całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-) Składniki: makaron Noodles 250 g, pieczarki 350 g, cebula czerwona(...)mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz przyprawy. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy do miękkości
kulinarne odsłony patiJeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian. Pieczarki duszone Składniki: pieczarki dowolna ilość 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane pieczarki w całości wkładamy na patelnię(...)niewielką ilością tłuszczu, posypujemy odrobiną soli i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i dusimy do miękkości. Uduszone pieczarki doprawiamy solą (soli nie za dużo, gdyż wcześniej już były lekko posolone) i pieprzem . Sałatka warzywna Składniki: sałata ogórek zielony papryka rzodkiewka śmietana gęsta sól pieprz Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na małe kawałki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiaj mam dla Was świetny przepis na polędwiczkę wieprzową z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie. Przepis pochodzi z książki "Filozofia smaku" Teo Vafidisa wydanej ostatnio przez Wydawnictwo Edipresse - informacje o książce pod przepisem :) SKŁADNIKI (na 3-4 porcje - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej(...)braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)gotowania makaronu). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić w kostkę. Do pozostałego na patelni tłuszczu po smażeniu boczku dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić plasterki pieczarek, oprószyć
Gospodyni Miejskaporcji po ok 200 g ) 1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren(...)czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia
Atlas Smakówszybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Zapraszam do kuchni 😊 Składniki na 2-3 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 100 g masła 200 ml słodkiej(...)śmietanki sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić: lepiej obrać niż płukać, gdyż wtedy nabiorą wody i trudno będzie je przysmażyć. Pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, połowę pozostałego masła i wszystko razem podsmażyć na lekko złoty kolor często mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennaKrokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne(...)Krokiety z kurczakiem Składniki: 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 150 g mąki 2 jajka 500 ml mleka sól do smaku olej do smażenia Nadzienie 300 g białej kapusty 250 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanego lub smażonego kurczaka 2 jajka 80 g tartej bułki sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Poszatkuj kapustę
codojedzeniaKasza pęczak jest bardzo zdrowa ❤, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką 👪 sobie jemy 🍴 . Składniki: ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.), 2 duże cebule, 250 małych pieczarek(...)żaroodpornego. Skrapiamy niewielką ilością oleju, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min. Warzywa powinny być al dente. Umyte i osuszone pieczarki skrapiamy olejem, dodajemy igiełki świeżego tymianku, curry, szczyptę soli i całość mieszamy. Jeśli pieczarki są duże, lepiej będzie je pokroić na mniejsze części. Boczek kroimy na paski. Kaszę gotujemy
Moniki Smakołykismak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki(...)równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić na grube plasterki - 3-4 milimetry grubości. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pieczarki na dużym
Ze smakiem bez glutenuDługi weekend majowy oficjalnie rozpoczyna sezon grillowy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną grillowaną paprykę nadziewaną kaszanką i pieczarkami. Wypróbujcie ten przepis, bo warto. SKŁADNIKI: 2 papryki czerwone, 3 kaszanki, 150g pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą smażę około 5 minut na oliwie(...)kaszanki zdejmuję osłonkę. Kaszankę kroję w plasterki i dodaję do pieczarek. Mieszam i smażę razem przez około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Z papryki odcinam wierzchołki. Wydrążam gniazda nasienne. Wnętrze papryk wypełniam przygotowanym farszem. Papryki przykrywam odciętymi wierzchołkami. Zawijam w folię aluminiową. Układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 25 minut. Po tym czasie papryki odwijam
Tradycyjna kuchnia KasiPolędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym gościła u mnie 22.04, czyli w Światowym Dniu Pieczarki. To bardzo smaczna propozycja obiadowa. Polędwiczkę kroimy na centymetrowe plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy z 2 stron na patelni. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w zależności od wielkości na grubsze plastry lub połówki. Solimy i chwilę podsmażamy. Mięso i pieczarki łączymy(...)dusimy wszystko około 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zalewany odrobiną śmietanki 30% i zagęszczamy sos najlepiej mąką krupczatką. Artykuł Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce(...)mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki
Gotowanie PatkiNajlepsze jajka faszerowane z pieczarkami jak dla mnie. Najlepsze, bo robione z sentymentem z przepisu, wg którego robiłam te jajka, uwaga!, na technice (tak tak na technice w moich czasach gotowaliśmy obiady i pichciliśmy inne smakołyki) w podstawówce. Są właśnie takie w smaku jak pamiętam. Składniki: - 6 jajek - 8 pieczarek - 20 g sera żółtego - 1/2 średniej cebuli - 1 łyżka majonezu(...)sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtko. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Żółtka rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać starty
CookYourselfkolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz serem mozzarella i parmezanem 💗 Składniki: bagietka 1,5 szt, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, suszone pomidory 1 mały słoik, oliwki czarne pół małego słoika(...)mozzarella 150 g, ser parmezan do posypania, zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz sól i pieprz. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI: ( 4 porcje ) 1 porcja = ok 360 kcal 4 szt. surowej białej kiełbasy ząbek czosnku 2 cebule 5 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego łyżka tymianku 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina WYKONANIE: 1. Czosnek, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek z cebulą(...)rumienić. 3. Dodać pieczarki i tymianek, podsmażyć do odparowania wody z grzybów. 4. Białą kiełbasę ponakluwac czubkiem noża i położyć na patelni, pomiędzy pieczarkami. 5. Smażyć ok 10 min, do zrumienienia. 6. Wlać bulion warzywny lub białe wino i dusić pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie obrócić kiełbasy. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii
Atlas Smaków