pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:146/201)

Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 182

amerykańskich blogach, gdzie zamykanie jedzenia w „masons jars” jest patentem powszechnie stosowanym. W tym tygodniu całe menu postanowiliśmy zrobić właśnie w słoikach, na dodatek wyłącznie lekkie, sałatkowe lancze. Po świątecznych i noworocznych ekscesach chcieliśmy zjeść coś lżejszego, choć równocześnie coś sycącego. Nasze sałatki to nie są hipsterskie dania z kilku listków botwinki, ale pełnoprawne obiady, które muszą dać energię(...)robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy

Niedzielny kucharz
Wielkanocny pasztet jajeczny z warzywami 1247

Mocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 14 jajek 1 cebula 80g zielonego groszku (może być mrożony) 80g ugotowanej marchewki 80g kukurydzy 80g żółtego sera 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 12% 3 łyżki koperku 3 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka roztopionego masła sól(...)surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. 5. Masę jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym masłem. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik SNICKERS 485

Spód jest zrobiony z ciasteczek oreo, do tego masa serowa z czekoladą i masłem orzechowym. Wierzch posypany jest solonymi orzeszkami ziemnymi, pychota! Sernik będzie u mnie na 100% na świątecznym stole :). Zniknął u mnie błyskawicznie. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik SNICKERS Składniki: Spód(...)czekolady, odstawić. Spód: 2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 7 minut. 4. Kiedy spód będzie się podpiekał proszę pokroić

Mała Cukierenka
Pumpkin pie czyli tarta dyniowa 166

tygodnie (czyli od  28.09-11.10.2017). W zamówieniu należy wpisać kod: maniawypiekania. Korzystajcie, bo mają super rzeczy (m.in. personalizowaną paterę, którą widzicie na zdjęciu). Może już pomyślicie o prezentach świątecznych? Wejdzie na www.MyGiftDNA.pl i nie zapomnijcie wpisać kodu rabatowego podczas składania zamówienia! Dla kogo: dla szukających pomysłu co zrobić z dynią dla lubiących szukać nowych przepisów dla kochających tarty Składniki(...)22cm średnicy) i włożyć ją do lodówki do wychłodzenia. Wykonanie masy dyniowej: Puree dyniowe zmiksować z resztą składników (poza śmietaną), aż będzie gładkie. Nałożyć je na schłodzoną tartę. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce piekarnika. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą śmietaną.  Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta

Mania Wypiekania
SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM 147

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na wspaniałą, rozpływającą się w ustach i bardzo aromatyczną kaczkę, która najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Polecam! SKŁADNIKI: 1 sprawiona kaczka 3 cebule 4 marchewki(...)wnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe. Krok 5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni. Krok 6. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki i kiedy na wierzchu

Moja Książka Kucharska
sernik pomarańczowy bez spodu 254

Bardzo aromatyczny, trochę już świąteczny sernik. Tym razem bez żadnego spodu, mas czy udziwnianego wierzchu. Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce. Aby sernik się nie zapiekł od góry(...)białek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać ser, kasze mannę, skórkę i olej. Dokładnie ale krótko zmiksować. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 170*C, na najniższym poziomie położyć miseczkę lub foremkę z wodą. Wstawić sernik, piec około 30 minut, następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasteczka cynamonowe 162

Sezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.  Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka od razu przełożyć na kratkę. Ciasteczek nie należy trzymać w piekarniku za długo

Passions hobbies life
Trochę inny makowiec 205

wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych(...)koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka.Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 249

Ciasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej;3 jaja.Spos(...)ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi

Gospodyni Miejska
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 366

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej(...)spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy 147

Delikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i

Mienta blog
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 147

Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;)   po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew

potrawyregionalne
Domowa herbata Wieczór w Laponii 160

Mieszanka suszonych cytrusów, żurawiny i przypraw korzennych to esencja Świąt w każdym łyku.  Przyjemny, ciepły aromat wpisuje się w zimowy klimat, otulając przytulnym zapachem korzennych przypraw i bardzo świątecznej mandarynki :)  W wolne, chłodne popołudnie miło będzie owinąć się kocem, otoczyć ciepłym światłem świeczek albo lampek i z lubością wypić kubek gorącej herbaty.  W zimowy i ciemny wieczór(...)cytrusów usuń pestki. 3. Skórkę z pomarańczy obierz obieraczką do warzyw, wtedy będzie cienka i bez białych błonek. 4. Pokrojone owoce i skórki z pomarańczy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Susz owoce przez 2-4h w 50*C przy uchylonych drzwiczkach (żurawina i skórki pomarańczy wysuszą się o wiele szybciej, a niektóre

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 175

natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła(...)wkładamy formę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem.  Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i pieczemy 20-25 minut. W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy.  Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej

Taste Therapy
Świąteczne kruche ciasteczka 303

jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne(...)żółtka z cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto.Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem).Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia.Po ostygnięciu można przygotować czekoladę

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasteczka wyciskane 176

Ciasteczka wyciskane Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole. Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole. Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom,  np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem(...)maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka o wybranym przez siebie kształcie, na środek każdego ciasteczka nałożyć ok. 0,5 łyżeczki marmolady. Piec ok 15 min w temp. 180 st. do ze złocenia wierzchu. Pod koniec pieczenia należy bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania

My sweet a life
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 286

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia(...)zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt

głodny alergik
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 168

się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.  3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Piernik ucierany na piwie 213

Spieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu. Składniki: 0,5 kg mąki, 250 g cukru, 3 jajka, 70 g margaryny(...)Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :) Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi. Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami

Aga w kuchni
Podchmielone śliwki w czekoladzie 215

czekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie bo to po prostu czysta poezja smakowych doznań! W sam raz na świąteczne wieczory :-) Gorąco polecam! Składniki: 300 g suszonej śliwki najlepiej polskiej węgierki 200 ml rumu  300 g gorzkiej czekolady 225 g marcepanu* *Jeśli nie przepadacie za marcepanem można go oczywiście(...)rozpuści się całkowicie. Dodać pozostałą czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita masa. Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 129

dekoracje :) Ale fakt, faktem, że świąteczne reklamy w telewizji na początku listopada są wyjątkowo męczące. No, ale żeby być przydatną, mam dla Was przepis który możecie wykorzystać na świąteczny stół, na Mikołajki i na zwykły odpoczynek przy wieczornej herbacie. Mówię tu o ciasteczkach czekoladowych. Ich smak dorównuje najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Smakują jak kawałki(...)robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być pod koniec czujni, aby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy nie będzie efektu. Podczas wyjmowania, powinny być miękkie.Smacznego

Słodkie Przyjemności