Oszronione żurawiny to elegancka zimowa i świąteczna dekoracja ciast i deserów. Jej przygotowanie wymaga czasu, ale nie jest trudne. Pięknie prezentuje się na sernikach, ciastach oblanych lukrem królewskim, czy białą czekoladą. Składniki: 1 szklanka żurawiny (umytej i przebranej) 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu(...)moździerzu (lub blenderze) rozdrobnić cukier - powstanie coś w rodzaju połączenia klasycznego cukru z cukrem pudrem. Obtaczać żurawinę partiami w cukrze i odstawić do wyschnięcia na papier do pieczenia. Podobnie możemy potraktować gałązki rozmarynu lub curry, które będą imitacją igliwia na naszych ciastach i deserach. Żurawinę w cukrze można przechowywać 3-4 dni w papierowych torebkach poza
Kulinarne InspiracjePierwszy post w 2017 roku i wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód(...)budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej) 450 ml mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut
FitKotmuszę tego, moi Drodzy, komentować?;) Od dzisiaj rozpoczynam wielkie ciasteczkowanie na blogu:) W tym tygodniu znajdziecie tutaj przepisy na ciasteczka, które znajdą się na moim świątecznym stole:) Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy(...)może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta
My simple kitchenubijamy na sztywno. Przekładamy co utartych żółtek i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką. Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy(...)cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru. Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki. Do dekoracji świątecznej babki użyłam skórki cytrynowej, która była w zawartości paczuszki jaką otrzymałyśmy w ramach współpracy od firmy HELIO . Skóra cytrynowa jest idealną dekoracją Wielkanocnych słodkości.... Polecamy nie tylko od święta
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Ciasto zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się(...)mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części. Masa orzechowa z karmelem: Składniki: 30 dkg orzechów, 2 łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu Wszystkie składniki wkładamy
Kuchnia Pełna Pasjiczasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem...Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko(...)folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę
Z miłości do słodkościzawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziśzaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale teżcałkiem zwyczajne zimowe podwieczorki.Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 lyżeczki cukru waniliowegoorzechy laskowe/włoskiemigdałyrodzynkiskórka pomarańczowa1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaSkładniki na biały(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczkinapewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego
CiastkozercyNaczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę(...)naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby
kolorowotorcikowoSzukając przepisów na świąteczne ciasta nie mogłam obojętnie przejść obok stollena. To rodzaj bakaliowej strucli rodem z Niemiec, a drezdeńskie stolleny swoja popularnością mogą równać się z angielskim keksem albo naszym staropolskim piernikiem. Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony(...)Świąt Bożego Narodzenia. Kształt strucli ma przypominać zawinięte w pieluchy Boże Dziecię. Postanowiłam, że w tym roku zamiast mocno bakaliowego keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz
Obiad gotowystartym żółtym serem *** *** Tortille z farszem zwijamy w koperty (najpierw zwijamy boki do środka, a następnie zawijamy górę i dół) i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Każdą tortille z wierzchu smarujemy niewielką ilością sosu. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Plasterki sera układamy na zwiniętych tortillach. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi *** *** Tortille(...)POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Enchilada z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCiasteczka urosną dwukrotnie, więc zostaw przestrzeń na wyrastanie. Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij je z piekarnika i wystudź. Ponownie połóż upieczone już ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw(...)przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne *Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original Artykuł Ciasteczka karmelowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz(...)pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi
Z Majeczką w kuchnigrejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim kolorze(...)kawy), 100 g cukru, 70 g masła, 50 g zmielonego słonecznika, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyż eczka proszku do pieczenia, szczypta soli, masło do posmarowania formy. Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
SzczyptaSmaQPrzygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe Składniki(...)miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe NieboCoś mnie ostatnio wzięło na serniki. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym, w smaku przypominającym batoniki Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej(...)papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut.W tym czasie do miski wlewamy śmietankę, dodajemy ser, cukier, ziarenka wanilii i jajka, mieszamy, ale nie ubijamy. Mąkę przesiewamy i za pomocą łopatki mieszamy. Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut
Słodkie Przyjemnościblogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy(...)przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez 15 minut
Czerwień i błękitZapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy(...)foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu. Na podaną ilość ciasteczek wystarczy połowa lukru podana w przepisie - a więc
Ciastkozercylżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki. Składniki: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika
Ugotowane pozamiataneCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym
Wanilia i Kardamoncałość i przygotować dla Was darmowego ebooka do pobrania, który powinien pojawić się do połowy grudnia. Znajdą się w nim przepisy z bloga oraz bonusowe niepublikowane nigdzie pomysły. Świąteczną serię zaczynamy od cynamonowego sernika bez spodu, bez dodatku białego cukru i glutenu. Wartości odżywcze na całość: 1177 kcal(...)jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz cynamon i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy
Health-Fit-LifeStrucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść na blaszkę . Wstawić
w mojej kuchniwspaniała, ale zachęcam Was do eksperymentowania, wykorzystajcie kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami(...)włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniazaczęłam komentować posty na innych blogach i jestem z tego tytułu niezmiernie z siebie dumna. Z tej wyjątkowej okazji chciałabym zaprosić Was na jedno z moich ulubionych ciast, bardzo świąteczne i pachnące przyprawami korzennymi. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii, a mój siostrzeniec mógłby chyba pożreć całą blaszkę! Przed Wami Piernik Staropolski. Przepis na ten piernik umieściłam na swoim blogu(...)sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec 3-4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej blasze, w temperaturze 160-180 C przez około
Przepysznik - BLW i nie tylkowysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego mleka 3 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g waniliowego serka homogenizowanego 1 czubata łyżka przyprawy(...)mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu
My Chcemy Jeść