pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:112/201)

Mazurek orzechowy 117

okropnie mnie zaskoczyła. Czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zauważyłam kiedy nadszedł Wielki Tydzień, więc to przecież najwyższa pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. W tamtym roku na świątecznym stole królował Mazurek kokosowy . W tym roku główne skrzypce odgrywał będzie mazurek orzechowy. Ciężko mu będzie konkurować z swoim poprzednikiem, bo kokos to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej, jednakże(...)całość dopełnia odrobina orzechów laskowych. Innymi słowy, czy może być coś lepszego? Ja uważam, że nie Jeśli to także Twoje smaki to nie czekaj, tylko zabieraj się za pieczenie Mazurek orzechowy nie powinien czekać Mazurek orzechowy przepis na blachę o wymiarach 25 x 34 cm CIASTO: 350 g mąki pszennej szczypta soli 50 g cukru pudru

365 dni dookoła kuchni
Muffinki piernikowe do dekoracji 190

wszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem głowa. Kolorowe lukry, perełki i inne plastyczne ozdoby to w większości sam cukier (i barwniki). Te muffinki są mało słodkie, ale mocno piernikowe – i dzięki temu świetnie nadają się do zdobienia, bo to od niego(...)tutaj zależy jak finalnie będą słodkie. Piernikowe babeczki są miękkie, puszyste, a dzięki dodatkowi startego jabłka – pysznie wilgotne. Muffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką. W większości przypadków trzeba się naprawdę postarać, żeby coś nie wyszło

Karo in the Kitchen
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 149

trzymają się tradycji, a inni wręcz przeciwnie – starają się zaskoczyć bliskich czymś nowym, innym, może bardziej nowoczesnym. Dla mam przepis na wspaniały schab, który jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad, zarówno dla tradycjonalistów, jak i tych, którzy nie boją się nowości! Schab jest takim rodzajem mięsa, które możemy przygotować na setki różnych sposobów i podawać zarówno jako danie obiadowe(...)oblizywał się ze smakiem. Sekretem jest dobrej jakości, świeże mięso, długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja

Ostra na Słodko
Piernik bananowy 337

świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce i pozostawić(...)miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać 60ml wody, podgrzać do momentu aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor - podczas całego procesu

Smakołyki Bereniki
Keks cytrynowy 154

Pomysł na nieco inną babkę świąteczną :) Mocno cytrynowa, bardzo aromatyczna i mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Łatwo i szybko się ją robi. Na pewno będzie zadowoleni z efektu końcowego, ten keks to cytrynowe szaleństwo, które spodoba się Waszym kubkom smakowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek masła 1 łyżka ekstraktu cytrynowego Masło roztopić, odstawić do wystudzenia. Mąki wymieszać z cukrem

Domowa cukiernia Ewy
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 207

czekoladowych jajeczek. Pomysł prosty i od serca, a sprawiał tyle radości! Jeszcze więcej radości sprawiało dla mnie dekorowanie ciastek! Przez ten czas czułam dosłownie jak dziecko :) Super "zabawa". W świątecznym amoku bardzo mnie to zrelaksowało :) Udało mi się też namówić do tego Tatę i pomalował kilka ciastek :) Ciasteczka są bardzo smaczne - słodkie, maślane i kruche. Poza okresem Wielkanocnym możecie również(...)260g mąki pszennej (+ew. trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru

chili & sugar
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 187

poprzednich edycji, poleciała do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata skąd przywiozła dwa brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego.Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią:2 filety z pstrąga (ok. 150 g)1 mała cukinia1 ząbek czosnku1 cebula szalotka1 duży korzeń seleraok(...)zimnego masła1 suszony liść laurowy3 ziarna ziela angielskiegoChipsy z ziemniaka:1 słodki ziemniak (batat)olej rzepakowy do smażeniakilka listków szałwii Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie przełożyć do rondla – dodać śmietanę oraz łyżkę masła. Gotować do miękkości

Poezja smaku
Pierniczki 442

mówią lepiej późno niż wcale… Z lekkim poślizgiem ale są.Są i u nas, pierniczki świąteczne, zrobione i udekorowane przez nas.Już rok temu nie mogłam przeboleć, że nie zdążyłam z pierniczkami a tak bardzo chciałam je zrobić z moim synusiem.Chcąc nie chcąc mojej córeczce nie spieszyło się na świat, zamiast 13/11 urodziła się 20/11 Powrót do domu(...)choć miałam energii aż nadto a malutka była dla mamy bardzo wyrozumiała to na zrobienie pierniczków było już trochę za późno W tym roku się udało.  Samo pieczenie pierniczków jest szybkie i mało skomplikowane.Bardziej absorbujące jest ich dekorowanie. I choć do dusz artystycznych nie należę tak z moim synem sprawiło mi to wielką przyjemność. I choć widziałam dużo

Made By Mom And Son
Świąteczny piernik 2 191

Składniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki

Aga w kuchni
Warstwowa sałatka śledziowa 179

łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru     *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Warstwowa sałatka śledziowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Makowiec drożdżowy 183

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 322

zależności od wielkości, po tym rozbijamy je na kotlety. Możemy je następnie pokroić na mniejsze kawałki – ja tak zrobiłem, gdyż takie małe porcje sprawdzają się doskonale przy okazji świątecznego obiadu, gdy na stole gości więcej potraw. Jeśli przygotowujesz tylko obiad, to idealnie sprawdzą się nieco większe kawałki. Mięso nacieramy przyprawą do wieprzowiny. Każdy producent robi ją nieco inaczej, warto więc(...)ziołami (ja dodałem najprostszy szczypiorek, który pasuje do grzybków) i dodajemy trochę masła. Podlewamy niedużą ilością wody. Pieczemy 30 do 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pilnując. Upieczone mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je podawać. Powstały po pieczeniu sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku i podajemy razem z mięsem. Smacznego

MarcinChef
Babka kokosowa – pychotka ;) 136

Witajcie, Dzisiaj pragnę się z Wami podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową. To jedna z moich ulubionych babek, ponieważ nie traci smaku nawet na trzeci dzień

Przepisy Babci
Piernikowe dzwonki. 154

wyciętym kole na środku robimy dziurkę, tak samo w liściach tylko tym razem dziurkę robimy na samej górze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 7-8 minut. Pierniki studzimy a następnie dekorujemy lukrem. Możemy ozdobić też kolorową posypką ,bakaliami itd. Na wstążkę nawlekamy najpierw tzw. serce dzwonu czyli(...)razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierniki Katarzynki 1808

Najbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki(...)katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie:  1. Piekarnik rozgrzać

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania