pieczarki - 22435 przepisów (strona:199/1496)

Bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem 66

Bardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki(...)suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około 100 g) jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie

Kocham..lubię..gotuję..
Śniadaniowe tortille z jajecznym farszem 134

Chrupiąca rumiana skórka a pod nią niespodzianka. Pyszny farsz z jajek z dodatkiem pieczarek. To mój sposób,żeby zwyczajna jajecznica nie była taka nudna. Wystarczy ją podać w takim wydaniu, a  zaskoczycie rano swoich bliskich. ŚNIADANIOWE TORTILLE Z JAJECZNYM FARSZEM Składniki: (3 porcje) 200 g pieczarek 3 żółtka 1 jajko 1 mała cebula lub 1/2 pora sól i pieprz(...)smaku 3 tortille dodatki: pomidor szczypiorek Przygotowanie: farsz: Pieczarki kroimy z kostkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i obsmażamy. Do pieczarek dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do usmażonych pieczarek z cebulą dolewamy rozbełtane jajka,sól i pieprz i smażymy jak jajecznicę. Farsz studzimy. Ostudzony farsz zawijamy w tortille. Tortille obsmażamy na złoty kolor z każdej strony

Bon appetit mon amie
Kotleciki z soczewicy i pieczarek 97

Składniki (na 2 porcje – 4 kotlety) - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 90 g), - mała cebula (ok. 70 ), - łyżka masła (ok. 10 g), - 300 g pieczarek, - ząbek czosnku (ok. 3 g), - jajo (ok. 50 g), - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki bułki tartej (ok. 22 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 4. Do cebuli dodajemy tarte na tarce o grubych oczkach pieczarki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i dusimy do momentu aż pieczarki odparują. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z pieczarkami, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Wtorek: Makaron primavera 69

danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej(...)zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy

Niedzielny kucharz
Pieczarki faszerowane 89

Faszerowane pieczarki to pyszny dodatek do obiadu,lub zakąska. Myślę,że to połączenie zadowoli każdego smakosza tych grzybków. SKŁADNIKI: 12 raczej większych pieczarek(jak widać moje były nieco małe) 20 dak.mięsa mielonego 2 jajka przyprawy:sól,pieprz,majeranek,cebula pokrojona w drobną kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę- według uznania bułka tarta do panierowania, masło klarowane lub olej do smażenia(...)WYKONANIE: pieczarki czyścimy,odcinamy korzonki,myjemy, mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z jednym jajkiem, kapelusze pieczarek wypełniamy mięsem,pieczarkę "kąpiemy" w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na złoty kolor i gotowe

Kuchnia Beaty
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 93

Galette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe kondoniki dla pewności Okazało się jednak że niepotrzebnie panikowałam , utrzymała fason doskonale , sama i do tego ładnie się „zawinęła ” do środka Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim(...)upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco

Ogrodnik w podróży
Przekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie 185

upiec pyszne ziemniaczki, które będą idealnie pasować do mięska w warzywach PRZEPIS NA ZIEMNIACZKI (KLIK) .       Składniki: 1/2 główki młodej kapusty ok 600g karkówki ok 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek       *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry(...)nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie przygotowujemy pieczarki: myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Marchew i cebulę przekładamy do miski i mieszamy z poszatkowaną kapustą. Całość przyprawiamy

Blog z Apetytem
Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i brokułami 138

Bardzo lubię takie posiłki szybko i smacznie. Z serii dań co było w lodówce. Składniki: 200 g makaronu (użyłam penne) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 brokuła około 15 pieczarek 1 cebula 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki oliwy lub oleju sos sojowy szczypta imbiru papryka słodka około 1/2 łyżeczki bazylia około 1/2  łyżeczki oregano około 1/2 łyżeczki sól(...)pieprz Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażać. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli, razem podsmażać do chwili, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente, pamiętając aby nie był za miękki.Tak samo zrobić z brokułem podzielonym na różyczki. Do podsmażonych pieczarek

talerz przyjemności
Pieczarkowy przysmak 103

Przepis  spotkałam wiele lat temu w internecie. Bardzo nam posmakowały te pieczarki i są  stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno. Potrzebujemy:  0/5kg małych pieczarek 1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy 4 małe cebule 1 duża marchewka Zalewa: 2 szkl wody 6 dużych(...)łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli ostra papryka lub chili ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy 1 ząbek czosnku dodatkowo: bułka tarta 1 jajko ol;ej do smażenia Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, Obcinamy trzonki tak, żeby nie wystawały poza grzybka.Trzonki odrzucamy a grzybki panierujemy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor. Z podanych

Co w garnkach piszczy
PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI 144

Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.  Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych.  Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet(...)wymieszać z podsmażonymi z koncentratem pomidorowym warzywami.  W dniu podania nałożyć do kapeluszy, przykryć grubym plastrem sera i krótko zapiec w wysokiej temperaturze.  SKŁADNIKI / 4 SZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny

cool and minty
Wtorek: Makaron primavera 93

danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej(...)zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy

Niedzielny kucharz
Sos pomidorowy z pieczarkami 108

pomidorowy z aromatycznymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami. Idealny dodatek do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco z parmezanem i natką. Jeśli chcecie dodać nieco ostrości dodajcie posiekaną papryczkę chili. Posiekana w kostkę cukinia lub bakłażan też będą świetnym dodatkiem do sosu. Będzie pysznie!Zdarza się, że do sosu wsypuję 2 łyżki kukurydzy konserwowej(...)zielonego groszku. Im więcej warzyw tym lepiej:) SKŁADNIKI: 4 łyżki oliwy 1 mały pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pieczarki garść czarnych oliwek przekrojonych na pół puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, ostra i słodka papryka opcja: posiekana ostra papryczka PRZYGOTOWANIE: Oliwę rozgrzewam w garnku. Cebulę i czosnek siekam drobno. Przesmażam na oliwie. Jeśli korzystam

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i rzodkiewką 104

Sałatka z marynowanymi pieczarkami i rzodkiewką Via Gusto Sałatka z marynowanymi pieczarkami i rzodkiewką Drukuj Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 200 g kapusty pekińskiej 400 g pieczarek marynowanych (1 duży słoik) 150 g rzodkiewki 200 g szynki 200 g kukurydzy konserwowej (1 puszka) 150 g selera konserwowego (1 mały słoik) 150 g majonezu(...)śmietany 50 g jogurtu grackiego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski. Pieczarki marynowane odsącz z zalewy i pokrój na ćwiartki. Rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru wody. Szynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę i selera odsącz z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, śmietaną, jogurtem i musztardą. Całość dopraw solą

Via Gusto
Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta 169

wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:).  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule(...)150g tartej mozzarelli 2 łyżki masła  1 łyżka śmietany 18% sól 1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do momentu odparowania wody z pieczarek. Studzimy, mieszamy ze śmietaną i mozzarellą.  2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy

Szefowa kuchni
Rolada drobiowa z pieczarkami i boczkiem 161

Kolejny pomysł na pyszną mięsną roladę z pieczarkami i boczkiem. My uwielbiamy aromat wędzonego boczku i smak grzybów. Farsz dodatkowo otulony był ciągnącym żółtym serem.  3 pojedyncze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Pieprz 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera 150 g boczku wędzonego 3 łyżki natki pietruszki Olej do skropienia mięsa Cebulkę oraz(...)boczek kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy na patelni.  Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach.   Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz

VioletoweKucharzenie