pieczarki - 22435 przepisów (strona:252/1496)

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 156

Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam Składniki: 400 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 duża garść świeżego szpinaku 2 l bulionu(...)pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlać bulion, wrzucić oregano, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i zawartość patelni. Gotować do miękkości

Oryginalny smak
Kasza kuskus z pieczarkami 140

posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-) Składniki: nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek sól, pieprz 5 dużych pieczarek 1/4 małej cebuli odrobina klarowanego masła 1 łyżeczka siekanej pietruszki Sposób wykonania: 1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej 1 cm od kaszy. Lekko posolić. Przykryć i odstawić(...)minut. 2. W międzyczasie cebulkę posiekać, lekko poddusić na maśle klarowanym, po czy dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać. 3. Podać z mięsem lub samodzielnie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SOS PIECZARKOWO-GRZYBOWY 222

Aksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań, w czasie Świąt lub innych uroczystości. Sprawdzi się również na obiadokolację po pracy. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, aby zdążyły zmięknąć. Czasem zdarz się jednak, że suszone grzyby, nawet po całonocnym moczeniu pozostają twarde(...)Należy je wówczas chwilę podgotować, w małej ilości wody z moczenia, i dopiero dodać do sosu. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików) 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brandy lub whisky (można pominąć) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka sosu sojowego sól, świeżo zmielony czarny

cool and minty
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem 181

Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada z pieczarkami i filetem z kurczaka 180

zimno. Jako przekąska znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: 40 dag żółtego sera 4 duże jajka 3 łyżki majonezu (pełne)- można zastąpić jogurtem naturalnym około 40-50 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 3 małe pojedynce filety z kurczaka lub jeden duży podwójny około 400g sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy(...)oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę lub półplasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki zmiękną. Filet z kurczaka kroimy w plastry i dodatkowo rozbijamy lekko tłuczkiem. Przyprawiamy w ulubionych przyprawach (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek ) i delikatnie podsmażamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, wbijamy do niego jajka i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i wykładamy

Mam apetyt na ...
Placki pieczarkowe z cebulą 116

Uwielbiam te placuszki i odkąd przyrządziłam je po raz pierwszy to w moim domu zagościły na stałe. Są naprawdę przepyszne, delikatne oraz dodatkowo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie pieczarki - koniecznie skorzystajcie przepisu. Pamiętajcie też o tym, że możecie dodać cebulę surową lub lekko zeszkloną. Surowa w usmażonych plackach będzie lekko chrupiąca. Kto się skusi? (około 10 sztuk) 100g pieczarek(...)cebula (mała) 2 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Obrane i umyte pieczarki oraz cebulę należy pokroić w kostkę. (Aby placki były łagodniejsze to cebulę najlepiej dodatkowo zeszklić na odrobinie oleju.) Jajka, mleko i mąkę wymieszać na jednolitą masę. Na końcu wmieszać pieczarki z cebulą. Całość doprawić według smaku. Na patelni

Di gotuje
Spaghetti z sosem pieczarkowym z frankfurterkami 131

gotuje się makaron! Proponuję zacząć przygotowywać danie właśnie od niego. No i doskonałe smażone frankfurterki, które nadają charakteru. Usmażone krążki tych soczystych kiełbasek smakuję naprawdę doskonale! :) Potrzebujemy: 500 g pieczarek 1 czerwona cebulka 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30% 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 opakowanie frankfurterek Henryk Kania sól, pieprz W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Solimy i szklimy co jakiś czas mieszając.  W międzyczasie kroimy nasze pieczarki na mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno plasterki jak i pieczarki podzielone na 4 - 6 części. Pieczarki podsmażamy około 3 minuty, po czym dodajemy śmietankę i lekko ją odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski kroimy w talarki i podsmażamy na suchej patelni

MamaOskarka
Śniadanie angielskie 187

dowolnie, wg swoich preferencji. U mnie na dwie porcje: 4 kromki chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym sosie masło sól, pieprz Na suchej, rozgrzanej patelni grillowej rumienimy boczek. Pieczarki rumienimy na osobnej patelni(...)Jaja sadzone przygotowujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Chleb tostowy rumienimy w opiekaczu lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na talerze wykładamy połówki pomidorków (je też można podsmażyć, np z pieczarkami), pieczarki, boczek, ciepłe kiełbaski, jajko sadzone oraz podgrzaną fasolkę z puszki. Podajemy ze zrumienionym chlebem tostowym

Smaki Na Talerzu
Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem 197

Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów(...)pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania 1 pieczarka 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko, 2 łyżki oleju i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie

Słodkie okruszki
Pieczarki zapiekane z białą kiełbasą i jalapeno 222

Ogromniaste pieczarki portobello, lekko pikantny farsz i to wszystko schowane pod serem mozzarella, czego chcieć więcej :) Składniki : 4 pieczarki portobelo 50 gr boczku wędzonego 2 białe kiełbasy  1 większa cebula 2 papryczki jalapeno łyżka masła klarowanego łyżeczka Maggi  opakowanie 150 gr sera mozzarella do zapiekania Przygotowanie : Pieczarki obrałem ze skórki, wyrównałem nierówno przycięte nogi i skropiłem sokiem(...)zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę i cebulę. Chwilę podsmażamy, mieszając dodajemy łyżeczkę Magi i pod koniec pokrojoną papryczkę jalapeno. Gotowy farsz nakładamy na pieczarki i posypujemy serem mozzarella do zapiekania. Zapiekamy ok 20 minut w 190oC, przez pierwsze 10 minut najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej

Mechanik w kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami 156

Pierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 500 g pieczarek(...)mała bułka namoczona wcześniej w mleku 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, koperek 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor, studzimy. Do miski dodajemy mięso, usmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę

My simple kitchen
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami 161

Dosyć szybka w przygotowaniu sałatka z groszkiem, kukurydzą, marynowaną papryką, kawałkami wędzonego kurczaka oraz pieczarkami. Te ostatnie dodajemy do sałatki zblanszowane – nie są więc całkiem surowe, ale nie są podsmażone, i w takiej formie w sałatce świetnie się według mnie prezentują. Sałatka jest dobra, ale do mojego TOP 10 sałatkowego niestety nie wchodzi;) 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy(...)upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito, by nieco ją osączyć. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Na Talerzu
Strogonow z indyka 159

Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz. Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek 1-2 papryki 1 cebula olej/masło ghee 1/2 l bulionu(...)plastry, następnie w paski. Obsypać przyprawami, wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na około 20 minut w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki i smażyć, aż z grzybów odparuje woda. Na koniec dodać paprykę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 212

Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!     Składniki: 7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ 4 łyżki startego żółtego sera nadzienie: 1 duży por 20dkg szynki 20dkg pieczarek beszamel: 3 łyżki masła 5dkg mąki 2 łyżki(...)bulionu warzywnego w proszku 1 szklanka mleka       *** Smażymy naleśniki *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Pora myjemy, drobno kroimy, przekładamy na sitko, parzymy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odsączamy *** *** Pieczarki, szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki

Blog z Apetytem
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 351

Schabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać! Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko(...)można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania