Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata
Kuchnia MagdaLenypewnością świetny przepis dla wszystkich ziemniakożerców oraz tych, co lubią ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki czosnkowe są bardzo aromatyczne. Farsz, którym są pokryte składa się z soczystych, czosnkowych pieczarek i boczku . To wszystko posypane startym serem i zapieczone. Ziemniaki pieczone z piekarnika, to klasyka nie tylko polskiej kuchni. Z pewnością dzięki temu, że jest to danie, które trudno jest zepsuć. Poza(...)naszym Facebook . Polecamy przepis na nasze ziemniaczki z piekarnika i czekamy na Wasze opinie. Ziemniaki czosnkowe z piekarnika Składniki: 6 – 7 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 10 średnich pieczarek 10 dag wędzonego boczku 1 szklanka tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Ziemniaki czosnkowe z piekarnika Wykonanie: 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach
Kuchnia Na WypasieKarkówka po cygańsku to pyszne danie mięsne dla całej rodziny. To idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone(...)oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka porad. SKŁADNIKI: 850 g karkówki 2 czerwone papryki – 420 g 1 spora cebula – 170 g 400 g pieczarek 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka i ostra papryka 4 łyżki oleju + olej na dno formy Uwagi do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależności na jakiej
Zasmakuj Kuchnibardziej wytrawnego. Macie ochotę na śledzie? Sałatka jest wyrazista w smaku dlatego, żeby przełamać jej smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z pieczarkami Składniki 4-5 płatów śledziowych 200 g marynowanych pieczarek 1 średnia czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej majonez lub jogurt pieprz Instrukcje Śledzie zalewamy wodą(...)mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie osuszamy je na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki osączamy z zalewy i większe dzielimy na pół. Wszystkie składniki łączymy w misce, dolewamy 2-3 łyżki oleju i ew. majonez oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem. Artykuł Sałatka śledziowa z pieczarkami
To co lubię - gotuję i polecamgustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg karkówki 2 większe cebule 40 dkg pieczarek sól pieprz Sos: 5 łyżek octu balsamicznego(...)swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego. Na karkówkę układać cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej zeszkloną na patelni), a na cebulę surowe pieczarki pokrojone w plastry. Całość zalać sosem, sosu nie jest za dużo jednak w czasie pieczenia objętość się zwiększy. Piec ok 1 godz. w temp. 180-200 stopni. Artykuł Karkówka
To co lubię - gotuję i polecamZapraszam Was dzisiaj na ekspresowe danie, które zrobicie w 15 minut. Możecie użyć swoich ulubionych cienkich kiełbasek, ja zrobiłam z dodatkiem frankturterek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym. Składniki 1/2 kg cienkich kiełbasek np. frankfurterek 1/2 kg pieczarek 2-3 średnie cebule 2 łyżki masła lub oleju 1 szklanka passaty pomidorowej sól do smaku (często(...)chętnych) cukier do smaku (tylko wtedy jeśli passata jest mocno kwaśna) Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle, dodajemy paprykę, kiełbaski pokrojone w talarki, oraz obrane pieczarki pokrojone na małe kawałki. Całość zalewamy pomidorami i dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i chili. Podajemy z pieczywem. Smacznego. Artykuł Kiełbaski (frankfurterki
To co lubię - gotuję i polecamświeży koperek. Trochę się rozmarzyłam, ale to już niedługo, a na razie zapraszam na zupę pieczarkową. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa Składniki 1 udko z kurczaka 500 g pieczarek 1 marchewka 1 mała pietruszka 4-5 średnich ziemniaków mały kawałek selera sól pieprz 2 listki liścia laurowego 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany gęstej (30 %) 1 łyżka masła(...)koperek lub natka pietruszki Instrukcje Udko zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i trochę soli, gotujemy do miękkości. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki do czasu, aż wyparuje woda i ładnie się zrumienią. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Udko powinno być już miękkie. Dodajemy podsmażone pieczarki. Kiedy
To co lubię - gotuję i polecampush({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm 500 g pieczarek 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze(...)kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oliwy ok. pół szklanki mleka Farsz: 4 kiełbasy 1 cebula 500 g pieczarek 1 papryka 1 pomidor sparzony bez skórki ok. 200 g żółtego sera oliwa, olej lub smalec do smażenia sól, pieprz, oregano ketchup Wykonanie: 1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dosypujemy 3 łyżeczki(...)mieszamy, robimy w mące wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę. 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierć-talarki, a pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy
Kawa z mlekiemDanie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami Latem często stawiam na szybkie przepisy pełne warzyw i kolorów. Dziś polecam Wam danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami. To niebywale prosty i szybki przepis na obiad. Taka moja mała wariacja na temat popularnego leczo. Smak i prostota. Całość idealnie pasuje do świeżego, domowego pieczywa (tu znajdziecie przepis na najłatwiejszy chleb(...)małe cukinie lub kabaczki (waga po obraniu 320 g) 1 długa szpiczasta czerwona papryka 1 opakowanie kabanosów Olewnik 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli 6 pieczarek 1 opakowanie krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (390 g) 1 szklanka wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (pomijamy ten krok jeśli
Słodkie okruszkiświetnie sprawdzi się też z kromką bagietki, kaszą, a nawet solo. około 400-500 g schabu 2-3 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 duża cebula 200 g pieczarek 2 puszki pomidorów 3 kiszone ogórki oregano mielona słodka papryka sól, pieprz, cukier Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Ogórki obieramy(...)papryką, mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki. Za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników i zgarniamy na bok. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i wlewamy
Smaki Na TalerzuPieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cała karkówka ok 1,5 kg 3 większe cebule 300 gram pieczarek olej do smażenia przyprawy(...)łyżek wody 8 łyżek koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę cebulę kroimy w pół plastry i szklimy na rozgrzanej patelni na oleju, karkówkę obsmażamy na rumiano z obu stron, obsmażoną karkówkę kładziemy do naczynia żaroodpornego
Blog kulinarny S9.PLpieczarkowo-śmietanowy. Delikatny i kremowy, bez użycia mąki. Idealny jako dodatek do wielu dań obiadowych, do mięs, makaronu, kopytek czy ziemniaków. Palce lizać !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram pieczarek 1 duża cebula dwa większe ząbki czosnku 400 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18% pół pęczka koperku sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, umyte i osuszone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki/kostkę, koperek siekamy, na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż pieczarki się usmażą, doprawiamy do smaku solą i pierzem, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Całość dusimy chwilę
Blog kulinarny S9.PLmielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki ok. 1 l gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 2 łyżki masła – opcjonalnie 2 łyżki mąki – opcjonalnie Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę (około 1,5-2 cm). Cebulę kroimy w kostkę(...)piórka. Obraną marchewkę kroimy na talarki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę, smażymy razem. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy kilka minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (olej
Smaki Na TalerzuDziś dzielę się z Wami przepisem na chrupiące paszteciki z pieczarkami i serem. Bardzo smaczne na ciepło, jak również i na zimno. Dzięki temu, że zachowują swoją świeżość, śmiało możemy się nimi zajadać równie następnego dnia. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko 1/2 łyżeczki soli farsz(...)pieczarek 150 g żółtego sera masło 2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na patelni rozgrzać mało, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, usmażyć. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mąkę wysypać
magiczna kuchnia Kasi