robimy dziurkę. W elementach domu także wycinamy okna, drzwi itd. Układać na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Piec około 8- 10 min w temp. 180C. Czas pieczenia należy kontrolować, zależy on od wielkości i grubości ciastek. Po wystudzeniu zabieramy się za lukrowanie. Tutaj z pomocą przyszedł mi także zamówiony w sklepie, worek silikonowy. Póki(...)Silikonowy Worek (klik) Świąteczne opaski (klik) Biała bluzka z koronką (klik
Radość kipiąca uśmiechem.oddech po niedźwiedzim uścisku Larsa. Uwielbiam takie rzeczy! I już się nie mogę doczekać wycieczki do fabryki marcepanu w Odense w czerwcu... Tymczasem najwyższy czas wrócić do rzeczywistości po świątecznym lenistwie/nawale pracy (zależy, co komu przypadło w udziale). Dzień powszedni czy też leniwą sobotę dobrze zacząć od czegoś, co pobudzi do działania i doda energii do pracy lub zabawy(...)dyni, grubo posiekanymi orzechami, siemieniem i sezamem. Kawę wymieszać z miodem, dodać do suchych składników, połączyć. Na końcu dodać białko, wymieszać. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu(...)kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się
Spektrum Smakudodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam twarogu sernikowego, śmietankę 36% zastąpiłam 30%, a konfiturę – dżemem (tylko taki znalazłam). Choć sernik jest bardzo aromatyczny, smaczny(...)konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy
MyCookBook.plPrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy(...)białości wsypać mąkę miksować na niższych obrotach wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę i wodę.Mieszać aż połączą się składniki Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą
W królestwie smaków Beatywersji na ciepło, jak i na zimno. Środek wypełniony suszonymi pomidorami, serem feta, parmezanem i bazylią tworzy niezwykłe połączenie z delikatnym smakiem mięsa. Rolada świetnie nada się na świąteczny stół jako dodatek do innych potraw lub w wersji na ciepło do obiadu . Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 800 g fileta z indyka 150 g szynki parmeńskiej(...)dokładnie zawiń indyka w rulon. Na zwinięte mięso rozłóż szynkę parmeńską lub boczek i zawiń. Tak przygotowane mięso włóż na blaszkę posmarowaną olejem. Włóż mięso do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 87 | Białko: 12,09 | Węglowodany: 1,2 | Tłuszcze: 3,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl
Przepisy na widelcuZastanawiacie się co w tym roku kupić na prezent? Co zachwyci i oczaruje obdarowaną osobę? Wybór jest olbrzymi. Klasyczne prezenty wciąż walczą o palmę pierwszeństwa z
Słodkie okruszkiPyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania(...)utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszną z listka laurowego
Pyry na Gazmięs na świecie, co wynika z dawnych tradycji myśliwskich – na bażanty, kuropatwy, indyki i inne zwierzęta chętnie polowano, z czasem udomowiono kurczaki, gęsi i kaczki, które często lądowały na świątecznym stole. Uniwersalność drobiu sprawia, iż dania z kurczaka można spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie chętnie serwują smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka, zaś Hindusi uwielbiają dodawać do niego masło(...)pastwiskach i karmione naturalnymi paszami (w Polsce takim odpowiednikiem mięsa z wolnej hodowli jest Kurczak Zagrodowy http://zagrodowy.pl/ ). Francuzi, podobnie jak Włosi, cenią sobie prostotę w przygotowywaniu drobiu – często pieką je w całości z dodatkiem rozmaitych farszy. W Afryce króluje kurczak podawany w sosach na bazie masła oraz olbrzymiej ilości przypraw. Podobnie i na Jamajce, gdzie najpopularniejszą przyprawę do drobiu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty
Cooking MonsterWłoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży świeżych 50 g miękkiego masła 2 cukry waniliowe 40 g cukru skórka otarta z cytryny 1 jajko 2 żółtka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto rozłożyć w papilotkach i pozostawić na godzinę, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do niego podrośnięte babeczki i piec około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
wyzwania kuchenneJesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku cukru waniliowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić...Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać(...)się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej ja nie potrafię...Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa(...)poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce
W kuchni Karmel-itkitruskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa. Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, bo to by oznaczało, że nie dbam o zdrowie własnej rodziny. Bo przecież wiadomo, że olej rzepakowy dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3. Poza(...)jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać
Passions hobbies lifePrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową
Tradycyjna kuchnia Kasikilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam(...)pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce
Apetyczna babeczka