Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody
Gospodyni MiejskaPuszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce
Kuchcik gotujeWitam Kochani, zapraszam dziś na bardzo pyszne ciasto. Składa się ono z 6 spodów (u mnie niestety z 5, bo jeden mi upadł i się połamał
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuProsta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej
Wanilia i Kardamontego słowa są gotowi schować się pod kanapą. Do których osób ja należę? No cóż… na pewno nie jest, to moje ulubione zajęcie. Jak wiecie kocham gotować i piec, ale czy kocham później myć sterty piętrzących się garnków? Zdecydowanie nie Mając w domu dwa małe maluchy, które dosłownie nie umieją usiedzieć na miejscu sprzątania z każdą chwilą przybywa więcej(...)wejdziemy tylko raz. Potem zabieram się za kolejne pomieszczenia. A najlepiej… podzielić obowiązki i nie brać wszystkiego na siebie. Może pomoże Wam mąż lub inny członek rodziny. Nasze świąteczne porządki poszły tak sprawnie, bo robiliśmy wszystko wspólnie. Każdy miał wydzielony kawałek domu do posprzątania Każdy też miał odpowiednie środki czystości. Bardzo ważne jest, aby przed zabraniem się za wielkie
Słodkie okruszkiroku na naszym świątecznym stole pojawia si ę "jadalna " girlanda, która cieszy nie tylko oko, ale i podniebnie ;) nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie ozdabia stół. W tym roku będzie to girlanda z bułeczek z makiem. Bułeczki s ą puszyste, maślane i ma ł e, w sam raz na jeden kęs. Polecam serdecznie(...)dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę przypada ok. 30-35 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je obok siebie z przerw ą ok. 1 cm, tworz ąc okr ąg. O dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Bułeczki będą gotowe
La grande e la piccola cuocaMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu
Ciastkozercywszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie(...)wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut.Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kiedy wstałam dzisiaj rano
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa się „dyskusja” o tym, co wkładamy do wielkanocnego koszyczka(...)godzin. W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy. SPÓD: Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieszczamy razem w misie miksera i na wolnych obrotach miksujemy kilkanaście sekund – do połączenia składników
Ostra na SłodkoDziś coś innego. Puree z dyni znajdziecie również pod nazwami: mus z dyni lub przecier z dyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje
Gotowanie-ukwymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia. Oto one: DanaTentis z Pixabay 1 KARP SMAŻONY W CIEŚCIE SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 4 dzwonki z karpia 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta ziół prowansalskich szczypta kurkumy szczypta(...)kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy
DajetCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaporze będziemy już tak pochłonięci przygotowaniami do świąt, że aż strach pomyśleć! Prezenty, sprzątanie, jedzonko i przede wszystkim przygotowania duchowe. Ja w zeszły weekend na dobre zabrałam się za świąteczne przepisy, które będę regularnie (aż do świąt) publikować na blogu. Śledźcie Nastoletnie, może Was zainspiruję! Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne(...)równych części, a te przeciąć wzdłuż prawie do samego końca (poniżej obrazek pomocniczy). Końce skręcić wokół siebie tworząc spiralę. Drożdżówki ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (na jednej blaszce się nie zmieszczą). Odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą wymieszaną z miodem. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie Wypiekaniesię święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową, przedświąteczną atmosferę. Moim pierwszym świątecznym wypiekiem w tym roku są babeczki piernikowo-serowe. Są bardzo mięciutkie, pachnące i pyszne. Nie są skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu, więc polecam każdemu. Z podanych składników wychodzi(...)około 1,5-2 łyżki masy serowej (fot.5) . Na masę serową położyć płaską łyżeczkę powideł, zagłębiając je delikatnie w masie. Patyczkiem zrobić kilka wzorków (gwiazdki lub spirale). Piec przez 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia (fot.6) . Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciasta