Myśleliście już co podacie Rodzinie na świąteczny obiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się jakoś ze świętami kojarzą i to świętami Bożego Narodzenia właśnie- mięso, grzyby i kapusta. Do tego kurczak jest wcześniej pięknie wytrybowany, więc jak ukroimy porcję, to żadne kosteczki nie będą nam chrupać między(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladzieŚwięta bez sernika?Nie u mnie!I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)Delikatny(...)sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego
Ostra na SłodkoDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy
CiastkozercyW tym roku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić
Basia w kuchniKrucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli masło do wysmarowania(...)dokładnie wymieszać. 4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią nie pogardzi a wręcz przeciwnie zachwyci. Składniki: 75 g masła lub margaryny 175 ml mleka 375 g mąki 1 jajko szczypta soli 21 g świeżych drożdży(...)boki, by się skleiły. Z dwóch cżęści splatamy warkocz. Smarujemy śmietaną kremówką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Warkocz Drożdżowy z Marcepanem appeared first on Made
Made By Mom And Sonprzyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak. Okres świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach(...)masę. Następnie również dodajemy je do powstałej wcześniej masy, ale stopniowo. Delikatnie całość mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie gotową masę piernikową przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 50-60 minut, aż po sprawdzeniu patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy nadzienie śliwkowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich jadalnych prezentów. Co można przygotować w domu jako jadalny prezent z okazji świąt wielkanocnych? Doskonałym upominkiem mogą być świątecznie udekorowane muffinki lub babka . Wystarczy je owinąć przeźroczystym celofanem i związać kolorową wstążką, a wyjdzie naprawdę uroczy (i pyszny!) upominek. Szukacie przepisu na muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe(...)miodem Oryginalne przetwory ucieszą tych, którzy lubią dobrze zjeść. Można wykorzystać to, co pozostało jeszcze w spiżarni z ubiegłorocznych zapasów, ale można także przygotować coś pysznego na świeżo. Pieczona papryka w marynacie z octem balsamicznym, czosnkiem i anchois Grillowane plastry bakłażana marynowany z ziołami i czosnkiem Marynowany czosnek z ziołami lub ostrą papryką Marynowana czerwona cebula
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta i po świętach :) Przez kilka ostatnich dni każdy z nas mógł odpocząć od przeglądania stron internetowych i wertowania książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych dań i deserów. Od jutra jednak zacznie się gorączka przed Sylwestrem. Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim(...)łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogUwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za
Cooking MonsterKażdy powód do świętowania jest dobry, ba! rzekłabym, że wręcz doskonały. Czy to tłusty czwartek, czy za sprawą cukrowych serduszek, skłaniam się ku walentynkowej propozycji. A
Karczma HonoriettyPrzyznaję - na Brukowiec czekam cały rok. To moje ulubione świąteczne ciasto. Jest pysznie korzenno-miodowy, przełamany marmoladą. Jego wygląd "bruku" również zachwyca. To jedno z najstarszych ciast, robi się go już od średniowiecza. Ciasto to jest popularne głównie na terenie Mazur, ale jak widać - my na Podkarpaciu też je znamy, robimy i kochamy. Serwuje się je głównie na Boże(...)niego wałek o grubości ok. 3 cm. Odrywamy z niego mniejsze kawałki, formujemy kulki, nakładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i ponownie tworzymy kulki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej nieregularne kulki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. "Bruk" pieczemy przez 30-40 min. Brukowiec aby zmiękł musi postać przed podaniem 1-3 dni. Można dodatkowo polać
Czarnawisienkaświąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :) Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu(...)grubości i długości mają być, ale należy pamiętać, że jeszcze urosną podczas pieczenia. 3. Do pieczenia: Utoczone paluchy układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo urosną. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania. 4. Pieczenie: Paluchy pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około
IzabelawkuchniDrób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii(...)poddać obróbce cieplnej. Sama teoria jednak to za mało, dlatego chętnie przystąpiliśmy do części praktycznej, prowadzonej przez znanych szefów kuchni: Jakuba Streuermarka oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem
Obiad gotowyWami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli(...)marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
UgotujmyTo.pl