Wielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane
Kuchnia od dwojgawydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu, że czas najwyższy odmienić ten stan(...)Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało ok. 0,5cm grubości. Odcinam poszarpane brzegi do pożądanego kształtu formy (moja forma ma 20x20cm więc u mnie będzie to kwadrat
Book of spellsPasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego
UgotujmyTo.plPrzygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z
KierunekuchniaZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsteridzie miesiąc wydatków, bo przecież trzeba kupić: cokolwiek, co jest na wyprzedaży, bo Czarny Piątek (ang. Black Friday) , prezenty na Mikołajki/Gwiazdkę, tematyczne ozdoby i dekoracje świąteczne, żeby było “piękne Boże Narodzenie”, nową kreację na sylwestrową zabawę, przygotować bogate kulinarne menu na noworocznych gości. Ale jak się dobrze zastanowić, to właściwie cały rok znajdą się okazje do wydawania pieniędzy(...)fajnymi efektami stosuję – więcej o tym można przeczytać tutaj ): “Czy ta rzecz przyniesie mi radość (ang. spark joy)?” “ Jak często będę tego używać?” – “nie za bardzo lubię piec ciasta, ale wydam kilka tysięcy na sprzęt kuchenny, bo może taki wydatek zmotywuje mnie do robienia wypieków” jest tylko pobożnym życzeniem… “ Gdzie ta rzecz będzie mieszkać?” – czy mam fizyczne
Lamarida.plKolejny z serii świątecznych wypieków. Tym razem mazurek z kajmakiem i prażonymi płatkami migdałowymi jak zwykle bez glutenu, nabiału i cukru. Szybki i prosty przepis z gwarancją sukcesu . Bezglutenowy mazurek kajmakowy Wokół przepisu na bezglutenowy mazurek kajmakowy “chodziłam” już od dłuższego czasu. Zależało mi na tym aby jak najbardziej zbliżyć się do słodkiego pierwowzoru. Niestety nigdy nie miałam(...)ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam na ciasto masę kajmakową i posypuję prażonymi migdałami. 16 Odstawiam ciasto
Book of spellsKeto delicja czekoladowo – pomarańczowa Już za chwilę Święta Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga(...)Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 - 18 minut
Modern Cave Girljuż wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu. To danie z kuchni francuskiej, więc do jego wykonania najlepiej użyć klasycznej francuskiej musztardy dijon i wytrawnego, francuskiego wina. Ja podaję(...)Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeżeli nie macie to można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka. Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło). Wyjąć patelnię
Cooking for EmilyWigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą, postanowiłam czym prędzej wprowadzić świąteczną atmosferę w domu. Wybraliśmy się więc z C. na poszukiwania choinki. Oczywiście, w tym roku musiała być zupełnie wyjątkowa. Przecież to nasze pierwsze Święta w nowym domu! I skoro(...)części. Każdy plasterek rozciągnąć, a następnie przeciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Zapleść oba końce, następnie zlepić je ze sobą, formując supeł. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-25 minut. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem perłowym. Powciskać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani tego świątecznego dnia. Jak ten czas szybko leci, dopiero mieliśmy wszystkich świętych a tu już 11 listopada, ani się obejrzymy a już będą Mikołajki i Boże Narodzenie. Zbliża się najpiękniejszy czas w roku. Jednak dzisiejszy dzień ma również swój urok i piękno. To już 97 lat niepodległej Polski, ważne święto, które każdy powinien obchodzić :-) A propo obchodzenia dzisiejszego(...)białego maku mamy gotowe. WAŻNE jeśli chcecie możecie dodać do nadzienia bakalie, skórkę z pomarańczy, rodzynki, ja jednak nie dodawałam bo nie lubię rodzynek :-) Nadzienie najlepiej zrobić dzień przed pieczeniem rogali, wstawić do lodówki na noc, tak jak ciasto. Następnego dnia, 20 minut przed rozpoczęciem wałkowania wyciągamy ciasto z lodówki. Wałkujemy na 0,5 cm, czyli dość cienko, można
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc Jestemograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw. " Kuchania Koszerna , Rebekka Wolf(...)przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania
KUCHARNIAŚwięta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny, mógł je zamrozić nieco wcześniej
Mieszam w GarnkuW kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!