Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu
Moja smaczna kuchniaMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak jak ja, nie są fanami makowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych(...)spód tortownicy. Do garnka wkładamy masę makową, dodajemy Nutellę, miód, mąkę oraz wszystkie bakalie. Gotujemy chwilkę na małym ogniu do połączenia składników. Masę wylewamy na gotowy spód. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ Smacznego życzy
Kocham Czekoladębardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej(...)serowa jest za rzadka dodajemy wówczas mąkę ziemniaczaną, jeśli zbyt gęsta – śmietanę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a po zapięciu obręczy całą formę otaczamy dwoma kawałkami formy aluminiowej. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy cukier
Dzieje kuchennej WiewióryNowy Rok trzeba dobrze zacząć a święto Trzech Króli to doskonała ku temu okazja by przygotować coś wyjątkowego,no i smacznego. Tak więc na świąteczny obiad była rolada z indyka nadziana pieczarkami i papryką. ok. 1,2 filetu z piersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry(...)kolorowej papryki. Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut. Roladę można podać na zimno jak i gorąco. Jeżeli podajemy na ciepło należy po upieczeniu
Kolorowa kuchnia Elkimielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy(...)ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (wiśni itp. nie większe), najlepiej sprawdzić piekąc najpierw 1 sztukę. Dołki w opiekaczu smarujemy przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu wystarczyły niecałe 2 minuty. Przygotowujemy masę do wypełnienia orzeszków. Mleko zagotowujemy z cukrem. Zmielone orzechy i migdały zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia
mojewypiekiinietylkoPiernik – chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go nie jadła. Często jest na naszych świątecznych stołach, a nowych pomysłów na jego wykonanie, udekorowanie i przełożenie masami jest co niemiara. Mój przepis na piernika jest z zeszytu mojej mamy – jest on bardzo prosty i szybki. Ja robię(...)Margarynę roztopić i wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto przez 5 minut. Ciasto wyłożyć na formę (9 x 33 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż. Przełożyć piernika powidłami. Krok po kroku: 1. Roztopić margarynę 2. Zmiksować wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plżeby taką zrobić! :D Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika! Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań i zawirowania. Dodatkowo są niezwykłą świąteczną ozdoba, którą można schrupać do zimowej herbaty ;) Wyglądają przeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę! Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe(...)się! Przecież nie musi być perfekcyjnie, żeby było idealnie ;) Piernikowa chatka Potrzebujesz: 50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu kilka owocowych landrynek Lukier: 1 białko jaja
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż magie świąt? Piekąc te ciasteczka przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis na ciasteczka(...)spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. 5. Schłodzone ciasto wykładam na folię i wałkuję. 6. Wycinam kształty za pomocą foremek. Gwiazdki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
KukuleczkiDzień dobry :) Nie wiem dlaczego ale w tym roku opanowało mnie świąteczne szaleństwo i nie mogłam już wytrzymać ani dnia dłużej - musiałam zrobić pierniczki ! Dlatego jeżeli czujecie również ten przedświąteczny szał - podaję Wam przepis :) - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki sody oczyszonej - skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki - przyprawy(...)zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć - ja pierwszą partię zrobiłam bardzo cienką, ale następne były już grubsze - według mnie wyglądają znacznie ładniej :) Wykrojone pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku - na papierze do pieczenia ok.10-15min. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQDopiero wczoraj wieczorem (koło 23) uzmysłowiłam sobie jak dawno nie dałam nowego przepisu! to dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi(...)sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZnacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne
Kuchnia od dwojgaPyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik
Słodkości i nie tylkokażda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy włoski(...)dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy. Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje. I nie wierzcie w bajki o szybkim sosie do lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny
Z Kuchni Do Kuchnijest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Orzeszki otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, polecam je bo są pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy(...)równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem. 2. Pieczenie: Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy. 3. Wypełnianie: Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego
Izabelawkuchnidrożdżówka w kształcie gwiazdy, nadziewana kremem czekoladowym, masą makową lub innym ulubionym słodkim nadzieniem, na które aktualnie mamy ochotę. Wbrew pozorom jest to wypiek prosty do zrobienia, a na świątecznym stole prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 500 g mąki pszennej paczuszka drożdży suchych 50 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru szklanka mleka szczypta soli dodatkowo: jajko kilka łyżek nadzienia(...)kule podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 25 cm. Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta
wyzwania kuchenne