wyobrażam sobie bez nich wielu dań i zawsze mam ich spory zapas. Nawet jeden suszony kapelusz borowika potrafi podrasować smak i aromat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę(...)igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer.Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia postawiona
Smaczna PyzaZauważyłam, że w internecie popularna jest drożdżowa gwiazda makowa, więc i ja postanowiłam zrobić swoją świąteczną drożdżówkę, ale nie w kształcie gwiazdy. Od dziecka mam zapędy robienia po swojemu i na przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona(...)stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy okrąg o średnicy około 25-26 cm, np. za pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem. Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto
Kuchnia MagdaLenyPierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych
My Chcemy JeśćWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z przewspaniałym ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o marlence. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest
UgotujmyTo.plTen tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy
Quinoa Raz!Dzień dobry,Uwielbiam Mikołajki. Dla mnie jest to oficjalna data rozpoczęcia sezonu świątecznego. Choć mój Mąż się burzy, że jeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować nastrój świąteczny, słuchać świątecznych piosenek (preferuję te amerykańskie, np. w wykonaniu Sinatry) i jeść pachnące korzennymi przyprawami słodkości.Oczekiwanie smakuje mi najlepiej. W Wigilię szybko się przejadam i nie mogę patrzeć na jedzenie. Więc(...)jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając
Chilli Czosnek i Oliwaidealny wypiek na nadchodzące święta. Istnieje kilka jego wersji, gdyż w różnych domach przyjęło się wykonywać go w określony sposób. Podobnie jest zresztą z miodownikiem , również bardzo popularnym wypiekiem świątecznym; jest wiele jego odmian, wystarczy znaleźć odpowiedni dla siebie przepis lub za każdym razem wypróbowywać inną recepturę :) Wracając jednak do królewca, muszę przyznać, że nie jest to ciasto, które przygotowywało(...)gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i krótko schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa takiej samej wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć
Smakołyki BerenikiKeto pieczywo Keto pieczywo = dobre paliwo Zanim ruszę z typowo świątecznymi potrawami, wrzucam jeszcze szybko kompletnie nieświąteczny przepis na keto bułki kokosowe. Okazuje się, że to pierwszy tego typu przepis na blogu…! Wcześniej było tylko coś na kształt pieczywa z użyciem warzyw, czyli bułeczki z kalafiora i bajgle z brokułów . No i gofry , które też niejako występowały w roli(...)Miksować dalej do uzyskania jednorodnej masy dolewając po trochu wrzątku. Masę podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut aż do lekkiego zrumienienia. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 bułki: Wartość energetyczna: 165 kcal Tłuszcz: 13,5 g Węglowodany
Modern Cave Girlprodukujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta, czy dni powszednie. Nie dziwię się wcale temu, ani trochę. W obecnym, świątecznym czasie Mikołaj często przynosi grzecznym dzieciom w prezentach czekoladowe słodkości, co jest jeszcze większym motorem napędowym znanych producentów, takich jak "Milka", "Wedel", "Wawel", "Goplana", i innych. Czekolada przez cały(...)solą na sztywną pianę. Do masy z jajek dodaj zmielone migdały a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części
Moja Mama GotujePIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki
Moja Książka Kucharskawłaśnie...w jakim? Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków(...)takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt
My simple kitchenWokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie bo kocham Święta, niemal tak bardzo jak kiedy byłam małym dzieckiem. Nadal mają dla mnie ten sam urok i magię. Teraz z mieniło się tylko to, że jako dorosła osoba(...)wierzchu masy makowej. Całość smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Odstawiam ciasto na kolejne 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaMoi drodzy, byliście już może w restauracji „Schronisko Smaków” w Bukowinie Tatrzańskiej ? To jedyny lokal w Polsce południowej słynnej restauratorki Magdy Gessler. Ja planuję
Słodkie okruszkiOczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w
UgotujmyTo.pl