musi sprawdzić co znajduje się na świątecznym drzewku, a ciasteczka zamieszkują słoje i puszki.... A tak się drzemie na świątecznym kocyku... Jeśli macie ochotę wypróbować przepis na nasze świąteczne kruche ciasteczka to serdecznie zapraszam. Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 15 dag masła - 2 łyżki miodu - szczypta soli Ilość mąki należy dostosować do potrzeb(...)Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy ciasteczka, smarujemy jedną stronę białkiem i dekorujemy ulubioną posypką. 3. Gotowe ciasteczka układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy ok 7-8 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy i przechowujemy w słojach lub puszkach
Apetyczna babeczkaŚwięta to także słodkości! Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej(...)słodko zimą w naszych kuchniach! :D Pomarańczowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczką proszku do pieczenia szczyptę soli 6 łyżek oleju 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego 50g suszonej żurawiny 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki mielonych goździków Sposób
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś post w mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na kolacje. Tym razem z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. Nie będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje(...)cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę i cebulę. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na nieduże kawałki
Niebieski kubek z kawaGratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g(...)cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj
CoolinarniePLPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi(...)wędzonych śliwekokoło 50 g tradycyjnych suszonych śliwek1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikaPrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami.Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
Mania GotowaniaNazwa fajna, a czy smak też taki kuszący? Pokusa Janssona jest w Szwecji bardzo popularnym daniem, ale uświetnia także świąteczne stoły. Podaje się ją np. na Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo. Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany 18% pieprz(...)dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą. Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C
Pasja SmakuŚwięta tuż tuż... najwyższy czas na listę potraw i słodkości, jakie znajdą się na naszych stołach. Przygotowałam dla Was zbiór 35 przepisów na Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski(...)Ciasto King Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska (HIT!) Ciasto Popapraniec (HIT!) Ciasto z rurkami Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Deser mascarpone z rumem
Lena Gotujejeszcze zamkniętej listy wielkanocnych wypieków, to może skusi Was mój przepis na sernik waniliowy z solonym karmelem i miechunką? Jest pyszny, kremowy, wilgotny i będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Składniki: MASA SEROWA: 800 g twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu) 200 g serka mascarpone 200 g (1 szklanka) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego(...)karmel (przepis tutaj) Przygotowanie: Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ociepliły się w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier
Smakowity Blog KulinarnyŚwiąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach. Idealna na Świąteczny stół ale również jako danie na każdy dzień. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI(...)naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody. Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa
Gotowanie PatkiJeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami pierników. Ten prezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży. Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami(...)szklanki miodu (płynnego) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*) 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan (duży) Polewa: 100g czekolady mlecznej 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Ponadto: 2 garście orzechów włoskich Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć
Di gotujelodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wykleić ok. 0,5 cm warstwę kruchego ciasta, podziurkować widelcem na całej powierzchni i wstawić na 12 minut do nagrzanego na 180 st. C piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. Upieczony spód schłodzić przez 10 minut, po czym wysmarować 3 łyżkami dżemu(...)czarnej porzeczki. Przygotowaną masę serową wylać na wysmarowany dżemem spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z zachowaniem odpowiednich czasów i temperatur: faza 1: 20 minut w 180 st. C grzałka z dołu faza 2: 60 minut w 150 st. C grzałka z dołu faza 3: 15 minut w 150 st. C grzałka z dołu (wcześniej wyciągnąć
Pij soki wyciskaneoskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania(...)wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą , olej i na końcu miód, wymieszaj wszystko razem delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowe ciasto wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. B ita śmietana : Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z cukrem
Przepisy i porady kulinarnecały dzień. Jeśli chcemy, aby w naszej łazience ładnie i świątecznie pachniało możemy użyć odświeżaczy o zapachu świerku czy cynamonu. W tym tygodniu warto także zastanowić się nad dekoracjami świątecznymi. Przygotowanie własnoręcznych świec, lampionów czy stroików powinniśmy zacząć już w tym tygodniu. Przyszedł czas na udanie się do sklepu po niezbędne do tego ich przygotowania materiały. Jeśli planujemy przygotować stroiki(...)promocji na różnego rodzaju mięsa czy bakalie. Powinniśmy sprawdzić czy mamy potrzebne składniki, a także czy wszelki sprzęt, którego będziemy potrzebować, czy działa. Przepisy na pasztety czy pieczenie znajdziemy w domowych zeszytach z przepisami, gazetach czy też w internecie. To już ostatni tydzień, w którym powinniśmy dokonywać zakupów prezentów, by nie obudzić się 23 grudnia
Gotuję TestujęCynamon jest przyprawą, która przywędrowały do nas z Dalekiego Wschodu. W polskiej kuchni używana jest głównie do aromatyzowania wypieków (w szczególności w okresie świątecznym). Jej zastosowanie może być znacznie szersze, dzięki cynamonowi możemy również tworzyć niepowtarzalne smaki i aromaty różnych mięs. Poza aromatyzowaniem potraw i wypieków, przyprawa ta posiada wiele właściwości leczniczych. Główne odmiany cynamonu Najwyższej jakości przyprawę uzyskuje się(...)zwany in. wonnym czy też kasją). Cynamon w kuchni Cynamonu w laskach używa się przyprawia głównie kompotów, grzane wina oraz soków owocowych Najczęściej używany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Dla podkreślenia aromatu mięs (niewielkie ilości przyprawy), a także kompotów, słodkich kaw, deserów, ciast, piwa i wina grzanego. Cynamon jest powszechnie znaną i stosowaną przyprawą w kuchni
Ciasna KuchniaDzisiaj coś na świąteczny obiad ;) no dobra nie mus być świąteczny może być zwykły, ale wykwintny, przy tym prosty nie wymagający spędzenia całego dnia w kuchni. Jak ja to mówię minimum pracy maksimum efektu! W roli głównej udziec z indyka w otoczeniu pomarańczy! PYCHA! Składniki: 1 udziec z indyka z kością 2 pomarańcze 2 cebule marynata: keczup(...)Nacieramy mięso marynatą. Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie ( od 1h do 2h). ok 20 min przed końcem pieczenia
W kuchennej krainie