mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych składników i ziołowych przypraw zmieniają się w zależności od tego do jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek(...)pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika
Smaczna Pyzamoja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić. A świeży tran był taki jak olej, nie czuć było zapachu. Trzeba było jakoś żyć(...)przerwy były pijane. W: Ja za mały byłem, aby być w tej kaście uprzywilejowanej, więc nie wiem jak z tym bimbrem było dokładnie :) W każdym razie okres świąteczny to zawsze było wzmożone zainteresowanie gromadzeniem jedzenia. Nad tym się wszyscy koncentrowali. Innego wyjście nie było. To mięso które dostawaliśmy to po pierwsze było parszywe, a po drugie było go mało
Kryzysowa Książka KucharskaŚwięta już tuż tuż. W tym roku wraz z moimi maluchami postanowiłam przygotować dla całej naszej rodziny małe upominki. Pewnie pomyśleliście od razu o wypiekach lub
Słodkie okruszkiCiasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian do mojego przedświątecznego życia i umilić sobie(...)rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypełnić nasze mazurki jaglano-orzechowym kremem i obłożyć do połowy powidłami śliwkowymi. Piec kolejne 5-10 minut w temperaturze
Kuchnia Elliebrew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego(...)pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić do napuszenia na 30-45 minut. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Pistacje posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przełożyć do woreczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to... B A R D Z O P Y S Z N E!!! Przepis z książeczki autorstwa Doroty Świątkowskiej dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży(...)papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy blaszkę do pieca i pieczemy ok 15 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku(...)rumiano z obu stron. 10. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć podsmażoną białą kiełbasę. Posypać delikatnie majerankiem i piec ok. pół godziny. 11. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy podsmażyć pokrojoną w dość grube talarki pozostałą cebulę. 12. Przed podaniem cebulę ułożyć na kiełbasie. Krótko, przez 5-10 minut, zapiec
W mojej kuchnigodziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto na plasterki o grubości 0,5-1 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każde ciasteczko wcisnąć orzech. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Też macie takie wrażenie, że jak nie dzieje się nic , to absolutnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaWesołych Świąt! Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy. Składniki: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej(...)kształt prostokąta o wymiarach ok. 40×60 cm. Ciasto posmarować masą makową. Rozsypać rodzynki i płatki migdałowe. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki ciasta zawijać na przemian, a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić
Zasmakuj Kuchnidaktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym(...)dosłodzić, jeśli farsz wydaje się mało słodki. Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach
FitKotMyśleliście już co podacie Rodzinie na świąteczny obiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się jakoś ze świętami kojarzą i to świętami Bożego Narodzenia właśnie- mięso, grzyby i kapusta. Do tego kurczak jest wcześniej pięknie wytrybowany, więc jak ukroimy porcję, to żadne kosteczki nie będą nam chrupać między(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladzieŚwięta bez sernika?Nie u mnie!I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)Delikatny(...)sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego
Ostra na SłodkoDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy
Ciastkozercy