KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Składniki: - 12 sztuk cienkich naleśników - 1kg kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie(...)płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy
Mentor Smakuprzepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd(...)szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wody szczypta soli bazylia
Walijskie PichcenieByły już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ... Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz majeranek(...)jajko 1 kajzerka olej Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi
Walijskie PichcenieSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera(...)starły się same Umyte pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnie Do garnka wsypałam starty seler i cebulę, zalałam szklanką wody, dołożyłam 2 łyżki masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej
Proste PotrawyDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody
Wyprawy kulinarne8/10 pkt) dziś straciło 1 pkt ale nadal jest bardzo dobre. Składniki: 100 g piersi z kurczaka 50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli 1 łyżeczka (10 g) śmietany 18% 1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo(...)drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli, pieprzu. 3. Do garnka z bulionem (pół szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły. 4. Gotujemy przez pewien czas, ja robiłam to ok. pół godziny na małym ogniu
Malowane smakiemczas to zmienić. Dlatego na kolację zrobiłam moje ulubione, cukiniowe leczo :) ~ Cukiniowe Leczo ~ Składniki (na 2-3 porcje): jedna duża cukinia 2 małe lub jedna duża cebula 500g pieczarek 2 czerwone papryki 60g ketchupu trochę oleju do podsmażenia cebuli + przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka papryka Warzywa i pieczarki myjemy, paprykę obieramy. Wszystkie składniki kroimy, pieczarki w plasterki(...)resztę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wsypujemy cebulę oraz pieczarki i dodajemy sól. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie dodajemy resztę warzyw i przypraw. Całość dusimy jeszcze przez co najmniej 20 minut (aż pieczarki i cebula zmiękną). Na koniec dodajemy ketchup i zostawiamy jeszcze na 2 minutki. Nakładamy do miseczek i delektujemy się wspólnym posiłkiem
Kuchenny Skrawek Niebajest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko(...)WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym
W kuchennym oknie EwyPolecam ich produkty, z czystym sumieniem. A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów Zapraszam na https://www.facebook.com/Iglotex Zapiekanka rybna SKŁADNIKI: filet panga - 1,30 kg pieczarki - 1,20 kg włoszczyzna paski mrożona - 1,5 torebki ( 675 g) IGLOTEX wegeta przyprawa do ryb sól i pieprz tłuszcz do smażenia ser żółty - 200 g keczup Panierka: jajka(...)Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Rybę panierować w jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody. Doprawić do smaku pieczarki wegetą. Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę
Kuchnia Danusijajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na moim stole. Tym razem połączyłam groszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki 10 pieczarek marynowanych(...)ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie: Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko
Ala piecze i gotujemoże zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy(...)jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam nic, czy też rzadko kiedy chadzam gdzieś. Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. / przepis Mamy;/ na słój(...)pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa (ogólna proporcja, zwiększyłam ją dwukrotnie): szklanka octu 3 szklanki wody 1/3 szklanka oleju 2 liście laurowe
W kuchni Karmel-itkizająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;) Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki(...)filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamiałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię placki z sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie(...)Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju
Fabryka pomysłówokoło 170 g) 2 jajka rozmiar M 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% pół łyżeczki soli + sól do gotowania Sos pieczarkowy: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek mała cebula szklanka bulionu drobiowego łyżka mąki pszennej łyżeczka sos sojowego ciemnego sól, pieprz, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi suszony, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie Kluseczki z kaszy manny(...)wrzątek. Gotuj je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj na talerz łyżką cedzakową. Sos pieczarkowy Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż straci różowy kolor. Podsmażone mięso odłóż na talerz, a na patelnię wrzuć cebulę. Smaż ją przez 2-3 minuty
e-PrzepisyKulinarne