portalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo za kilka(...)recepta na szybki posiłek, którego rezultatem jest maksimum smaku. Składniki (8 placuszków) 1 banan 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, jogurt, mąkę. Następnie proszek, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Patelnię skrapiamy oliwą w minimalnej ilości, układamy łyżką placki
Mój Smak na Życiewłaśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wartJ Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kakao 1/3 puszki masy krówkowej Masa serowa: 750 g sera na serniki(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Kiedy spód stwardnieje smarujemy go dokładnie warstwą masy krówkowej. Przygotowujemy masę
Mania Gotowaniaprzyśnił - właśnie takie połączenie smaków. Oczywiście, po przebudzeniu go dopracowałam, a później przygotowałam według sennych wskazówek. Wyszedł naprawdę pyszny i bardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g pierniczków czekoladowych bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone(...)minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Mascarpone, serek kremowy, ekstrakt, mleko i jajka dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec kolejne 30-40 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. 75 ml kremówki zagotować z dodatkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeden z moich ulubionych serników o idealnie kremowej konsystencji, z białą czekoladą , delikatny, z orzeźwiającą warstwą malinową, kochają go moje dzieci . Cenię go za łatwość przygotowania
Wanilia i KardamonKokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam
Wanilia i Kardamonproszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Beza orzechowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, miód oraz orzechy. Całość mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy przez pierwsze(...)Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz posypałam kokosem. Ciasto to zagości w tym roku na moim świątecznym stole. A Wy co przygotowujecie na święta
Pani domowaMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe(...)konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka
FitKotSernik dla świątecznych sernikożerców, czyli między innymi dla mnie, bo jak wiecie… uwielbiam serniki w każdym możliwym smaku. Pierniczkowe gwiazdki dodają mu świątecznego charakteru, ale można również umieścić na wierzchu serduszka, kwiatki czy zajączki, w zależności od okoliczności. Sernik wyszedł bardzo aksamitny, pachnący cynamonem i pierniczkami. Składniki: • 1,5 kg sera(...)sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać śmietanę. • Sernik wlać do dużej blaszki (moja ma 28×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. • Po tym czasie
To co kochamświątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny(...)mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać
Kulinarne InspiracjeChâteau Clos de L’Abbaye Bordeaux Supérieur 2012. Kolejny przedział cenowy to około 40 zł i więcej i bogata oferta solidnych win w sam raz do świątecznych potraw. Szczegółowy opis oraz recenzje win można znaleźć na stronach: Winicajtywa NaszeWina Winiacz Warto również zaglądać na stronę internetową Lidla – zakładka WINNICA LIDLA . Oprócz win Lidl zaprezentował salami, kiełbasy Chorizo oraz(...)stoiskach z alkoholem w sklepach Lidl). W powietrzu już czuje się zapach świąt. Z każdym dniem będzie go czuć coraz mocniej. Czas pomyśleć o zakupach, gotowaniu i pieczeniu. W kolejnych podróżach chętnie zatrzymalibyśmy się na przystankach Włochy, Hiszpania a może Niemcy lub Austria. Degustowaliśmy na zaproszenie Lidl
królestwo garówChoć do Gwiazdki zostało jeszcze kilka tygodni, a aura na zewnątrz jest stanowczo jesienna... udzieliło mi się szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne(...)pociętych na małe kawałeczki jabłek (zwykle 1 średnie jabłko) 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 180 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem
maniapieczeniaCiasto dla zabieganych. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku do jego przygotowania niepotrzebny jest nawet mikser :) Dzięki korzennej nucie sprawdzi się także na świątecznym stole. Z podanych składników wychodzi małe ciasto, jeśli chcemy upiec dużą blachę należy podwoić ilość wszystkich składników. Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru(...)łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką.Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą.Smacznego
Ze smakiem i z pasjąPierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie(...)żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać- sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 1,5 godziny- po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo. Naczynie
Smakołyki BerenikiNadrabiam świąteczne zaległości w postach, stąd prezentuję Wam ulubiony makowiec całej mojej rodzinki, który przymusowo musi gościć u mnie w domu na świątecznym stole. Składniki na blachę o wymiarach 25 x40 . Masa makowa 30 dag maku 1 szkl. mleka 4 jaja 1 szkl. cukru 0,5 kostki margaryny Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Margarynę rozpuścić. Wszystkie produkty masy makowej(...)przelewa na blasze, można na nią wylać przygotowany biszkopt. Biszkopt 3 jaja 0,5 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników przygotować biszkopt, wylać go na zapieczoną masę makową, ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, piec około 10 minut. Krem 1 kostka masła 1 jajo
Kuchenne aromatyPiernik jest wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy. Ciasto na piernik: 1,5 kostki margaryny 1 szkl cukru 200g miodu 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej(...)żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć
Smakołyki Asi