Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta). W czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i wyciskamy 1/2 soku z pomarańczy. Mieszamy, aż powstanie lukier. Kiedy rogale delikatnie przestygną smarujemy je lukrem. Smacznego
ChilliJemyZbliża się Wielkanoc, dla jednych talerzowa swawola, zaś dla innych czas wyrzeczeń i ograniczeń. Znam też takich dla których okres świąteczny to czas frustracji, ponieważ wiele sobie odmawiają. Jednak tak wcale nie musi być, wiadomo że wszystko zależy od umiaru, ale można też stworzyć potrawy z korzyścią dla siebie i innych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole(...)także po części zastępują cukier, którego jak widać jest niewiele. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy aby się równo rozłożyły. Foremkę ( u mnie 32 x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny, nie mniej niż 50 min i nie więcej niż godzina. Ciasto jest ciemne, a więc
Dieta moja pasjaZdradzę Wam dziś jak to jest czasem z przepisami u Czerwonej Porzeczki, bo owy schab powstał w bardzo ciekawy sposób ;P Zaczęło się od niewinnego pęczka
Czerwona Porzeczkarozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej(...)włoskichDżem malinowyStarta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowePrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem
Czarnawisienkazaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową(...)ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min. Moje uwagi: Chleb nie uzyskał pięknych pasów" jak zebra. Popełniłam chyba taki błąd, że po posypaniu masy chlebowej migdałami
Proste Potrawynazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗 Składniki: Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm) -4 jajka M -35g mąki gryczanej(...)chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu
Candy PandasMięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem, Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka(...)ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu z powidłem. Odstawić na 20 do 30 minut. Gdy ciasto ponownie podrośnie wstawić je do nagrzanego piekarnika (175 o ). Piec około 50 minut. Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plkolejny po-świąteczny przepis. Baaardzo wykwintny chleb, dla smakoszy. Z szynką, cebulą i czosnkiem. I serowo-chrzanową skórką, czyli tak jak w tytule. Trzeba było resztki z lodówki wykorzystać :) Brak mi czasami pomysłów i wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy :) Ale naprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała(...)keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy na kratce żeby
Marder&Marder ManufactureDziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i
Wanilia i KardamonJeszcze tak do końca się nie zdecydowałam co ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto.Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko
UgotujmyTo.plMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie
Słodkości i nie tylkoDziś taka mała odskocznia od tych wszystkich świątecznych przepisów, którymi Was ostatnio raczę. Z braku chęci do gotowania, tudzież czystego lenistwa- jak zwął tak zwął, postanowiłam jakiś czas temu zrobić obiad jednogarnkowy. Nic trudnego, skomplikowanego czy wyszukanego. Ot- takie zwykłe pałki kurczaka ;) Idąc na całkowitą łatwiznę, naczynie do zapiekania wysypałam najpierw kaszą, a później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła(...)pieczarki oraz odcedzoną kukurydzę. Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i tymianku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 90 minut. Podajemy na ciepło. Czas pieczenia można skrócić, podgotowując najpierw dramstiki
Kuchnia w czekoladzieOstatnie dni przed świętami to dla wielu pań i panów domu prawdziwy maraton. Nagle się okazuje, że do załatwienia pozostało mnóstwo spraw. W zasadzie to świąteczne menu dopięte jest już na ostatni guzik i wszystko jest już dokładnie zaplanowane. Teraz tylko wykonanie tego wszystkiego. Ale może jest ktoś kto jeszcze szpera po Internecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek(...)ciasto się dobrze wałkowało można przykryć je kawałkiem folii spożywczej. Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ulubiony kształt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. * Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować
Di gotujeświętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.Sernik(...)proszek- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki Bereniki