natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła(...)wkładamy formę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy. Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej
Taste Therapyjeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne(...)żółtka z cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto.Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem).Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia.Po ostygnięciu można przygotować czekoladę
Serce zamknięte w formie pysznościCiasteczka wyciskane Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole. Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole. Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem(...)maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka o wybranym przez siebie kształcie, na środek każdego ciasteczka nałożyć ok. 0,5 łyżeczki marmolady. Piec ok 15 min w temp. 180 st. do ze złocenia wierzchu. Pod koniec pieczenia należy bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania
My sweet a lifeBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia(...)zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt
głodny alergiksię obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem
Szefowa kuchniSpieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu. Składniki: 0,5 kg mąki, 250 g cukru, 3 jajka, 70 g margaryny(...)Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :) Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi. Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami
Aga w kuchniczekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie bo to po prostu czysta poezja smakowych doznań! W sam raz na świąteczne wieczory :-) Gorąco polecam! Składniki: 300 g suszonej śliwki najlepiej polskiej węgierki 200 ml rumu 300 g gorzkiej czekolady 225 g marcepanu* *Jeśli nie przepadacie za marcepanem można go oczywiście(...)rozpuści się całkowicie. Dodać pozostałą czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita masa. Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
maniapieczeniadekoracje :) Ale fakt, faktem, że świąteczne reklamy w telewizji na początku listopada są wyjątkowo męczące. No, ale żeby być przydatną, mam dla Was przepis który możecie wykorzystać na świąteczny stół, na Mikołajki i na zwykły odpoczynek przy wieczornej herbacie. Mówię tu o ciasteczkach czekoladowych. Ich smak dorównuje najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Smakują jak kawałki(...)robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być pod koniec czujni, aby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy nie będzie efektu. Podczas wyjmowania, powinny być miękkie.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWitam Kochani jesień w pełni, więc dziś chcę Was zaprosić na bardzo jesienne pyszne ciasteczka grzybki. Są to ciasteczka z ciasta kruchego, napełniane kremem i
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki na czekoladowy spód: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 35 g kakao 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka wody wykonanie: Na
Domowy Smak JedzeniaWielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc(...)dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta
365 dni dookoła kuchniproblemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków, jak i tym, którzy dbają o oto, co jedzą. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia - jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Jest naturalnie ekologiczna. Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas(...)otrąb, 150 ml serka homogenizowanego waniliowego, dokładnie ubiłam trzepaczką i usmażyłam na patelni. Muszę przyznać, że dzięki takiej kuracji przez ostatni tydzień nigdy nie czułam się tak dobrze podczas świątecznego obżarstwa. Zapomniałam, co to wzdęcia i złe samopoczucie po takiej mieszance jedzeniowej. Mogę gorąco polecić wszystkim, nie tylko tym, którzy mają problemy trawienne
Kulinarne życieJutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu(...)wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji. Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami
dom-agi.plTydzień, jeszcze tylko tydzień! Rodzina, spokój, dekoracje i pyszne jedzenie :) Kto z Was już nie może się doczekać? Macie pomysły na tegoroczne dania świąteczne? Ja już prawie wszystko zaplanowałam. Na święta szykuję dużo wypieków- co w moim wykonaniu nie jest niczym nowym :) Za to nowe będą wypieki. Na przykład takie ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo! Polecam :)"Składniki(...)wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A
Moja Książka Kucharska