Zamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;) Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda. Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę(...)godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia . Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni
W kuchni bez szafekHiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki (na 25-30 ciasteczek):350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki)250 g margaryny (1 kostka)100 g zmielonych migdałów1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu100 g cukru pudru(...)godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość 4-5 cm). Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 12-15 minut.Po upieczeniu studzimy ciasteczka i posypujemy je cukrem pudrem
Zakręcony WidelecOd czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się
Cooking MonsterMakowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania. Składniki na ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny 2 jaja 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich(...)minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy
Słodki Zakątekokres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)stworzyć coś unikatowego. Tak dzieją się u nas najlepsze wypieki :-) Zapraszam więc na przepis: Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka
Poezja Smaków - blog kulinarnyTo nie są zwykłe muffiny. Składniki można kupić w każdym sklepie, a ich wykonanie nie zajmie dużo czasu. Ale to nie wszystkie ich zalety. To idealna
My Chcemy Jeśćdanie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki. Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego(...)serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy(...)łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Suszone śliwki wpływają na przyspieszenie metabolizmu, pomagają oczyszczać jelita, poprawiają trawienie oraz zapobiegaja nadmiernemu wchłanianiu cukrów i cholesterolu. Czyli jedzcie mufinki na zdrowie ! The post Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z brytyjskich wysp, z całym mnóstwem bakalii, korzennych przypraw i... naprawdę sporą ilością bardzo aromatycznego alkoholu. Ciasto pachnie wręcz oszałamiająco i smakuje dokładnie tak samo... Można je upiec nawet trzy miesiące przed świętami, ale niecały tydzień przed również będzie przepyszne. Żadne inne ciasto z bakaliami nie smakuje tak jak to... bo chyba żadne(...)smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto
maniapieczeniaJedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu.Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki:ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa orzechowa(...)dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę
Wypieki UliWitam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania. Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak krok po kroku zrobić to pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *proporcje są na dużą blaszkę około(...)łyżki przyprawy do piernika -pół łyżki kakao CIASTO ORZECHOWE -2 jajka -2 białka ze spodów piernikowych -1/3 szkl cukru -3/4 szkl mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju -4 łyżki wody -200g zmielonych, posiekanych orzechów włoskich KREM -1 l mleka -0,5 szkl cukru -130g kaszy manny -250g masła lub margaryny POLEWA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzypraw. Nie pozostaje mi nic innego niż zaprosić Was do wypróbowania mojej "białej" wersji panforte, która jak co roku pojawia się na naszym świątecznym stole. SKŁADNIKI 200 g migdałów 150 g m ą ki pszennej 150 g cukru 150 g miodu 100 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej(...)rozgrzania piekarnika do temperatury 220 stopni (statycznego) lub temperatury 200 stopni (z termoobiegiem). Formę o średnicy 15 cm (dno i boki) wykładamy papierem do pieczenia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (lub cedru) kroimy w kosteczkę. Migdały wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut
La grande e la piccola cuocapóźniej to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając ma z kokosu więc środek też musiał jakoś(...)szablon i wyciąć z prostokątnego biszkopta. Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody na przełożenie: 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady) galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis na bardzo udany, wilgotny piernik na powidłach śliwkowych. Jest to ostatni przepis w tym roku, życzę więc Wam Kochani wesołych Świąt i samych wspaniałości, nie tylko na świątecznym stole. A Nowy Rok niech nam wszystkim obfituje we wspaniałe smaki, zapachy i doświadczenia:)* Składniki: 350 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 25 g cukru z wanilią 15 g kakao(...)drugiej misce mieszamy powidła z mlekiem, jajkami, miodem i roztopionym masłem. Następnie płynne składniki przelewamy do suchych i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C. Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem
Smakowity Blog Kulinarny