jest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Orzeszki otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, polecam je bo są pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy(...)równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem. 2. Pieczenie: Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy. 3. Wypełnianie: Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego
Izabelawkuchnidrożdżówka w kształcie gwiazdy, nadziewana kremem czekoladowym, masą makową lub innym ulubionym słodkim nadzieniem, na które aktualnie mamy ochotę. Wbrew pozorom jest to wypiek prosty do zrobienia, a na świątecznym stole prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 500 g mąki pszennej paczuszka drożdży suchych 50 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru szklanka mleka szczypta soli dodatkowo: jajko kilka łyżek nadzienia(...)kule podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 25 cm. Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta
wyzwania kuchennepodanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce. Przy okazji... po więcej świątecznych przepisów zapraszam do mojego darmowego ebooka, który znajdziecie do pobrania pod tym linkiem FIT słodkości - edycja świąteczna - Ebook Składniki odżywcza na całość: 2297 kcal w tym: B: 26 g; W: 257 g; T: 129 g. Czas wykonania: 120 min Składniki - 250 g mąki bezglutenowej - 2 żółtka(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Zagniatamy (gdy będzie zbyt lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2 prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa
Health-Fit-LifeDziś przepis na świąteczny sernik i zarazem najlepszy sernik jaki jadłam! :) Dzięki temu sernikowi wiem już, że przepieczony sernik to nic dobrego. Ten przed wyłączeniem piekarnika jest blady i trochę płynny w środku - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wtedy się dopieka. Insp iracja z bloga ciastkozercy.pl. :) 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mnie 21 cm), dociskamy. 2. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. 3. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około 1h. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy go tam na minimum godzinę. Przekładamy do lodówki. 4. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z odrobiną mleka. Smarujemy
Szefowa kuchniZamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy(...)stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów
Bajeczna KuchniaZamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;) Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda. Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę(...)godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia . Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni
W kuchni bez szafekHiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru(...)godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość 4-5 cm). Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 12-15 minut.Po upieczeniu studzimy ciasteczka i posypujemy je cukrem pudrem
Zakręcony WidelecOd czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się
Cooking MonsterMakowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania. Składniki na ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny 2 jaja 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich(...)minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy
Słodki Zakątekokres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)stworzyć coś unikatowego. Tak dzieją się u nas najlepsze wypieki :-) Zapraszam więc na przepis: Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka
Poezja Smaków - blog kulinarnyTo nie są zwykłe muffiny. Składniki można kupić w każdym sklepie, a ich wykonanie nie zajmie dużo czasu. Ale to nie wszystkie ich zalety. To idealna
My Chcemy Jeśćdanie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki. Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego(...)serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy(...)łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Suszone śliwki wpływają na przyspieszenie metabolizmu, pomagają oczyszczać jelita, poprawiają trawienie oraz zapobiegaja nadmiernemu wchłanianiu cukrów i cholesterolu. Czyli jedzcie mufinki na zdrowie ! The post Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z brytyjskich wysp, z całym mnóstwem bakalii, korzennych przypraw i... naprawdę sporą ilością bardzo aromatycznego alkoholu. Ciasto pachnie wręcz oszałamiająco i smakuje dokładnie tak samo... Można je upiec nawet trzy miesiące przed świętami, ale niecały tydzień przed również będzie przepyszne. Żadne inne ciasto z bakaliami nie smakuje tak jak to... bo chyba żadne(...)smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto
maniapieczenia