pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:134/201)

KEKS SZPINAKOWY Z ORZECHAMI HELIO 104

mnie przedwstęp do świąt;) Słodka niespodzianka przepełniona bakaliami, bo szpinaku trochę zostało Idealna propozycja na jeden ze świątecznych wypieków. Keks szpinakowy z orzechami od HELIO powstał w kilka chwil i cieszy oczy jak nic. Jest aromatyczny, z dodatkiem skórki z cytryny, o pięknym kolorze i chrupiących kawałkach orzechów w środku. Do keksu dodałam orzechy włoskie oraz prażone orzechy laskowe(...)temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 50 g świeżego szpinaku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła garść orzechów laskowych HELIO garść orzechów włoskich HELIO skórka starta z 1 cytryny cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam w rondelku

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 222

motyw na ciasteczkach sprawiły, że ciasta sprawdzą się idealnie, jako bożonarodzeniowy wypiek. Ciasteczka takie, pięknie opakowane, mogą stać się pięknym prezentem dla Waszych bliskich. Zróbcie takie ! PRZEPIS  NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE Składniki na ciasteczka: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru 380 g mąki tortowej 1 jajko "M" 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasteczek: 1. Mąkę wymieszać z cukrem(...)włożyć na 30 minut do lodówki. 4. Zimne ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawać przy pomocy okrągłego wykrawacza ciasteczka. przełożyć je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku odciskać za pomocą pieczątek, wybrany motyw. pieczątkę dociskać równo i dość mocno. Uważać jednak, by nie rozgnieść ciastka. 5. Ciasteczka cynamonowe

kolorowotorcikowo
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 254

wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał  przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać więcej(...)włoskich 2 łyżki otrębów owsianych Wszystkie sypkie składniki wymieszać w mice dodać dodać zakwas i wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej, chleb musi wyrosnąć do wysokości keksówki. Mój chleb wyrastał 2,5 godzin. Piec w nagrzanym

Delicious Titbits
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 136

niosących światło. Wypiekane są również bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako „oczy świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran(...)delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię :) Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła 250 g naturalnego serka homogenizowanego

Moja Delicja
Prosty piernik na ostatnią chwilę 134

Piernik na ostatnią chwilę to w zasadzie zwykłe ciasto na oleju rzepakowym. Z domową przyprawą do piernika będzie pachniało najlepiej na świecie, a w smaku jest

Mienta blog
Biały Lion 141

Proponuję Wam  pyszne ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)   Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki(...)ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Poncz:  cukier

Słodki Zakątek
Piernik staropolski 198

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski. Piernik przełożony jest powidłami śliwkowymi, obłożony masą marcepanową i oblany polewą czekoladową z orzechami włoskimi – istne szaleństwo! Przepis pochodzi z książki Lidla pt.: “Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” Piernik(...)łyżeczki cynamonu -4 jajka -50 g cukru trzcinowego -60 g mąki żytniej pełnoziarnistej -80 g mąki pszennej tortowej -20 g mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej -50 g posiekanych orzechów włoskich Do przełożenia: -250 g powideł śliwkowych -50 g miodu Dodatkowo: -400 g masy marcepanowej -100 g orzechów włoskich Polewa czekoladowa

Marta Gotuje
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4505

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik na piwie żurawinowym 255

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników. 6. Na koniec dodajemy żurawinę. 7. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach. 8. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao. Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
30 przepisów do przygotowania w grudniu 166

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny makowiec nutellkowy 200

Makowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak jak ja, nie są fanami makowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych(...)spód tortownicy. Do garnka wkładamy masę makową, dodajemy Nutellę, miód, mąkę oraz wszystkie bakalie. Gotujemy chwilkę na małym ogniu do połączenia składników. Masę wylewamy na gotowy spód. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ Smacznego życzy

Kocham Czekoladę
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 173

bardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej(...)serowa jest za rzadka dodajemy wówczas mąkę ziemniaczaną, jeśli zbyt gęsta – śmietanę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a po zapięciu obręczy całą formę otaczamy dwoma kawałkami formy aluminiowej. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z indyka 162

Nowy Rok trzeba dobrze zacząć a święto Trzech Króli to doskonała ku temu okazja by przygotować coś wyjątkowego,no i smacznego. Tak więc na świąteczny obiad była rolada z indyka nadziana pieczarkami i papryką.  ok. 1,2 filetu z piersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry(...)kolorowej papryki.  Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.  Roladę można podać na zimno jak i gorąco.  Jeżeli podajemy na ciepło należy po upieczeniu

Kolorowa kuchnia Elki
Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 195

mielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy(...)ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (wiśni itp. nie większe), najlepiej sprawdzić piekąc najpierw 1 sztukę. Dołki w opiekaczu smarujemy przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu wystarczyły niecałe 2 minuty. Przygotowujemy masę do wypełnienia orzeszków. Mleko zagotowujemy z cukrem. Zmielone orzechy i migdały zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Piernik przekładany 135

Piernik – chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go nie jadła. Często jest na naszych świątecznych stołach, a nowych pomysłów na jego wykonanie, udekorowanie i przełożenie masami jest co niemiara. Mój przepis na piernika jest z zeszytu mojej mamy – jest on bardzo prosty i szybki. Ja robię(...)Margarynę roztopić i wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto przez 5 minut. Ciasto wyłożyć na formę (9 x 33 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż. Przełożyć piernika powidłami. Krok po kroku: 1. Roztopić margarynę 2. Zmiksować wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Piernikowa chatka 164

żeby taką zrobić! :D Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika! Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań i zawirowania. Dodatkowo są niezwykłą świąteczną ozdoba, którą można schrupać do zimowej herbaty ;) Wyglądają przeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę! Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe(...)się! Przecież nie musi być perfekcyjnie, żeby było idealnie ;) Piernikowa chatka Potrzebujesz: 50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu kilka owocowych landrynek Lukier: 1 białko jaja

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KORZENNE CIASTECZKA GWIAZDKI 143

już magie świąt?  Piekąc te ciasteczka  przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania.  Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z  Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis na ciasteczka(...)spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. 5. Schłodzone ciasto wykładam na folię i wałkuję. 6. Wycinam kształty za pomocą foremek. Gwiazdki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut

Kukuleczki
Świąteczne pierniczki 185

Dzień dobry :) Nie wiem dlaczego ale w tym roku opanowało mnie świąteczne szaleństwo i nie mogłam już wytrzymać ani dnia dłużej - musiałam zrobić pierniczki !  Dlatego jeżeli czujecie również ten przedświąteczny szał - podaję Wam przepis :)  - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki sody oczyszonej - skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki -  przyprawy(...)zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć - ja pierwszą partię zrobiłam bardzo cienką, ale następne były już grubsze - według mnie wyglądają znacznie ładniej :) Wykrojone pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku - na papierze do pieczenia ok.10-15min. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 147

Dopiero wczoraj wieczorem (koło 23) uzmysłowiłam sobie jak dawno nie dałam nowego przepisu! to dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi(...)sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania