Do świąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To
Kuchnia od dwojgaWitam Kochani 11 listopada zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na rewelacyjne rogale świętomarcińskie, które to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt
peggiwkuchniNa blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :) W domu zawsze muszę
Cooking MonsterNa ok 12 porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa
Jadło i czytadłoCoraz bliżej święta. Najwyższy czas zająć się świątecznymi wypiekami. Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki(...)cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką
noteskulinarnyfigamiski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Kuchnia u Krysi . Gorąco polecam i życzę smacznego. Mak uprawiano nie tylko dla pożywnych
mojewypiekiinietylkomiski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Kuchnia u Krysi . Gorąco polecam i życzę smacznego. Mak uprawiano nie tylko dla pożywnych
mojewypiekiinietylkoPyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości. Składniki: 1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula Marynata: 2 litry wody 4 łyżki soli peklowej 4 liście laurowe 8 sztuk ziela angielskiego główka czosnku Wierzch: papryka ostra bądź słodka majeranek(...)się równomiernie peklowało. Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt. Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać 1,5 szklanki wody i związać woreczek. Na górze zrobić 2-3 dziurki - widelcem bądź jakimś szpikulcem. Piec w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów(...)szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy Winiary 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 600 g sera białego z wiaderka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chililodówki), przykrywamy papierem do pieczenia i pozostawiamy aż spody zmiękną. krem: Po 2-3 dniach zabieramy się za robienie kremu. Specjalnie nie robimy go w dniu pieczenia placków, aby śmietana i serek były jak najdłużej świeże. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (łyżeczka(...)gotowe składamy poszczególne elementy. Na pierwszy placek nakładamy krem, następnie kładziemy drugi placek i na niego wykładamy masę korówkową. Dowolnie dekorujemy. U mnie tym razem gwiazdki, które świetnie podkreślą świąteczny klimat i będą namiastką białej zimy, której za oknem nie widać ☺ Ciasto odkładami na 3-4 godziny do chłodnego miejsca. Gwarantuję, że tym smakołyki zadowolicie każde, najbardziej wymagające podniebienie ☺ Ania
Ania i Marcin gotująMoże, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu
Anioły w kuchniŚwiąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Cebula · 20 dag pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól(...)Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7. Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8. Zwijamy w roladę. 9. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10. Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody
Kulinarna Chwilaporzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła(250g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy(...)mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy kuleczkę i delikatnie rozpłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia. Polewę wkładamy
Sama słodycz i szczypta chiliWitam Kochani dziś coś bardzo prostego i dobrego :) Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku