pieczarki - 22435 przepisów (strona:228/1496)

Pierogi z pieczarkami 170

sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży) 1 łyżka margaryny 1 białko S&P Pieczarki i cebulę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy(...)margarynę. Wrzucamy cebulę i dodajemy szczyptę soli czekamy, aż się zrumieni i dodajemy pieczarki (patelni nie przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy.  Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 93

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 140

Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym... Składniki: 2 średnie cukinie 2/3 szklanki kaszy jaglanej(...)piersi kurczaka kilka pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła do pizzy 1 ząbek czosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam) Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić

Czerwień i błękit
Aromatyczne pieczarki po tajsku- z mlekiem kokosowym 148

Myślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki w mleku kokosowym jest mnóstwo, nawet u samej Nigelli gości to połączenie! Ach, i weź tu człowieku wymyśl coś nowego, kreatywnego, coś, czego jeszcze nie było... chyba się nie da! ;) A co do samego(...)aromatyczne za sprawą świeżego imbiru, kolendry, czosnku, chili oraz mleka kokosowego. Smaki fantastycznie współgrają ze sobą, tworząc harmonijną i wyśmienitą całość, o której przygotowanie warto się pokusić :) * małe pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża * czosnek- 3 ząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia

Kraina Miodem Płynąca
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 185

Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna z pieczarką. Klasyka do piątkowych kanapek - troszkę inaczej. 147

może się znudzić, jeśli przygotują ją 3-4 kobitki naraz. Postanowiłam więc moją pastę na piątkowe śniadanie udziwinić. Czy warto było?: Składniki: 4 jaja gotowane na twardo 2 spore pieczarki 1 łyżeczka drobno siekanej czerwonej cebuli 1 łyżka siekanego szczypioru 2 łyżki tartego sera żółtego Przygotowanie: Ugotowane jaja kroimy w drobniutką kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na maśle(...)Doprawiamy dość intensywnie solą i pieprzem oraz zakrapiamy cytryną (lub sokiem z kiszonych ogórków (by pieczarki pozostały jasne). Ostygnięte pieczarki kroimy drobniutko. Dodajemy posiekaną cebulkę, szczypior i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta gotowa. Pieprzu nie należy szczędzić, tak by pasta była wyrazista. Według mnie pieczarka z jajem świetnie się komponują

Kuchnia po mojemu
Jajka z pieczarkami 182

Dzisiaj proponuję Wam proste, ale za to smaczne ich podanie.  Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 300 g świeżych pieczarek*  2 łyżki oleju 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół. Pieczarki zetrzeć(...)tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzać olej dodać starte pieczarki, podsmażać do odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy

Ala piecze i gotuje
Nadziewane Jajka 203

każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek. Farsz pieczarkowy Składniki: jajka pieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki(...)będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić. Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach. Farsz z Awokado I Składniki: jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu awokado sok z cytryny majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować

Mama Gotuje
Tort naleśnikowy 138

starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka mielona(...)swoją objętość o co najmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól  i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda. 3. Przygotować nadzienie z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje. 4. Przygotować nadzienie

Mama Gotuje
Faszerowana papryka w dwóch smakach 121

pomidory w puszce ( najlepiej krojone) farsz mięsny: opakowanie mięsa mielonego 1 torebka ryżu białego 1 cebula sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, suszone pomidory, papryczka chili farsz wegetariański: pieczarki 1 cebula ser zółty sól, pieprz, przyprawa śródziemnomorska Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, usmażyć dodając przyprawy.  W tym czasie gotujemy ryż(...)odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa Podobnie wykonujemy drugi farsz, na początek należy zeszklić cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, dusić do zmiękczenia pieczarek, przyprawić. Zetrzeć ser na dużych oczkach. Nie dodawać na razie do pieczarek. Wydrążyć papryki, nie wyrzucając "kapeluszy". Oczyścić środek z pestek. Tak przygotowane papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Napełniamy papryki farszem

MarciochaKucharzy
Pieczarka portobello faszerowana cukinią, oliwkami, cebulą i kukurydzą 124

Tego rodzaju pieczarki jeszcze nigdy nie jadłam. Podobno smakuje jak "schabowe" :) Tak naprawdę jest bardzo aromatyczna, mięsista, bardziej niż normalna grzybowa.  SKŁADNIKI: 2 szt pieczarek portobello 1 cukinia 1 cebula garść kukurydzy kilka czarnych oliwek sól, pieprz, zioła  prowansalskie, tymianek jako dodatek: kasza bulgur pomidorach Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie cukinie. Pieczarki wydrążyć. Cebulę zeszklić na tłuszczu(...)następnie dodać cukinie, kukurydzę i pokrojone oliwki i posiekane wnętrze pieczarek. Dusić do ulubionej twardości warzyw. Doprawić. Wydrążone pieczarki umieścić w żaroodpornym naczyniu z oliwą na dnie, posolić i wypełnić farszem. Piec pod przykryciem około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-190 stopni. Ja podałam z kaszą bulgur gotowana w pomidorach. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z pieczarkami 162

zrobić jak zostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego??  Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić(...)pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego

MarciochaKucharzy
Sałatka makaronowa z pieczarkami 165

Ostatnio, w moim domu rodzinnym na stole gości nowa sałatka- makaronowa z pieczarkami, jajkiem i kukurydzą. Po raz pierwszy, kiedy mama poczęstowała mnie tą sałatką, jakoś mnie nie zachwyciła, jednak po skosztowaniu po raz drugi, dopiero doceniłam jej ciekawy smak (a mąż zachwycony już po pierwszym kęsie!). Teraz często robię ją sama w domu, jednak z małymi modyfikacjami, gdyż(...)oryginale ta sałatka doprawiana jest 'maggi'- dzięki której uzyskuje się ten ciekawy i 'dymny' charakter, a ja- zamiast jej dodatku- pieczarki gotuję w wywarze warzywnym z lubczykiem i całość doprawiam sosem sojowym- smak i aromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :) P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :) * pieczarki- 500 g bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki * kukurydza- pół puszki * jajka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pieczarkowa 141

aura za oknem nie nastraja optymistycznie, możemy rozgrzać się w inny sposób, np; zjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na pieczarkową, bo zostało mi trochę pieczarek, właśnie.  Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa. Składniki: 100- 150 gram pieczarek 1 średnia marchew 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 5-6 ziemniaków 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka pietruszki sól(...)Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję  pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy. Z pozostałych pieczarek odkładam kilka sztuk, resztę podduszam na maśle, przekładam do wysokiego naczynia dodaję umyte

Bea(u)ty kitchen
Francuskie rożki z pieczarkami 149

wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie); sól, pieprz(...)jajko; sezam do posypania; Pieczarki umyć. Duże pieczarki pokroić w plastry, małe przeciąć na ćwiartki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny i smażyć dalej, aż płyn odparuje. Dodać pokrojoną cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, dosypać bazylię i rozmaryn (jeśli są świeże

In my kitchen