Witam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy , pomarańczowy lub czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie(...)przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg - ciasto pozostawić na jednym z arkuszy
Smakołyki Berenikimówię mu stanowcze nie! Dla mnie to gruba przesada; miejsce Bożego Narodzenia jest w grudniu. Koniec, kropka. A Wy, co sądzicie...? Z przekory, mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą(...)oscypkiem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 26x8 cm) 4 dymki 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 200 g wędzonego łososia 200 g mąki pszennej 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy otarta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślę, że do środy maksymalnie będę zdrowa. Kaszel suchy zabija. Ratowałam się syropem z cebuli, zobaczymy. Zmiany na blogu świąteczne wprowadzam, mam nadzieję, że się spodobają. Dodałam parę świątecznych piosenek by milej Wam się czytało moje posty. Przechodząc do rzeczy zapraszam na tygodniowy przegląd w zdjęciach. tydzień zaczęłam lekkim przeziębieniem, ale później było już tylko gorzej - teraz powoli wychodzę(...)testowania w kuchni ze strony zdrowy-olej.pl mój Mikołaj już mi prezent podarował ! I to by było na tyle. W przyszłym tygodniu biorę udział w Grudniowym Wyzwaniu Blogerek - będziemy piekły ciasteczka na choinkę. Już się boję, bo moje ciastka to porażka zawsze jest. Mam nadzieję, że będzie przy tym dużo zabawy! Życzę Wam białego tygodnia
Magiczne Życie Martydrugim jajeczku wycinamy kurczaczka lub jeśli nie mamy foremki to kółeczko za pomocą np. kieliszka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy ok 10 minut do zrumienienia *** *** Po całkowitym wystudzeniu, ciasteczka z wyciętym wzorkiem lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Lukier możemy wykonać z białka(...)TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kruche ciasteczka wielkanocne pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemFasolowe brownie to genialna alternatywa dla klasycznych, świątecznych ciast. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Fasola jest doskonałym źródłem białka, a ponadto zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu pomaga łagodzić objawy zgagi i nadkwasoty. Dzięki zawartości migdałów ciasto to jest dodatkowo świetnym źródłem wapnia w diecie bezemlecznej. Fasolowe brownie można przygotować także w wersji wegańskiej zastępując jajka siemieniem lnianym(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego + 8 łyżek ciepłej wody) 150 g migdałów (ok. 1 szklanki) 9 łyżek kakao 9 łyżek cukru pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy
Dieta bez mlekaroku z pomysłami świątecznymi jestem trochę spóźniona, ale postaram się pokazać wam jeszcze trochę (mam nadzieję) ciekawych przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki :) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, lubicie serniki, ale chcecie też spróbować czegoś innego - to ciasto może się wam spodobać. Bardzo szybko się je przyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo(...)mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
FitKotTort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania(...)się schłodził. Smacznego :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1/4 szkl maki pszennej luksusowej Młynomag 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml zimnej śmietanki 30 % 500 g zimnego serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek
Smakołyki AsiCoraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają puszyste(...)kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy oba sery, śmietankę i mąkę kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce
Słodkie Przyjemnościgrzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam.Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą(...)pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na cieście układamy przestudzony farsz, zwijamy i kroimy po skosie. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Paszteciki pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.The post Paszteciki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne korzenne miodowe pierniczki bez dodatku cukru :) SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt) - 250 g mąki
Moje Kuchenne RewelacjeCoraz bliżej Święta... Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale to już najwyższy czas, aby pomysleć nad świątecznym menu. Wraz z marką Lubella przygotowałam dwa słodkie przepisy, które umilą ten magiczny czas, przepisy pachnące przyprawą korzenną- bo czyż to nie jest zapach, który kojarzy Nam się głównie ze Świętami? Krucha tarta nadziana powidłami oraz kremem piernikowym oraz genialne ciasteczka czekoladowe(...)tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą
Kraina Miodem PłynącaŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki(...)Wszystko wymieszaj. 4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, żółtka i ostudzoną margarynę. Wyrób i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. 6. Piec 40 minut w 180 stopniach (ja piekę "na oko", do suchego patyczka
My World by Dagmara Rekdoskonale rozumiem, że taki jest program i że każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie, przedstawiam Wam przepis na typowo świąteczny smakołyk: pierniczki. Ale nie takie klasyczne, puchate i mięciutkie, ale lekko klejące i rozpływające się w ustach, wprost od naszych zachodnich sąsiadów. Lebkuchen , bo o nich mowa, są po prostu(...)sztuk) 280 g miodu 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniczym nienaoliwiona furtka do wiedźmowego ogródka. Nie przeszkadza mi to na szczęście w pisaniu i w końcu, wreszcie, po tygodniu mogę podzielić się z Wami przepisem na cudowne niemalże świąteczne ciasto. Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe(...)pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st.C. Pieczemy ok godziny. Przygotowujemy syrop. Sok z pomarańczy łączymy z kawą i cukrem. Powoli polewamy ciepłe ciasto tak by wchłonęło
Dzieje kuchennej Wiewióry