pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:151/201)

Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 653

Smaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki(...)dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia

Słodka Strona
Sałatka caprese inaczej 134

Trwający u mnie #FestiwalWŁOCH oznaczał iście włoski tydzień, a jeśli kuchnia słonecznej Italii, to także i sałatka caprese, u mnie w wydaniu na ciepło. :) Sałatka caprese

Cooking Monster
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 154

przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu(...)Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.  2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już

Izabelawkuchni
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 151

Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę

Ola la LCHF
Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake 176

Sernik składa się z 2 części, z dolnej czekoladowej z odrobiną kawy i górną, bardzo waniliową. Nie jest on za słodki bo obie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół. Scroll down for recipe in English Sernik waniliowo-czekoladowy (14 porcji) Składniki: sok i skórka z 1 cytryny 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 175 g masła(...)masę do tortownicy, na nią wyłóż jasną masę serową następnie wyłóż na wierzch punktowo odłożone 4 łyżki ciemnej masy i rozprowadź po wierzchu widelcem. Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czy zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 40 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku. Smacznego! English version Vanilla chocolate cheesecake (14 servings) Ingredients: juice

karmelowy
Roladka łososiowa 182

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz(...)pianę. Do zmiksowanej masy dodać żółtka, wymieszać.  Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Na koniec do masy dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na papier wyłożyć naszą masę.  Rozsmarować równomiernie na całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.  Po ostygnięciu na ciasto wyłożyć pozostałą część szpinaku

Garniec Magalie
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 270

reklama, te barwniki po prostu są świetne). Są bardzo wydajne, wystarczy nabrać odrobinę barwnika na wykałaczkę czy czubek noża i pół szklanki białego lukru zmienia swój kolor w intenswyną świąteczną czerwień, choinkową zieleń, czy mroźny błękit. Barwniki w proszku też nie są najgorsze, dają intensywne kolory i na długo wystarczają, ale trzeba je o wiele dłużej "wmieszywać" w biały lukier(...)lurku, zamiast woreczków strunowych można używać również jednorazowych rękawów cukierniczych, wystarczy nałozyć do nich lukier odciąć rożek i dekorować. Jak zrobić papierowy rożek? Bardzo prosto :) Potrzebujemy pasek papieru do pieczenia, który tniemy nastęnie na dwa trójkąty. Trójkąt składamy w rożek. Bardzo ważne jest to, aby czubek był zupełnie zamknięty, niepotrzebna nam teraz dziurka przez którą wyciskamy lukier, będziemy

DefinicjaSmaku
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 133

szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują i udekorują stół świąteczny czy koszyczek. Muffinki doskonale się do tego nadają, żeby dekorować je dokładnie tak, jak lubimy. Dając upust drzemiącej w nas kreatywności, nawet jeśli ma ona prosty kształt serduszek namalowanych serkiem mascarpone(...)serkiem mascarpone Składniki (na 12 muffinek): 2/3 szklanki mąki pszennej (110 g) niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć) 1/3 szklanki oleju (70 g) 2 jajka roztrzepane widelcem 1 szklanka posiekanych orzechów 1 i 1/4 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach

KulinarneImpresje.pl
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 134

się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki(...)wyrośnięcia. Ok. godziny 15-stej ciasto było już ładnie wyrośnięte, więc garść odłożyłam do pojemnika z przeznaczeniem na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Opatuliłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia. Po 17-stej ciasto powędrowało do piekarnika na ok. 1,5 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z farszem. 155

oczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło(...)dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży

Kuchnia Beaty
Drożdżowy wieniec świąteczny 272

Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec:1 jajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych śliwek100 g suszonych moreli100 g rodzynek100 g orzechów włoskich1 duże jabłkoPRZYGOTOWANIE: 90 MINWYRASTANIE: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie(...)przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon. 4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

My Culinary Art
Świąteczne bułeczki z orzechami 302

Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym wieczorem i ciepłym mlekiem. Składniki:ciasto podstawowe560 g mąki50 g świeżych drożdży250 ml mleka100(...)samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki. Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki

Niezły Młynek
Pierniczki świąteczne 227

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki(...)Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć

prawdziwe jedzenie
Pasztet drobiowy 154

Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki(...)masy dodałam jajka, czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam. 6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia. Przepis bierze udział w akcji

Kulinarny Pamiętnik
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 137

Witajcie! KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.DRUGIE MIEJSCEMagda za szarlotkową kawę.TRZECIE MIEJSCEJustyś za warzonkę.CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane(...)rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane pod uwagę). Czas macie do 11 grudnia do 23:59.  Nagrody to zestaw 3 dowolnych syropów dla najlepszego przepisu

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania