Bardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130
Moje Kuchenne RewelacjeMój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć
Wanilia i KardamonWitajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal(...)jabłek (po obraniu) - 2 jajka - małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g) - 3 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 dag migdałów siekanych *możecie użyć jednego rodzaju mąki Wykonanie Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Health-Fit-LifeWielkanoc nadchodzi, z tej okazji należy zaopatrzyć się w świąteczne przepisy na babki, które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru(...)zależy od Was. Składniki: 240 g mąki pszennej 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej kostka margaryny 250 g cukru 4 jajka 1 szklanka maku 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Ucieramy margarynę, stopniowo dodając jajka, następnie cukier. Do masy powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem
Rusty Forkroku mam dla Was kilka propozycji na Świąteczne wypieki z jego dodatkiem. Zaczynam od sernika truskawkowego na spodzie z makowego biszkoptu. Prosty i smaczny wypiek, który idealnie dopełni świąteczny stół. Składniki (tortownica o średnicy 16 cm): Biszkopt makowy: 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)solą. Stopniowo do białek dodawaj żółtka, cukier oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodaj mąkę oraz mak. Całość wymieszaj delikatnie i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez
Mango PapajaKolejny i niestety już ostatni przepis, który zrobiłam z myślą o konkursie #przepisnakopernika! Długo zastanawiałam się co mogę zrobić z pierników i w sumie możliwości jest
Mania Wypiekaniaświęta i po świętach.... a mnie dziś wzięło na coś słodkiego i niewiele myśląc postanowiłam coś upiec. I wiecie co? w domu jakby na nowo odrodziła się świąteczna atmosfera - zapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami(...)ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag cukru pudru 3 żółtka 6 białek olejek migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta
Jadło i czytadłoFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking Monsterwłaśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane są prawdziwym smakołykiem oraz ozdobą świątecznego stołu. W tym roku nasze pierniczki zostały przygotowane jakiś tydzień przed świętami - i były idealnie miękkie. Przepis jest w naszym posiadaniu już od wielu lat - i przynosi przesmaczne rezultaty(...)kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków należy ozdobić je lukrem
psgotujemyAch ta czekolada! Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność zaprezentować już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne
potrawyregionalneKolejny mój eksperyment, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Znakomicie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki(...)suszone pomidory, grzyby z cebulką i ziołowy ser. Przykrywamy drugim płatem mięsa. Formujemy roladę (boki zakładamy do środka). Mięso posypujemy przyprawą do mięsa. Roladę szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut
VioletoweKucharzenieteż nie powinno być trudne bo od środy 19.12 robię sobie już święta :) Tegoroczne święta będą wyjątkowo rodzinne, więc chcę się postarać aby wszystko wyszło jak należy. Co do świątecznych czekoladowych propozycji przedstawiam Wam Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) "Składniki:200 g masła170 g cukru pudru4 łyżki miodu4 łyżki(...)Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy jajecznej mieszając łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Słodkie PrzyjemnościUczciwych sprzedawców chyba też wywieźli w jakieś rozwinięte rejony cywilizacji. Ale po kolei. Ja się chyba muszę nauczyć, że Najcierpliwszego należy słuchać, by potem nie być
ladykitchenosób przechodzi na dietę, by wejść w nowy rok już bez zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy(...)brukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj
codojedzenia