pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:149/201)

Mini Panettone 182

Włoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży świeżych 50 g miękkiego masła 2 cukry waniliowe 40 g cukru skórka otarta z cytryny 1 jajko 2 żółtka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Ciasto rozłożyć w papilotkach i pozostawić na godzinę, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić do niego podrośnięte babeczki i piec około 25 minut.  Po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

wyzwania kuchenne
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 110

Jesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku  cukru waniliowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curd z mandarynek 119

tygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić...Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać(...)się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej ja nie potrafię...Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 248

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa(...)poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego  (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocna babka z truskawkami, kawałkami czekolady i olejem rzepakowym 159

truskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa. Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, bo to by oznaczało, że nie dbam o zdrowie własnej rodziny. Bo przecież wiadomo, że olej rzepakowy dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3. Poza(...)jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life
Strucla drożdżowa z makiem 172

Przepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 156

kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam(...)pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce

Apetyczna babeczka
Świąteczny rogal z niespodzianką 207

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  

zielonacukinka
Muszle makaronowe faszerowane 150

zimno, nadziewać go sałatkami lub słodkimi kremami czy owocami. Makaron muszle faszerowane mięsem mielonym, zapiekane w sosie pomidorowym to danie bardzo efektowne i sprawdzi się z pewnością na świątecznym stole albo na przyjęciu imieninowym czy z okazji rodzinnego obiadu. Mięso mielone możemy doprawić przyprawami i ziołami wedle własnych upodobań smakowych a potem nadziać muszle makaronowe (wcześniej ugotowane al dente), ułożyć(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, zalać muszle. Zapiekać ok 35-40 min w 180st (przez pierwsze 15 min przykryć naczynie przykrywka lub folia aluminiową). 5 min przed końcem pieczenia muszle posypać startym żółtym serem. Artykuł Muszle makaronowe faszerowane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pierniczki na mące gryczanej i żytniej 211

udekorować. Do dekoracji polecam gorzką czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Moje pierniczki obsypywałam wiórkami kokosowymi, siekanymi migdałami i odrobiną złotych kuleczek cukrowych ( ale naprawdę odrobiną ), tak by dodać nieco świątecznego blasku ;) PRZEPIS  NA PIERNICZKI GRYCZANE Składniki: 200 g mąki żytniej 200 g mąki gryczanej 100 g miodu naturalnego 50 g ksylitolu 2 jajka 50 g masła 20 g ciemnego(...)kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 4. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 170 stopni C przez około 10 minut. 5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować

kolorowotorcikowo
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 136

Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki(...)jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka

DominikaDolci
Choinki z gotowego ciasta francuskiego 72

Choinki z gotowego ciasta francuskiego to szybki sposób na efektownie wyglądającą przekąskę, która pięknie ozdobi świąteczny stół. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 gotowe świeże ciasta francuskie (każde w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie : przecier pomidorowy oliwki ser żółty wegański ogórek świeży (opcjonalnie) kukurydza z puszki (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków Wykonanie: Jedno gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu(...)pomidorowym ciasto. Kroimy wzdłuż długiego boku – jak na zdjęciu. Potem każdy z kawałków zwijamy na kształt choinki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut (ja używam termoobiegu) lub do momentu jak będą lekko zarumienione na wierzchu. Gotowe choinki

Lamarida.pl
Babka cytrynowa 288

Babka cytrynowa to doskonałe ciasto na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma

Dieta bez mleka
BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1373

ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego(...)temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada z indyka nadziewana kaszanką 170

Rolada z kaszanką i boczkiem będzie hitem na świątecznym stole. Dzięki dodatkom pierś z indyka nie jest sucha. Polecam bo robi się ją szybko. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. 80 dkg piersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden(...)spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania