bywa. Kiedyś przygotowywałam ją na mące pszennej, pomimo iż w oryginalnym przepisie była pszenna i ziemniaczana, (ja nie daję mąki ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam(...)choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g masła - 370g mąki orkiszowej typ750 (700 dałabym 340g) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 160

Jeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4 żółtka 4 łyżki brązowego cukruszczypta soli2 pomarańcze1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki mlecznej czekoladyPRZYGOTOWANIEMąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej(...)folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami. Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut

Magiczna kuchnia Darii
Szarlotka klasyczna 150

Wygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: b ył „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w

Domowe ciasta
Szarlotka Babci Eli 169

tylko pamiętam. Do tej pory jest ona obowiązkowym ciastem na rodzinnych świętach, urodzinach czy innych uroczystościach. W tegoroczną Wielkanoc Babcia również upiekła tę szarlotkę. Gdy przyszłam pomóc w przygotowaniu świątecznego obiadu, zabrałam się również za krojenie ciast i rozkładanie ich na patery i talerze. Jak zwykle wypieków było od groma, w tym jedno właśnie od Babci Eli- tradycyjna niezawodna szarlotka(...)wszystkim smakowała podczas świąt, a ja zmotywowana chęcią podzielenia się z Wami tym rodzinnym przepisem tydzień później poprosiłam Babcię o  recepturę i od razu zabrałam się za pieczenie. No i jest! Tak się akurat złożyło, że nawet w szafce miałam jeszcze mus jabłkowy zdobiony przez Babcię, więc szarlotka smakowała dokładnie tak jak w jej oryginalnej wersji

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 168

Jego słoneczna barwa i korzenny aromat urzekły wszystkich członków rodziny. Oto kolejne weekendowe ciacho pachnące Świętami. Czego tu się innego spodziewać skoro do Wigilii pozostał już

Dzieje kuchennej Wiewióry
miodownik z masą kajmakową 446

składniki na ciasto: 520 g mąki 250 g cukru 160 g masła 3 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki sody wykonanie: Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 150

Smaczna babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem. W smaku miękka, pachnąca cynamonem, może lekko sucha i taka na co dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis

Gotowanie-uk
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 346

pudełeczka i wystawiam na stół  w pierwszy albo drugi dzień świąt.  Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400(...)wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.  Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry. Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 191

Czy w waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się

Niezły Młynek
Ciasteczka makowe z czekoladą 83

Magda Bardzo proste i bardzo smaczne ciasteczka aż proszą się aby je przygotować i podać w świąteczne dni. Ktoś kto ma dzieci bardzo polubi ten przepis – lepienie z dziećmi kulek, robienie dziurek paluszkiem to świetna zabawa. Dla dorosłych to niech niezła frajda i relaks, o jedzeniu ciasteczek potem już nie wspomnę. Składniki (na około 20 sztuk): 100g miękkiego masła(...)wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia.   Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 120

upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie kremu czekoladowego z jabłkami. Taka tarta z jabłkami doskonała jest do kawy na co dzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole. Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: 1 jajko 200 g mąki pszennej typ 500 100 g masła (schłodzone) 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem

Kuchcik gotuje
Makowiec drożdżowy 176

Makowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy.   Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl(...)prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając  ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem

Smakołyki Asi
Włoskie krasnale w czapeczkach 163

Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego(...)mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Koniec każdej czapeczki zanurzamy w lukrze. Odkładamy do zastygnięcia. Źródło: Tina Smacznego nr 2/2016

Smaki Na Talerzu
Makowe pancakes z syropem klonowym 183

Kilka tygodni temu otrzymałam świąteczną paczkę od Netto z produktami Premieur. Zawartość... pierwsza klasa :). Co było w paczuszce? M.in. wędzony łosoś, filety Anchovies, masło orzechowe, ocet balsamiczny, sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy, pakistańska sól krystaliczna, pieprz czarny ziarnisty, kawa ziarnista, syrop klonowy i wiele innych! Bardzo dziękuję za tak smaczną przedświąteczną niespodziankę. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście mój ulubiony wędzony(...)sztuk)   1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka oleju+ odrobina do wysmarowania patelni 1 łyżeczka miodu 80 g mąki żytniej typ 720 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku syrop klonowy do podania     Przygotowanie:   Jajko roztrzepać w misce widelcem. Wlać mleko, olej, miód oraz wsypać przesianą mąkę żytnią, proszek do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche babeczki z makiem 206

święta, zupełnie o nich zapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu.  Ciasto na babeczki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki  i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Rolada schabowa z kurkami i serem 166

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli(...)boczku, końcówki zawijamy pod spód rolady. Gotowe mięso przekładamy na foli aluminiowej do foremki. Roladę skrapiamy olejem i okrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 1 godzinę 40 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Drożdżowy wieniec adwentowy 91

która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe(...)miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej. • Wstawić do ciepłego ale nie gorącego piekarnika, nastawić temp

To co kocham
Pierniczki 118

Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie przygotowaliście jeszcze pierniczków, te na pewno Wam się spodobają - jedyna wada- tak jak powiedziałam - te pierniczki z początku są twarde - ale można temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić(...)albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania