Moja Córcia dostała zabawne, świąteczne foremki muffinkowe, postanowiłyśmy je wypróbować:) Zdecydowałyśmy się upiec muffinki z dodatkiem kardamonu, nadziewane masłem orzechowym oraz nutellą bądź porzeczkowym dżemem. Obie wersje nadzienia były bardzo smaczne, choć moim zdaniem opcja z kwaśnym dżemem jest jednak lepsza:) Smak kardamonu w ciasteczkach jest bardzo delikatny i wyważony. Same ciastka są przepyszne: mięciutkie, puszyste, wspaniale wyrośnięte. Jak wszystkie(...)muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto. składniki: suche: 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kardamonu mielonego mokre: 2 jajka 120 g cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ponadto: masło orzechowe dżem z czarnej porzeczki nutella Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki
6nieboTarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :) Spód: -250g mąki pszennej -125g cukru -3 łyżki(...)jajko -125g masła Do miski przesiać mąkę oraz dodać resztę składników. Ciasto energicznie zagnieść i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać obciążnik (groch,fasola, ryż). Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Nadzienie: -375 g serka Philadelphia (cream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru
Receptura smakuKończy się (niestety) dłuuuuugi weekend świąteczny. Wielu z Was (w tym także i ja) wyruszy jutro do pracy. A po tak długim leniuchowaniu nie będzie to wcale takie przyjemne. Nie potrafię się przyzwyczaić do myśli, że jutro będę musiała podporządkować się dźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy(...)swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette
My simple kitchensię za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2(...)pszennej1,5 szkl cukru2 łyżki kakao2 łyżki przypraw do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania Krok 1Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok
CoolinarniePLwspółgra. Nie będę ściemniać - sernik ten nie należy do najtańszych, jednak kupując w promocji te najdroższe składniki, w szczególności masło orzechowe, można się pokusić o przygotowanie takiego deseru na świąteczny stół lub z okazji... jakiejś ważniejszej okazji ;) Polecam :) Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła Masa I: 200 g czekolady mlecznej ( lub pół na pół mlecznej i gorzkiej(...)Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu będzie nam łatwiej uwolnić gotowy sernik z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikaŚwięta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z
Słodkie okruszkiMięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia i dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart. Składniki na 12 sztuk muffinek: Ciasto: 1 duże(...)jajko 150 ml mleka 6 łyżek oleju 4 łyżki płynnego miodu prawdziwego 25 dag mąki pszennej tortowej 10 dag brązowego cukru muscovado ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych Krem waniliowy: 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru
Wanilia i Kardamonpowiedział, że świąteczne słodkości muszą być ciężkie i tuczące? Ten mazurek nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Do dekoracji użyjcie dowolnych bakalii i komponujcie swoje ulubione smaki :) 250 g płatków owsianych górskich 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 170 g ksylitolu 40 g rozpuszczonego masła słoiczek dżemu porzeczkowego bakalie do dekoracji Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, ostudzić(...)Jajka ubić na puch z ksylitolem, wlać masło, wsypać płatki i kokos. Wymieszać. Przelać do foremki (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Mazurek posmarować dżemem i udekorować bakaliami
Smakołyki AsiJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia różnego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i
Różne smaki w kuchniramach świątecznej współpracy z Helio mam dzisiaj dla Was pyszną babkę marmurkowa z mieszanką keksową Helio . Babka jest pyszna, delikatna i lekko wilgotna coś podobnego do zebry. Może taką upieczecie w tym roku na święta ? polecam :) 2,5 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier z wanilią 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego może(...)być woda mineralna 1 szklanka mieszanki keksowej Helio 2 łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta blaszka o wymiarach 25/33 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej , napój gazowany lub wodę mineralną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie
Sama słodycz i szczypta chiliTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego(...)25cm) Składniki: na biszkopt 160 g maku 80 g płatków migdałowych 100 g masła 7 jajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe
Mój pomysł naUnikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia(...)kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki: 500 g świeżego kalettes, z usuniętymi zdrewniałymi środkami, same
karmelowySkładniki na spód:250 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia120 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko125 g miękkiej margarynyszczypta soliSkładniki na masę serową:1
Świat Ciastapralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu(...)150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki (fot.1).Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2). Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami. Odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie poprzekładać do papilotek.Źródło: atinabc.blox.pl
Świat Ciastabiały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję.Zachwyci Was.Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej330 g cukru3 łyżki kakao1 kostka margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cukru(...)gotujemy około 5 minut.Odstawiamy do ostudzenia.Następnie odlewamy około pół szklanki a do reszty dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę). Mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa: 700 g sera, dwukrotnie zmielonego4 jajka220 g cukru0,5 kostki masła50 g + 50 g wiórków kokosowych Masło rozpuszczamy
Made By Mom And SonLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejska