Dzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness. Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie(...)Święta i Wam go też polecam :)! I dobra rada od Natalii…. kupcie koniecznie dwa piwa, jedno dla Męża, bo może się okazać, że zabierzecie się za pieczenie a zabraknie Wam piwa…;)Piernik na piwieSkładniki:3/4 kostki masła3/4 szklanki cukru trzcinowego3/4 szklanki miodu1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)1 łyżka
UgotujmyTo.plŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)cukru pudru1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta imbiru2-3 łyżki mleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
Mała Cukierenkaświecie pełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie Wam maksymalnie dwie godziny ( tutaj znajdziecie przepis ). Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający , ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum(...)się zawsze i każdemu, a w internecie wybór jest olbrzymi. Trudno w tym przypadku podać przedział cenowy, ale można przyjąć, że zaczynamy od kilkunastu złotych. formy do pieczenia ciast - przyznaję, że takie prezenty ucieszyłyby mnie najbardziej. Mam tutaj swoich faworytów - to formy firmy Nordic Ware . Niestety nie należą one do najtańszych, ceny za formy do babek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDo świąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To
Kuchnia od dwojgaWitam Kochani 11 listopada zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na rewelacyjne rogale świętomarcińskie, które to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt
peggiwkuchniNa blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :) W domu zawsze muszę
Cooking MonsterNa ok 12 porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa
Jadło i czytadłoCoraz bliżej święta. Najwyższy czas zająć się świątecznymi wypiekami. Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki(...)cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką
noteskulinarnyfigamiski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Kuchnia u Krysi . Gorąco polecam i życzę smacznego. Mak uprawiano nie tylko dla pożywnych
mojewypiekiinietylkomiski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym stole i na pewno zadomowi się na stałe. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Kuchnia u Krysi . Gorąco polecam i życzę smacznego. Mak uprawiano nie tylko dla pożywnych
mojewypiekiinietylkoPyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości. Składniki: 1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula Marynata: 2 litry wody 4 łyżki soli peklowej 4 liście laurowe 8 sztuk ziela angielskiego główka czosnku Wierzch: papryka ostra bądź słodka majeranek(...)się równomiernie peklowało. Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt. Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać 1,5 szklanki wody i związać woreczek. Na górze zrobić 2-3 dziurki - widelcem bądź jakimś szpikulcem. Piec w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów(...)szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy Winiary 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 600 g sera białego z wiaderka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chililodówki), przykrywamy papierem do pieczenia i pozostawiamy aż spody zmiękną. krem: Po 2-3 dniach zabieramy się za robienie kremu. Specjalnie nie robimy go w dniu pieczenia placków, aby śmietana i serek były jak najdłużej świeże. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (łyżeczka(...)gotowe składamy poszczególne elementy. Na pierwszy placek nakładamy krem, następnie kładziemy drugi placek i na niego wykładamy masę korówkową. Dowolnie dekorujemy. U mnie tym razem gwiazdki, które świetnie podkreślą świąteczny klimat i będą namiastką białej zimy, której za oknem nie widać ☺ Ciasto odkładami na 3-4 godziny do chłodnego miejsca. Gwarantuję, że tym smakołyki zadowolicie każde, najbardziej wymagające podniebienie ☺ Ania
Ania i Marcin gotująMoże, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu
Anioły w kuchni