pieczarki - 22435 przepisów (strona:220/1496)

wołowina duszona z pieczarką 158

wołowina z pieczarką Delikatna potrawka z duszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka swym smakiem. składniki  dla czterech osób 800 g przerośniętej wołowiny 350 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml bulionu wołowego szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości(...)plastry, przekładamy do miski, oprószamy majerankiem, pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki i kroimy  w plastry. W dużym garnku (z przykrywką) rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy następnie dokładamy  mięso wołowe i obsmażamy je z obu stron, na złoty kolor. Następnie przesmażone mięso zalewamy

Miód i pieprz
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 160

Kolejna propozycja pasty na kanapki... nie ma co zachwalać trzeba po prostu spróbować:-) Polecam w szczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy(...)półkrążki. Por z pieczarkami smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Spaghetti w sosie szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem. Bez glutenu, bez laktozy 96

Spaghetti z sosem szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 3/4 szklanki mleka ryżowego 450 g pieczarek 150 g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku tymianek majeranek sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy (2 łyżki) makaron spaghetti z brązowego ryżu Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam(...)przecisnęłam przez praskę. Szpinak umyłam i oderwałam ogonki. Na rozgrzanej patelni podsmażyłam cebulkę, pieczarki i czosnek. Dodałam sól, pieprz, tymianek i majeranek. Kurczaka pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.  Do woka (można użyć rondelka/garnka) wlałam mleko i dodałam szpinak, dodałam ocet jabłkowy i wszystko dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem

nietadieta
Pieczony łosoś z pieczarkami. Bez laktozy, bez jajek, bez glutenu 79

Pieczony łosoś z pieczarkami Składniki: 300 g łososia 400 g pieczarek 1 duża czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek tymianek estragon koperek sól makaron ryżowy Łososia doprawiłam solą, estragonem, tymiankiem i koperkiem. Pieczarki oraz cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Do pieczarek i cebulki dodałam oliwę z oliwek i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam doprawionego łososia. Na łososia wyłożyłam(...)pieczarki z cebulą. Całość wstawiłam do naczynia żaroodpornego na 45 min., temp. 180°C. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy

nietadieta
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 411

naleśniki 4 szklanki mąki 0,5 l wody może być gazowana 0,5 l mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek(...)odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 153

gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka(...)pieczarek sól i pieprz 500 ml wody 100 ml słodkiej śmietany 12-18% łyżka mąki pszennej łyżka oleju do podsmażenia Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.  Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp

Poezja Smaków - blog kulinarny
Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem 156

dacie do środka, zależy tylko od Was. W stromboli możecie przemienić każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony  sos z pieczonych pomidorów , wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego(...)mnie przygotowanie takiego ciasta jest więc dużo prostsze od tradycyjnego, bo wymaga ode mnie niewiele czynnego udziału. Wszystko dzieje się samo w misce ;) Stromboli (zawijana pizza)  z pieczarkami i szpinakiem Składniki: oliwa 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 500 g pieczarek 100 g szpinaku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz ciasto na pizzę z  tego przepisu 250 g startej

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki drobiowe z pieczarkami 200

piersi kurczaka to bardzo fajny obiadek. Można je nadziać różnymi składnikami i podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Pieczarki(...)każdy płat rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą wtedy mięso ładnie zachowa swój kształt. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć przesmażone pieczarki i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na wolnym ogniu aż będą złociste. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Pieczarkowy pasztet z soczewicą i kaszą bulgur 119

Lubię czasem pokombinować i wymyślać nowe dania. Tym razem postawiłam na wegetariański pasztet z dużą ilością pieczarek. Jak powszechnie wiadomo większość mężczyzn, w tym i mój, są zagorzałymi mięsożercami i na wieść o wegetariańskich pasztetach uciekają gdzie pieprz rośnie. Tym razem jednak było inaczej, ogromna ilość pieczarek spowodowała, iż pasztet był smaczny, miał piękny zapach i przyciągał wyglądem. Polecam każdemu(...)Składniki (na jedną formę keksową o długości 20 cm): 150 gram ugotowanej, zielonej soczewicy 200 gram ugotowanej kaszy bulgur 500 gram pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę, czosnek oraz pokrojone

Mango Papaja
Sałatka z szynką i pieczarkami 603

taką formę trzeba mieć obręcze lub tak ja wykorzystać obcięte butelki plastikowe. Sałatka podana na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 0,5 brokuła  200 g pieczarek 0,5 cebuli 4 jajka 150 g szynka dworska Tradycyjne Jadło  200 g pieczarek majonez sól morska drobnoziarnista ale-raj pieprz czarny 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki zetrzeć(...)tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę dodać starte pieczarki i dusić na wolnym ogniu do odparowania płynu. Zdjąć z ognia  doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i ostudzić. Posiekać na drobno dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć

Ala piecze i gotuje
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 201

łyżkę śmietany na talerzu. Polecam wypróbować przepis zupa powinna każdemu smakować:). Będziemy potrzebować: do zupy: 2,5 litra czystego wywaru mięsnego lub warzywnego 200 g kaszy gryczanej 300 g pieczarek około 500 g ziemniaków 1 papryka czerwona 2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi papryka słodka, papryka ostra sól, pieprz oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy(...)obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów. W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę: Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Końcowe przygotowanie zupy

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka pieczarkowa z porem 2383

Sałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama(...)sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka

Kuchcik gotuje
Omlet z pieczarkami i serem pleśniowym 234

zrobić gdy mężuś nie chce zjeść omleta? Najlepiej dodać składnik, który uwielbia. Tak też zrobiłam, dodałam jego ulubiony ser pleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem . składniki: 2 jajka 3-4 nieduże pieczarki 50-70 g sera pleśniowego masło 2 łyżki mąki(...)pszennej sól ziołowa Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i różnież odłożyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem razem z mąką, doprawić do smaku solą ziołową. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię na której podsmażaliśmy pieczarki. Wlać masę jajeczną. Na środku wzdłuż

Monia miesza i gotuje
Wybuchowa sałatka z gorgonzolą i granatem 97

były ciepłe sprawił że gorgonzola pokrojona w kostkę się lekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii  1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz Na samym początku na talerzu rozkładam(...)dość cienkie plastry. Bakłażana obieram ze skóry (mi ona nie smakuje jeśli ktoś lubi albo nie ma czasu to może ten krok pominąć) kroimy na 0,5 cm plastry, pieczarki kroje w plastry zazwyczaj 1 pieczarka to 4 plastry. Na rozgrzanej patelni grillowej lekko natłuszczonej wcześniej układam bakłażana cukinię ... i tu już mi się miejsce skończyło :) wiec grilluje wszystko

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa węgierska 191

dworze mróz, więc najlepiej rozgrzać się pyszną zupą węgierską. Zupą lekko ostro i delikatnie słodko-kwaśną z dodatkiem mięciutkiej wołowinki i pieczarek :) Składniki: 500 g wołowiny, 2 czerwone papryki, 2 szklanki bulionu, 2 cebule, 300 g pieczarek, 200 g marynowanych pieczarek, 50 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 0,5 łyżeczki chilli. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy smalec i wsypujemy słodką paprykę. Podgrzewamy, aż zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pokrojoną drobno w kostkę wołowinę. Podsmażamy, aż do zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni