sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki(...)składników zagnieść jednolite ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawniebardzo się z niego ciesze. W związku z tym, że zostało 31 dni do świąt Wielkanocnych, postanowiłam, że w tym roku trochę wcześniej rozpocznę wstawianie na bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie(...)wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy
Słodkie Przyjemnościwiem ilu z Was pamięta smak kokosanek? Mnie ostatnio zbiera na wspomnienia. Przez ten świąteczny okres, całą rodziną wspominaliśmy smaki z dzieciństwa. Z moim rodzeństwem wróciliśmy do szkolnych lat i przypomnieliśmy sobie jak nasza mama zawsze na szkolne imprezy robiła nam kokosanki. Moi koledzy i koleżanki byli nimi zachwyceni, mam nadzieję że przypomnę Wam ten smak albo przedstawię coś nowego(...)łyżeczka proszku do pieczeniapolewa200 g masła4 łyżki wody1 szklanka cukru4 łyżki kakaa250 g wiórek kokosowychPrzygotowanie:ciastoMikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół
Niezły MłynekZakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.Gęś wyjmujemy z lodówki na ok. 30 min przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin. Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać
Zakręcony WidelecŚledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Przygotowuję je zarówno na Święta, jak i na
Słodkie okruszkicoming... Troszkę mi szkoda, że to jeden z ostatnich świątecznych przepisów, gdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna, chrupiąca beza na wierzchu :) W oryginalnym(...)szprycowanie masy). Możecie je też oczywiście wykonać z samymi wiórkami kokosowymi. Składniki: Ciastka: 140 g masła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto
My simple kitchenprzekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki(...)małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić
RAROSSAŚwiąteczne smaki już od kilku tygodni towarzyszą mojej kuchni i chętnie się z Wami nimi dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy(...)chrupiące. Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 4 łyżki powideł 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych Masa
Kubki smakuWbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak w całych liściach - 350 g * jajka- 3 szt. * czosnek- 3 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * sól(...)gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową. Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę. Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta
Kraina Miodem Płynącarozmowa wnuczka z babcią przez Skype, "Babciu ja dla Ciebie robię kartkę świąteczną, Antosiu a ja przygotowałam przepyszne pierniczki, zobacz już czekają na Ciebie.... mamuś zrobimy też?? ", więc przepis babci Stasi już w notatniku, a w przyszłym tygodniu będziemy wcielać go w życie. Piękny, ciepły, rodzinny czas świąt przed nami, czas o który należy dbać całą rodziną, by każdy mógł(...)atmosferę rodzinnego ciepła Wigilii Bożego Narodzenia. Idą święta idą ... Składniki: 1 kg.mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki
Z notatnikabrzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały(...)ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy (vegan
More food, love and dreamsuzyskania pięknej, krwistoczerwonej konsystencji. W tym momencie możemy ciasto podzielić na dwie równe części lub też upiec w jednej blaszce i następnie przeciąć. Dla pierwszej opcji każdą partię pieczemy po 30 minut, dla drugiej 50 minut, obie w 180 stopniach. Studzimy. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną(...)przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie od razu przez co trochę popłynęło - bądźcie mądrzejsi! Pamiętacie tych dziwnych ludzi od świątecznej piosenki Christmas Time? Na pewno tak! Okazuje się, że podobnych hitów mają jeszcze kilka, na przykład łzawą balladę z linku poniżej. Pierwsza klasa
sama złodyczświątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole.Składniki;1,5 kg surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski cynamonu,sól,Marynata2 cebule,3 ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry(...)Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem
Anioły w kuchniTyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa
dolcevitainmykitchenDelikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające
Wanilia i Kardamon