Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w
UgotujmyTo.plCynamonowy spód z płatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny. Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie sernik cytrynowy. 😌 Składniki: na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka masła orzechowego(...)cukier trzcinowy, miód i cukier waniliowy . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce łączymy ją z masą cytrynową. Wykładamy na podpieczonym spodzie, a następnie pieczemy przez kolejne 30-40 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem. Smacznego! 🍋 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia EllieSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć(...)śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny
Kulinarne przygody GatityPascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele
Kuchnia MagdaLenyŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo(...)części rozłożyć połowę boczku z chorizo i jajek. Przykryć jednym bokiem. Na warstwę ciasta kolejną część farszu i przykryć drugim bokiem. Dokładnie zalepić. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy chlebek jest już gotowy, ostrym nożem naciąć 4-5 razy. Całość posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem. Piec
Zielona Kuchnianią wcale tak dużo jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."Składniki na dużą blachę:Ciasto drożdżowe:100 g ostudzonej margaryny60 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka1 jajko110 ml mleka30 g świeżych drożdży300 g maki pszennej tortowejSposób przygotowania(...)rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową
Słodkie PrzyjemnościOdliczanie do Świąt Bożego Narodzenia trwa. Zostało już kilka dni. Jedni umilają sobie ten czas słodkimi czekoladkami. A my? My popijamy pyszną kawę z rana i
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu(...)polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z żurawiny z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie
Domowa Cookierenka Agioleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli potrzebne też będą: wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier) puszka o średnicy tortownicy folia aluminiowa Przygotowanie: w idealnym świecie moczyłabyś wszystkie owoce 24 h ale wiadomo jak to jest, więc poradzisz sobie wrzucając(...)cudnie pachnie to się chyba domyślasz zapakować zamknąć szczelnie i czekać, czekać, czekać…Nigella radzi że nawet 4 tygodnie, wg mnie przegięcie 2 wystarczą Puszka mało świąteczna, ale po zwiedzeniu wszystkich możliwych sklepów, gdzie mogłabym taką ewentualnie kupić (czyli całych 5) zrezygnowana wróciwszy do domu znalazłam dokładnie 18 cm w czeluściach swojej spiżarni Będzie pysznie
greenscarfWielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)MIEJSCU Drugi konkurs jest u mnie! Temat identyczny. W komentarzu pod tym postem udzielajcie swoich odpowiedzi SEKRET,DOBRA RADA NA WSZYSTKO CO KOJARZY SIĘ ZE SŁOWEM KUCHNIA-GOTOWANIE-PIECZENIE,SPRZĄTANIE KUCHNI-ZAKUPY DO KUCHNI. Każda rada- bezcenna! Warunki Jeśli masz konto na FB- to będzie nam miło jeśli polubisz -Sponsora Russell Hobbs -Organizatora (mnie) Z Kuchni
Z Kuchni Do KuchniJa wiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami
Mienta blogLubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny. Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i
Dzieje kuchennej Wiewiórybabka bożonarodzeniowa może nie jest tak puchata jak ta włoska, ale jest mięciutka i rośnie wysoka, a dodatkowo jest bogato nadziana słodkimi bakaliami. Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 100 ml mleka 20 g drożdży świeżych 2 duże jajka 4 łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła(...)następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru
Kuchnia MagdaLenyUwielbiamy serniki, dlatego nie wyobrażam sobie by mogło zabraknąć tego ciasta na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam tą wersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka(...)ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Podajemy np. posypany czekoladowymi płatkami. Smacznego
Słodkie okruszki