Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 porcje makaronu Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć na średnim ogniu aż pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość. Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego
BullioDanie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :) Składniki na 1 porcję: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona) 1 jajko 3 pieczarki 3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka) pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Przygotowanie: Pomidory kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)łyżką oliwy - smażymy ok. 5 min. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko). Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą stronę i teraz wrzucamy jajko - doprawiamy pieprzem i całość smażymy do momentu ścięcia się białka. Na talerzu rozkładamy fasolkę
Alutka-GotujeDziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - c iuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy. Składniki 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)startego odtłuszczonego sera żółtego ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy
My Chcemy JeśćPieczarka brązowa - twardsza od białej o bardziej intensywnym aromacie. Zawiera witaminy D i B2 a także związki mineralne, które działają antystresowo i wzmacniająco. Polecam na obiad :) Dzięki przesmażonym brunatnym pieczarkom na klarowanym maśle otrzymujemy niezwykły aromat, a zapach roznosi się po całej kuchni. Od razu jest się głodnym:) Podawaj z makaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie(...)bułeczką. Składniki: 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi) 2 małe cebule 250 g kiełbasy 2 suszone pomidory 150 g jogurtu naturalnego gęstszego, np. Bakoma 1 łyżeczka musztardy sarepskiej łyżka masła klarowanego do smażenia mały pęczek świeżego kopru sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i lubczyk Wykonanie: Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, kiełbasę też
Zasmakuj KuchniBogato nadziane placki tortilli z soczystym kurczakiem, pieczarkami i zapieczonym serem. Chrupkości nadają świeże warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa(...)Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 12 pieczarek 1 czerwona Cebula 10 dag sera żółtego tartego pęczek pietruszki kolendry jogurt naturalny ok 500 ml 1/2 szklanki wody sól ,pieprz,chilli 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę i podsmażam. Pieczarki kroję w plastry i wrzucam do cebuli. Dodaję pieprz,sól i chilli. Wszystko mieszam(...)smażę dalej ok 5 min. Do pieczarek dolewam pół szklanki wody i zaczynam dusić. Po ok 3 minutach dodaję ser żółty mieszając aż się rozpuści. Międzyczasie gotuję makaron. Pietruszkę oraz świeżą kolendrę drobno siekam i dodaję do pieczarek. Pieczarki ściągam z palnika j dodaję jogurt. Mieszam. Na wyłożony makaron wylewam sos. Podaję od razu. Smacznego
Gotowanie Patkizwiązku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości(...)pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18% garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy
Kuba GotujeŚwięta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu(...)czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno. Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy
Kocham Czekoladękażdym domu. Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego(...)opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość
NiePieprz.plSkładniki: 200 g ryżu parboiled około 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 1 pęczek koperku 1 cebula 100 g mozzarelli sól, pieprz, czosnek granulowany masło 5 łyżek śmietanki 18% Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody(...)pieczarek. Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenieKiedyś znalazłam na internecie przepis na naleśniki z pieczarkami i ryżem. Ja postanowiłam je jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku i dzięki temu były bardzo dobre. Na pewno zagoszczą w moim domu na stałe. Składniki: - naleśniki (lub wg. własnego przepisu) - 500 g pieczarek - 50 g ryżu - 150 g sera żółtego ( ja dałam mozzarellę ) - 1 cebula - sól(...)pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach pozostałe i dokładamy do smażących się już pieczarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Po usmażeniu mieszamy z ryżem, przyprawiamy pieprzem
Kulinarne życiesosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode(...)większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Kapustę drobno poszatkować. Do dużego garnka z grubym dnem wlać
Trzeci talerzczosnkiem obiad. Z dodatkiem świeżej bagietki danie to przywołuje letnie i leniwe klimaty krajów śródziemnomorskich. Przenieście się do słonecznej Italii lub Grecji i smacznego ! Pieczarki z czosnkiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki masło klarowane do smażenia (jeśli ktos woli może być oliwa(...)oliwek) sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pieczarki kroimy na pół, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pieczarki i przez chwilę smażymy na dużym ogniu. Ogień zmniejszmy i wrzucamy czosnek. Wszystko smażymy przez 5 minut, aż pieczarki nabiorą ładnego złocistego koloru. Warzywa solimy i pieprzymy, posypujemy natką, dodajemy sok z cytryny, mieszamy
Kulinarne przygody GatityMożna je grillować, smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Jak wolicie i na jaką wersję macie ochotę tak wypróbujcie. Boczniaki i pieczarki w tej wersji są bardzo aromatyczne, cukinia rozpływa się w ustach, wszystko komponuje się pysznie. Polecam:) Składniki: 5 świeżych boczników około 10-12 małych pieczarek (można mieć więcej, można mniej, każdy szaszłyk możecie nadziewać dowoli jeśli chodzi(...)składniki: Wykonanie: Roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz i obtaczamy w nim pokrojone w mniejsze / średnie kwadraty boczniaki tak jak poniżej: Cukinię kroimy wzdłuż i kroimy w plastry, powstają półksiężyce. Pieczarki myjemy. Na szaszłyk nadziewamy pieczarkę, cebulkę, cukinię, boczniaki, ananas, i tak dalej i tak dalej... Na rozgrzane masło klarowane wkładamy szaszłyki porcjami: Smażymy partiami około 10-15 minut na średnim
Zasmakuj Kuchniprzepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)bigos: Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos: Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy
Uwaga Babcia Gotuje