piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą(...)cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy
Wypisz WymalujŚwięta Bożego Narodzenia za dwa tygodnie, to najlepszy moment na inspiracje i pomysły na wypieki świąteczne. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszną roladę biszkoptową, z zimowym nadzieniem na bazie serka mascarpone, owoców i Oryginalnego Soku zimowego. Ciasto jest lekkie, puszyste i zawiera orzeźwiające nuty, a to dzięki użyciu soku jabłkowego z cynamonem i goździkami, owoców takich jak: czerwona(...)pieczenia - szczypta soli Białka wybij do misy robota, dodaj sól, ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i nadal ubijaj masę aż zbieleje. Zmniejsz obroty robota na "1" i dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ubijaj delikatnie i powoli. Na dużą blachę (46 cm x 37 cm) z piekarnika, wylej równo ciasto, rozprowadź delikatnie. Pieczenie
SMYKWKUCHNIkolekcji znajdziemy mnóstwo pięknych i stylowych naczyń ze świątecznym lub zimowym motywem. Naczynia wykonane są z wysokiej jakości porcelany New Bone China. Kolekcja Winter będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia. Wśród produktów znajdziemy talerze, kubki, miseczki oraz kubki termiczne, które świetnie sprawdzą się na zewnątrz w zimowe dni. Cena(...)Flame Garnek do gotowania na parze to pomysł na prezent dla osób, które są fanami zdrowych domowych potraw. To uniwersalny garnek, w którym można gotować w wodzie, na parze, piec w piekarniku, mikrofalówce i przechowywać potrawy w lodówce. Wykonany jest z wysokiej jakości ceramiki, a dwa wkłady i pokrywa z żaroodpornego szkła, które nie wpływa na smak jedzenia. Estetyczne wykonanie
My Chcemy Jeśćmlekiem i wlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz(...)centymetra, a następnie kroimy na prostokąty o bokach 6×8 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu, zawijamy do środka krótsze boki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Krokiety z grzybami Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów. Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy
codojedzeniaCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość
Wanilia i Kardamonczasu dostałam dużo próśb o przepis, tak więc zamiast dodać tutaj przepis, który czeka w kolejce dużo dłużej, dzisiaj zaprezentuję tę wyczekiwaną granolę :) Ta mieszanka wpasowuje się jeszcze w świąteczne klimaty, ale szczerze mówiąc - smakuje dobrze o każdej porze. Czy to grudzień, czy styczeń...pewnie i w lipcu smakowałaby tak samo wybornie :) Pomysł na taką granolę zrodził się we mnie(...)Ciastka kruszymy (lub również siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy miód i sok. Płatki owsiane mieszamy z orzechami, przyprawą i rozpuszczonym miodem. Rozkładamy masę z płatków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i pieczemy ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając, aby granola się nie spaliła, a równomiernie upiekła. Po ostudzeniu mieszamy z suszonymi owocami i ciastkami
chili & sugarwięc w końcu zabrałam się za zrobienie świątecznych pierniczków. Jako że w zeszłym roku mój przepis był przekombinowany w tym roku zastosowałam tradycyjne najprostsze z możliwych ciasto. Przepis z przyprawy do pierników prymat. Moje pierniczki na drugi dzień stwardniały ale 4 dnia stały się znowu pyszne. W tygodniu dorabiam drugą partię bo niestety nie doczekają. Składniki (na opakowaniu pisze(...)schładzamy 30 minut w lodówce. Ja ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao na ciemniejsze serca. Ciasto jest gotowe. Rozwałkowujemy, wycinamy kształty i wkładamy do pieca w 170 stopni na 10 minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje
Lubczyk i Waniliamnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:125 ml wody40 g masła65 g mąki pszennej2 duże jajkapłatki migdałów do posypania(...)dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto do miseczki, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 12 h w lodówce (UWAGA! Można pominąć 12-godzinne chłodzenie. Ja piekłam ciasto od razu i ciasto pięknie wyrosło, nie ma potrzeby chłodzic je tyle czasu, jeśli się spieszycie.)Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Następnie schłodzone lub nie ciasto przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonymakiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików(...)jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam brzegi zimną wodą i zwijam rogaliki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia
W kuchni Karmel-itkiKolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)masło i mieszamy. Na końcu dodajemy białko ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno blachy wysmarowanej (średnica około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Waniliowa masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony biały
Kuchnia MagdaLenydzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały w szybkim tempie już na kilka godzin przed podaniem ich gościom(...)większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher
Słodki Pomysłzwykle na moim świątecznym stole musi pojawic się sernik, ale zawsze jest to sernik o innym smaku. W tym roku to sernik w wersji dla dorosłych - z dodatkiem żółciutkiego, kemowego likieru Advocat (wersja próbna już przetestowana). Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny i kremowy. A gdybyście zdecydowali się na inne smaki to polecam sernik pomarańczowy, pistacjowy albo cappuccino, na które przepisy(...)jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem wstawiamy do większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50 minut. Upieczony sernik studzimy i ozdabiamy
Bon appetit mon amiebardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g 100 ml oliwy 2 cebule 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ziemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalneCiasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne. Wszystkiego co najpiękniejsze, wszystkiego co najsmaczniejsze, wszystkiego czego sobie zamarzycie, żeby piękne było Wasze życie :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 125 g masła, 2 jajka, 250 g cukru kryształ białego, 250 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika, 3 łyżki ciemnego(...)kawałki daktyle i mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160°C ok. 80 min na dolnej półce. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Rada: żeby wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Polewa: Śmietankę wlewamy do rondelka
Moniki SmakołykiPiękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe(...)garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Za ostatnim razem całą bombkę obsypujemy karmelową posypką. Bombkę chłodzimy
VioletoweKucharzeniespodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy
Wanilia i Kardamonmogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które(...)odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez
UgotujmyTo.plzrobić, wytańczy się wszystko w noc sylwestrową :).A dzisiaj jako, że świątecznie mam dla was pyszny serniczek z piernikowym spodem. Połączenie znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne.Składniki:Spód:szklanka mąki tortowej2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli6 łyżek miodu6 łyżek cukru trzcinowego60 g masłajajko100 ml mlekaMasa serowa:wiaderko serka100(...)sztywno, przełożyć na masę serową, przysypać manną, szczyptą soli, oraz cukrem waniliowym. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.Przelewamy to na nasz spód.Do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowanie