Bardzo prosty do przygotowania, z łatwo dostępnych składników i... pyszny! Przygotowałam ten krem do TYCH wegańskich muffinek. Krem kokosowy z tego przepisu dokonały jest także jako
Kolorowy PrzepisownikDzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami
CiastkozercyProponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na
Praktyczna plświątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, że lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za mało... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec(...)czuje, dzieci też,natomiast mąż nie :D. Podsumowując, ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz a więc polecam, spróbujcie Wy i sami oceńcie :) Wymiary foremki: 31 cm Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia: 55-60 minut Składniki : 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzale banany 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao 4 łyżki ksylitolu 2 łyzeczki
Różne smaki w kuchniroku upiekłam okrągłe ciasteczka, a do nich górę w kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu. Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu(...)dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitynadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu .ŹródłoSkładniki:500 g mąki2 jajka180 ml mleka1/3 szkl cukru30 g masła lub margaryny30 g świeżych drożdży Dodatkowo:1 rozmącone jajkocynamon + cukier puder + kakao ( zmieszać razem(...)wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną(...)Front 3. Tył 4. Ścianki boczne 5. Drzwi 6. Dach 7. Komin 8. Drewienka na opał 9. Płotek 10. Okiennice i parapety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia
Świat CiastaCoraz bliżej święta! Przed Wami doskonała wędlina na świąteczny stół i inne uroczystości rodzinne. Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki. Składniki 1,5 kg surowego boczku 8 cienkich kabanosów 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu Stovit 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby rolada się zarumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
Podróż w kulinariaTorcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy
Wanilia i Kardamonzasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam(...)łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> ) pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony
Moja Książka Kucharskapremierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję - przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą :) Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty(...)masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 1 opakowanie serka ricotta
FitKotBardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je
Gotowanie i blogowanieW moim rodzinnym domu w czasie Wielkanocy na stole zawsze stała babka puszek. Bardzo delikatna i puszysta. W tym roku postanowiłam złamać smak i postawiłam na
ChilliJemyUniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki(...)polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania
SzczyptaSmaQŚwięta to czas uroczy,niesamowity i przepełniony przeróżnymi smakołykami. W moim domu panuje taki zwyczaj,że najsmaczniejsze i najzdrowsze jest to co przygotuje się samemu,dlatego na naszym świątecznym stole nie ma miejsca na kupne wędliny i gotowe potrawy. ok. 1,5 kg udźca z indyka 200 g pieczarek 5-6 plasterków żółtego sera(...)włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Roladę podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno pokrojoną w plastry
Kolorowa kuchnia Elki