Zapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę(...)dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół ). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoczas na pierwszy świąteczny przepis – coś, co od zawsze kojarzy mi się ze świętami, czyli makowiec , tym razem w wersji oczywiście paleo, bez zbóż i glutenu. Telewizja pierwsze świąteczne reklamy pokazuje już na początku listopada, ja chciałem poczekać z przepisami chociaż do początku grudnia To właśnie ten miesiąc już w samej nazwie niesie klimat tych wyjątkowych świąt(...)znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku mielonego
PaleoLifeForma na babkę. Zakup zupełnie spontaniczny. Jak tylko ją zobaczyłam, to bez zastanowienia włożyłam ją do koszyka. W domu miałam tylko silikonową, a takiej mi brakowało. Także niedługo będę piekła babki. I patelnia grillowa. Również była spontanicznym zakupem. Od dłuższego czasu miałam ochotę ją kupić. Podnosiłam ją i oglądałam ją w sklepie za każdym razem jak byłam na zakupach(...)było na tyle z moich zakupów. Narazie muszę je ograniczyć z powodu braku miejsca w kuchni ( zawsze tak mówię i jakoś nie wychodzi ). Ale niedługo zaczną się porządki świąteczne i myślę, że troszkę miejsca na nowe skarby się znajdzie
W kuchni u Monikiprzymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant 1 jajko W misce(...)wyrośnięciu odrywać kawałki i zlepiać na miskę (żaroodporną) okrytą folią aluminiową, formować koszyczek. Oddzielić troszkę ciasta i zrobić 3 cienkie wałki, zwinąć w warkocz. Wszystko posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i warkocz wpiąć do koszyczka wykałaczką. Ozdobić
Gotuję TestujęDziś przepis na cudowną włoską szarlotkę, czyli torta di mele! Różni się od tradycyjnego, polskiego jabłecznika, ale jest pełna smaku i po prostu pyszna! :) Przy okazji
Cooking Monsteruzupełniać nimi bloga. Natomiast od 6 grudnia będę dzielić się z wami całkiem nowymi przepisami w zimowej, świątecznej odsłonie. Będzie smacznie, kolorowo i pomysłowo ;) Dzisiaj dwa sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania(...)żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia
noteskulinarnyfigaMam wrażenie, że blogosferę opanowały przygotowania do Świąt. I dobrze. Każda podpowiedź na przygotowanie karpia mile widziana ;) Weekend pewnie u Was równie pracowity jak u mnie
W kuchni wieczoremzrób to sam. Będę ich próbować w przyszłym roku! Jeśli Wy też macie w planach odwiedziny u rodzinki, znajomych, przyjaciół...lub chcecie wykorzystać jeszcze tych kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek):4 łyżki margaryny1(...)sPrzygotowanie:Margarynę utrzyj z cukrem. W osobnej miseczce rozbij i lekko roztrzep jajo, dodaj mleko, rozbełtaj. Dodaj do margaryny z cukrem. W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem
Gotowanie to kochanieUpiekłam go na święta ale powtórzę pewnie na inne okazje. Przepyszny, zwarty, lekki, nie za słodki i nie za tłusty :) podpatrzony w Kalejdoskopie Kulinarnym. Ja upiekłam
Dzieje kuchennej WiewióryMałe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki(...)lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchniMoje dzieci uwielbiają soki marchewkowo-owocowe typu Kubuś. Odkąd w domu mam wyciskarkę wolnoobrotową Vortex (o której szczegółowo pisałam Wam w tym poście ) nie wyobrażam sobie
Słodkie okruszkikilkunastu przepisów świątecznych. Zresztą nie wiem, jak Wy, ale ja lubię też każde danie przed świętami przetestować. Dlatego od dzisiaj będę co jakiś czas podsyłać Wam takie cudowne pomysły świąteczne. Dzisiaj na pierwszy ogień klasyka pierniczki korzenne, idealne do mleka, kakao czy do kawki. Polecam Wam! SKŁADNIKI: - 300 g mąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka(...)łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy na papierze przez 12 do 15 minut w temp 180 stopni C. Pierniczki studzimy, przechowujemy w puszce metalowej. Pyszne! Polecam Wam gorąco
SMYKWKUCHNINiebawem Święta Wielkanocne. Czas wielkich wiosennych porządków, szykowania przepysznych świątecznych specjałów. Dziś moja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache. Składniki: 3 szkl mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szkl cukru płatki migdałowe konfitura wiśniowa 200 g ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane(...)lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy ok 20-30 min w temp 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy spód konfiturą, posypujemy płatkami migdałów i zalewamy całość czekoladowym ganache. Dekorujemy według własnego gustu ulubionymi dodatkami
Malinowe PocałunkiMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej(...)gęstego jogurtu, 100 g łososia wędzonego na zimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina
SzczyptaSmaQniedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.Składniki na 30 malutkich babeczek:Kruche ciasto:250 g mąki;100 g masła;1 jajko;1 łyżka śmietany 18%;sól.Przesianą mąkę siekamy z masłem(...)zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy:200 g pieczarek;100 g sera żółtego;szczypior;koperek;sól, pieprz, ostra papryka,łyżeczka masła.Starte na tarce o dużych oczkach
Miksturownik