pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:142/201)

Mazurek orzechowo – jabłkowy 229

Dlatego kiedy dopadną nas zaburzenia żołądkowo – jelitowe warto mieć pod ręką Espumisan MAX. Pomoże on nam pozbyć się dyskomfortu związanego z uciskiem, uczuciem pełności i pozwoli dalej cieszyć się świąteczną atmosferą. Składniki na spody do mazurka: 400 g mąki typ 450 250 g masła 120 g cukru pudru 5 żółtek od ugotowanego jajka łyżka lodowatej wody szczypta soli otarta skórka(...)puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się do stolnicy i łatwo wyłożymy nim formę). Dno od formy o średnicy 28 cm, przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier

Kierunekuchnia
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 182

Idealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie(...)schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek

Bon Appetit Małgorzaty
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 172

Leny, z którą od czasu do czasu zdarza mi się jeździć do Kopenhagi. Omówiłyśmy sprawy ważne, po czym przeszłyśmy do ważniejszych, mianowicie różnić pomiędzy polskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi(...)dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą.Razem ze mną pierniczki piekły Mirabelka, Zuzia i Chantel.Speculoos z marcepanem i goździkamiSkładniki:(na ok. 60 sztuk)250 g mąki orkiszowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/4 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek bakaliowy (Torta con frutta secca per Pasqua) 130

Wielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę  bardziej moim mazurkiem niż włoską  colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę  z kruchego ciasta, pokryt ą  powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity(...)skórkę z cytryny i żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Formę do mazurka wyłożyć papierem do pieczenia.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim form ę i ponakłuwać widelcem. Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nadzienie Rodzynki namoczyć, osączyć

La grande e la piccola cuoca
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 125

Kolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram(...)smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno go ugniatam. Formę umieszczam w lodówce. Wszystkie składniki masy serowej miksuję dokładnie i przelewam do formy

Mango Papaja
Pierniczki 149

roku o tej porze mam ambicje narobić furę świątecznych pierniczków. I co roku zabieram się do tego jak pies do jeża.... jak przychodzi co do czego to po prostu nie chce mi się bawić z wycinaniem, dekorowaniem, albo co gorsza odechciewa mi się w trakcie i zamiast się przy tym relaksować zaczynam się wściekać! Już po drugiej partii mam serdecznie(...)surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami

Kulinarne Inspiracje
Mazurek chałwowo-kajmakowy 143

minimum, za jednym wyjątkiem - postanowiłam, że na moim stole pojawi się mazurek. Ostatni raz jadłam go jakieś 10 lat temu, w nieco innej wersji, dlatego postanowiłam przywrócić tradycję. Na świątecznym stole pojawił się więc kruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto(...)dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pierwszą porcję rozwałkować na wysypanym mąką blacie. Dno formy 37x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut (do zrumienienia). Następnie odstawić do ostudzenia. Podobnie postąpić z drugim blatem.  Chałwę pokruszyć

W poszukiwaniu inspiracji
Domek z piernika 85

Narodzenia kojarzą mi się przede wszystkim z piernikami i zapachem korzennych przypraw. Z tego względu nie mogło zabraknąć na moim blogu domku z piernika, który może być świetną ozdobą świątecznego stołu. Szablon możecie pobrać TUTAJ albo użyć dowolnego z internetu. Pracę z domkiem polecam rozłożyć na dwa dni . Domek z piernika domek 500 g mąki pszennej ((użyłam(...)girlandy nad drzwi. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na blacie (podsyp mąką). Na cieście układaj przygotowane elementy i delikatnie je wycinaj. Każdy element ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Jeśli chcesz mieć w oknach witrażyki, to rozkrusz landrynki i wysyp je w miejsce okien na kawałku ściany, ułożonej na blaszce. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika

Przepisy na widelcu
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i jajkiem 204

Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu.  składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2-3 łyżki(...)schłodzenia ( ja zawsze robię tym sposobem, jest łatwiej i wygodniej). Spód nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Formę wylepioną ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto się przyrumieni, funkcja góra-dół. Przygotować farsz. BIałe kiełbaski pokroic w plasterki. Do miseczki przełożyć śmietanę, schan, jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić soląi

Monia miesza i gotuje
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 138

domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole.  Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę konfitury wiśniowej i różanej.  Ciasto(...)oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na spodzie mazurka rozsmaruj

Smakołyki Asi
Zapiekanka makaronowa z mięsem 417

lazania. Bardzo ładnie się kroi i nie rozpada się. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki w moim wykonaniu to zapraszam tutaj W sobotę ubieram choinkę i zaczynam przygotowywać potrawy świąteczne, bo już chyba czas. A Wy kiedy ubieracie choinkę? Mam nadzieję, że w tym roku pogoda na Święta dopisze i spadnie śnieg. A teraz zapraszam na zapiekankę. Składniki(...)papryką i majerankiem. Gotowe mięso wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę tak, aby sos przykrył makaron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu zapiekanki na gorącą ułożyć paski sera tworząc kratki. Smacznego zapiekanka makaronowa z mięsem

O kuchni z uczuciem
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 145

nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue(...)prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 192

nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue(...)prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego… Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego

ladykitchen
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 320

Wspaniały, wyrazisty w smaku tort, który może być Waszym świątecznym tortem ;). To wilgotne blaty makowego ciasta ( bez dodatku mąki ), przełożone przepysznym kremem ajerkoniakowym ( tym z przepisu na   RAFAELLO Z ADWOKATEM  ). Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, natomiast do kremu mandarynki z puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków(...)tylko ) :).  Blaty makowe: 200 g maku * 6 dużych jajek 200 g cukru 2,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: 500 ml mleka 2 żółtka

Opowieści z piekarnika
Miękkie pierniczki 197

Cudownie pachnące i mięciutkie pierniczki, które od razu nadają się do jedzenia. Doskonała przekąska dla najmłodszych, jak również piękna dekoracja świątecznej choinki. Mogą być też słodkim prezentem dla kogoś bliskiego. Z tych proporcji wychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody(...)godziny. Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut (nie dłużej bo będą twarde. Jeśli tak się stanie włożyć do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka). Ostudzić. Można udekorować lukrem

Smakołyki Asi
Tort urodzinowy dla mojego 2-latka 219

Dwa lata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni

Słodkie okruszki
piękna choinka z pierników 158

Witam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-)  Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mazurek kokosowy 200

Mazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy , pomarańczowy lub czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie(...)przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg - ciasto pozostawić na jednym z arkuszy

Smakołyki Bereniki
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 174

mówię mu stanowcze nie! Dla mnie to gruba przesada; miejsce Bożego Narodzenia jest w grudniu. Koniec, kropka.  A Wy, co sądzicie...? Z przekory, mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą(...)oscypkiem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 26x8 cm) 4 dymki 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 200 g wędzonego łososia 200 g mąki pszennej 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy otarta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania