Odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia trwa. Zostało już kilka dni. Jedni umilają sobie ten czas słodkimi czekoladkami. A my? My popijamy pyszną kawę z rana i
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu(...)polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z żurawiny z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie
Domowa Cookierenka Agioleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli potrzebne też będą: wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier) puszka o średnicy tortownicy folia aluminiowa Przygotowanie: w idealnym świecie moczyłabyś wszystkie owoce 24 h ale wiadomo jak to jest, więc poradzisz sobie wrzucając(...)cudnie pachnie to się chyba domyślasz zapakować zamknąć szczelnie i czekać, czekać, czekać…Nigella radzi że nawet 4 tygodnie, wg mnie przegięcie 2 wystarczą Puszka mało świąteczna, ale po zwiedzeniu wszystkich możliwych sklepów, gdzie mogłabym taką ewentualnie kupić (czyli całych 5) zrezygnowana wróciwszy do domu znalazłam dokładnie 18 cm w czeluściach swojej spiżarni Będzie pysznie
greenscarfWielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)MIEJSCU Drugi konkurs jest u mnie! Temat identyczny. W komentarzu pod tym postem udzielajcie swoich odpowiedzi SEKRET,DOBRA RADA NA WSZYSTKO CO KOJARZY SIĘ ZE SŁOWEM KUCHNIA-GOTOWANIE-PIECZENIE,SPRZĄTANIE KUCHNI-ZAKUPY DO KUCHNI. Każda rada- bezcenna! Warunki Jeśli masz konto na FB- to będzie nam miło jeśli polubisz -Sponsora Russell Hobbs -Organizatora (mnie) Z Kuchni
Z Kuchni Do KuchniJa wiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami
Mienta blogLubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny. Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i
Dzieje kuchennej Wiewiórybabka bożonarodzeniowa może nie jest tak puchata jak ta włoska, ale jest mięciutka i rośnie wysoka, a dodatkowo jest bogato nadziana słodkimi bakaliami. Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 100 ml mleka 20 g drożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła(...)następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru
Kuchnia MagdaLenyPiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa(...)mąki 1 łyżeczka cynamonu mielone nasionka z jednego ziarna kardamonu 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 450 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada z co najmniej 45 % kakao 50 g masła 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% dodatkowo
Kuchcik gotujePo wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe
Cooking Monsterbardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne. Aż się prosi, żeby ta keto tarta cytrynowa pojawiła się na stole wśród kolorowych pisanek i kwiatów! Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć(...)stewii w płynie Sposób przygotowania Spód kokosowy Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania zwartej masy. Wylepić nią formę do tarty o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia (ok. 10- 15 minut). Ostudzić. Lemon curd Żelatynę namoczyć
Modern Cave Girldania wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy(...)powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka z jajkami i ziemniakami 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 opakowanie serka
My Chcemy Jeśćzadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego nie wahajcie się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C . Rozłóż tortownicę o średnicy 30 cm na części. Dno i boki oddzielnie posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Rozwałkuj pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Masę makową podziel na 3 części. Wyłóż placek na dno i rozsmaruj
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na wszystkie modele Thermomix SERNIK WIEDEŃSKI PRZEPIS Składniki: 200 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii 6 jajek 100
Themo przepisyWedług badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez
My Chcemy JeśćPrzepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem z ulubioną zupą. Wioleta Gargula
MamaOskarka