Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Cebula · 20 dag pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól(...)Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7. Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8. Zwijamy w roladę. 9. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10. Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody
Kulinarna Chwilaporzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła(250g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy(...)mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy kuleczkę i delikatnie rozpłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia. Polewę wkładamy
Sama słodycz i szczypta chiliWitam Kochani dziś coś bardzo prostego i dobrego :) Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBiszkopcik z Morelami i Orzechami to pyszny deser idealny na przekąskę podczas świątecznego sezonu. Może nie jest wybitnie eleganckie, ale za to jest proste i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy. Warto zrobić sobie prosty i minimalistyczny deser jak ten biszkopcik. Pocieszyć się tym jaki mamy piękny czas, ile miłości jest wokół nas i nie martwić się(...)Orzechami Włoskimi 8 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: masło roztopione 55g ksylitol lub cukier 55g olej roślinny 25g jajka 3 sztuki mąka pszenna 250g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sól 1 szczypta morele suszone ok. 150g orzechy włoskie 25g + parę orzechów na wierzch ciasta Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Roztopione masło mieszamy
rabarbarowopotrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku(...)masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżka gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1 łyżeczka kardamon 1/3 łyżeczki krem: masło 45g jajko 1 sztuka ksylitol
rabarbarowosmaku korzennych przypraw z żurawiną to była tylko kwestia czasu. Mocno uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki(...)ekstraktem z wanilii oraz skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej
Mango PapajaKolejne podejście do muffinek z użyciem jagód, choć w tym przepisie świetnie sprawdzą się też orzechy i czekolada. Bez masła i bez cukru, a mega smakowite
Cooking MonsterNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam(...)zdecydowanie leczy ona człowieka z kompleksów ;-) :-) SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 200 g jasnego brązowego cukru (ja dałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym
Czary - gary w kuchnikapustę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Pozostawiłam do wystudzenia.Dobry moment na przygotowanie foremki do pieczenia i dodatków do dekoracji. Standardową tortownicę wyłożyłam tylko na spodzie folią do pieczenia i lekko oprószyłam mąką. Na środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna ;))1 roztrzepane żółtkosól do dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką(...)wylądowało ono w rozgrzanym piekarniku i pozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia. Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam tutaj
bastalenapseudokeks to raj dla alergików (pod warunkiem, że mają oni ten plus, że owoce ich nie uczulają). Oto wersja bez grama mąki, mleka czy masła. U nas wylądowała na świątecznym stole, ale kusi nas także 'wznowienie produkcji' na stół noworoczny (by zdrowo i smacznie przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie(...)Przygotowujemy keksówkę/Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie uzyskać.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy bakaliową masę. Po wyrównaniu wylewamy masę z ziarenek. PIECZENIE:Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg), przez około 30 minut.Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest po prostu
Wypisz Wymalujpewno nie oprze się ich widokowi! Przygotowanie pierniczków to świetna zabawa, do której można zachęcić najmłodszych domowników . Własnoręcznie zdobione ciasteczka mogą być wyjątkowym prezentem albo dodatkową ozdobą świątecznego stołu. Pierniczki z poniższego przepisu możecie wykonać dosłownie chwilę przed Świętami, ponieważ są od razu dobre do jedzenia . Pierniczki Pierniczki 500 g mąki pszennej ((typ 405)) 150 g płynnego miodu(...)ręcznie do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj i wykrawaj wzory. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia układaj wkrojone pierniczki. Piecz pierniczki 8 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Odstaw pierniczki do wystygnięcia. Udekoruj według swoich preferencji. Lukier królewski Do miski włóż
Przepisy na widelcuPrzepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto. Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem. Beza: 6 białek w temp. pokojowej 250 g cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez
Smakołyki Asibardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie(...)skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia
karmelowymleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia. PIANA: Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście. Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić(...)promocjach, aż trudno zdecydować gdzie zrobić zakupy. Przygotowałam dla Was kilka propozycji :) Dobre gatunkowo sery: w wiaderku lub do samodzielnego zmielenia: Jednorazowe foremki, rękawy i inne artykuły do świątecznych wypieków: Ryby i ekskluzywne wędliny: Świeży karp i mnóstwo atrakcyjnych pyszności w dobrej cenie
Kuchenne zapiski Edytydzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki słodki kalendarz adwentowy, to mogłam zjeść od razu 6 czekoladek... Tak czy inaczej czas zacząć szykować się do Świąt. Jako pierwszy startuje przepis na Świąteczne ciasteczka Rudolfy, które przygotowaliśmy dla Świętego i jego ekipy. Miały to być ciastka na bazie masła orzechowego. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam więc(...)masła 85 g drobnego brązowego cukru 3-4 łyżki tahini (można zastąpić masłem orzechowym) 1 łyżka melasy 1 żółtko 200 g mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli dodatkowo: 18-20 szt. czerwonych drażetek (u mnie M&M's z orzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych
Pełny talerztheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę. Składniki na dużą blachę ciasta: 350 g mąki krupczatki(...)cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniekokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju(...)Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdrowechoinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-) Zrobiłam z mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki(...)minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i za pomącą foremek wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier
pieprzny smaczek