potrzeba: 800 g pieczarek, 500 g boczku wędzonego surowego, 5 łyżek oleju, 3 duże cebule, 1/2 łyżeczki pieprzu, Co potrzeba do ugotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 2 szklanki wody, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Gotujemy kaszę: do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotują(...)dużą patelnię dajemy olej, pokrojony drobno boczek, smażymy na małym płomieniu, aż boczek będzie delikatnie wytopiony i lekko zrumieniony. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, smażymy, aż cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki, pokrojone w większe kawałki, smażymy na mniejszym płomieniu, ale jak tylko pieczarki puszczą płyn zwiększamy płomień i smażymy do zrumienienia pieczarek. Na koniec smażenia dajemy pieprz, mieszamy, dajemy ugotowaną kaszę
Bułka z ChlebemLeniwe zraziki z mięsa mielonego Szybki, łatwy i przepyszny obiad. Roladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego 3-4 pieczarki 2 łyżki musztardy 2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków lub świeżych pieczarek 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej lub masło klarowanego smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła *** Mięso mielone mieszamy
Blog z ApetytemCześć! Propozycja na obiad, propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy. W domu uwielbiamy łazanki a te są naszymi ulubionymi, no może z grzybami są smaczniejsze niż z pieczarkami:) Składniki: * ok. 30 dkg makaronu łazanki * 30 dkg kiszonej kapusty * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * olej rzepakowy * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną(...)zazwyczaj robię. Nie ma potrzeby płukać, jeśli ktoś lubi kwaśną. Posiekałam nożem. Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oleju i wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Usmażyłam na rumiano. Przełożyłam do innego naczynia a w tej samej patelni na 2 łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie. Do kapusty
Pieprzyć z FantazjąNasza kolejna propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad, który z powodzeniem można przygotować po powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej. Penne z pieczarkami SKŁADNIKI: - 500g makaronu Penne - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 250g mini pieczarek - 3 cebule - 250g ser mozzarella - 200g jogurtu naturalnego - oliwa z dodatkiem chili - przyprawy (pieprz, sól, kminek) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Pieczarki dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki wrzucamy na patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Związek na patelniwiedzą, to doskonałe doznanie. Doznaniem jest ten talerz. Tu jedno wynika z drugiego. Z francuskiego tosta wynikają dodatki. Z wędzonego łososia mascarpone cytrynowe z koprem. Z całości duszone pieczarki. Pomidorki z pozostałej części dla świeżości. Tutaj ktoś, kto wie o co chodzi, zachwyci się. Kto nie wie, nie oceni w ogóle. Lub powie, jest ok, dajcie ketchup. Rozumiesz(...)Składniki: jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół masło do smażenia dwa jajka, sól i pieprz do tosta pomidorki koktajlowe roszponka pieczarki brązowe, około 8 sztuk majeranek łosoś wędzony mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej odrobina kopru kwiaty cukinii, jeśli masz, kilka sztuk Bagietkę
Mango PapajaGulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świeży makaron z oliwą, soczyste pieczarki i kremowy camembert z pieprzem dodającym daniu wyrazistości. Szybko i smacznie :) 250 g świeżego makaronu wstążki 2 łyżki oliwy 200 g pieczarek łyżka soku z cytryny łyżka masła klarowanego sol i pieprz camembert z zielonym pieprzem natka pietruszki Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i nacieramy sokiem z cytryny(...)Dusimy na małym ogniu, aż odparuje z nich woda. Zwiększamy ogień i podsmażamy do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Odcedzony makaron polewamy oliwą. Podajemy z pieczarkami i kawałkami sera. Smacznego :) Artykuł Makaron z pieczarkami camembertem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzień dobry :-) Nie ma to jak dobra zapiekanka :-) U nas tym razem z boczkiem, pieczarkami, kukurydzą, makaronem, pomidorkami i natką pietruszki :-) Wyszła pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 400 g makaronu (u mnie kolorowe muszle) 250 g mini pieczarek 10 plasterków boczku kukurydza pomidorki koktajlowe starta mozzarella natka pietruszki sól masło klarowane 1. Pieczarki myjemy, małe zostawiamy(...)całe, te większe kroimy na pół. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki, oprószamy solą i smażymy. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i usmażone pieczarki. Mieszamy drewnianą łyżką. 4. Następnie układamy boczek (ja tak więcej w kilku miejscach), posypujemy kukurydzą i dajemy pomidorki
kruche babeczkiFilet w pysznym sosie z pieczarkami Propozycja na bardzo szybki, pyszny obiad, podany z makaronem. Składniki: · 1 filet z kurczak · Przyprawa do kurczaka · Sól · Olej do smażenia · ½ kg pieczarek(...)rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Przekładamy do naczynia. 5. Cebulę obieramy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 7. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 8. Paprykę drobno kroimy dodajemy do grzybów. 9. Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu
Kulinarna ChwilaBardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki(...)suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około 100 g) jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie
Kocham..lubię..gotuję..Chrupiąca rumiana skórka a pod nią niespodzianka. Pyszny farsz z jajek z dodatkiem pieczarek. To mój sposób,żeby zwyczajna jajecznica nie była taka nudna. Wystarczy ją podać w takim wydaniu, a zaskoczycie rano swoich bliskich. ŚNIADANIOWE TORTILLE Z JAJECZNYM FARSZEM Składniki: (3 porcje) 200 g pieczarek 3 żółtka 1 jajko 1 mała cebula lub 1/2 pora sól i pieprz(...)smaku 3 tortille dodatki: pomidor szczypiorek Przygotowanie: farsz: Pieczarki kroimy z kostkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i obsmażamy. Do pieczarek dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do usmażonych pieczarek z cebulą dolewamy rozbełtane jajka,sól i pieprz i smażymy jak jajecznicę. Farsz studzimy. Ostudzony farsz zawijamy w tortille. Tortille obsmażamy na złoty kolor z każdej strony
Bon appetit mon amieSkładniki (na 2 porcje – 4 kotlety) - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g), - mała cebula (ok. 70 ), - łyżka masła (ok. 10 g), - 300 g pieczarek, - ząbek czosnku (ok. 3 g), - jajo (ok. 50 g), - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki bułki tartej (ok. 22 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdanie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej(...)zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy
Niedzielny kucharzFaszerowane pieczarki to pyszny dodatek do obiadu,lub zakąska. Myślę,że to połączenie zadowoli każdego smakosza tych grzybków. SKŁADNIKI: 12 raczej większych pieczarek(jak widać moje były nieco małe) 20 dak.mięsa mielonego 2 jajka przyprawy:sól,pieprz,majeranek,cebula pokrojona w drobną kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę- według uznania bułka tarta do panierowania, masło klarowane lub olej do smażenia(...)WYKONANIE: pieczarki czyścimy,odcinamy korzonki,myjemy, mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z jednym jajkiem, kapelusze pieczarek wypełniamy mięsem,pieczarkę "kąpiemy" w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na złoty kolor i gotowe
Kuchnia BeatyGalette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe kondoniki dla pewności Okazało się jednak że niepotrzebnie panikowałam , utrzymała fason doskonale , sama i do tego ładnie się „zawinęła ” do środka Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim(...)upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco
Ogrodnik w podróży