pieczarki - 22920 przepisów (strona:253/1528)

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 163

przepis na placki ziemniaczane z aromatycznym pieczarkowym sosem.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/placki-ziemniaczane.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["g\u00f3ralskie specja\u0142ey","pieczarki","placki ziemniaczane","placki ziemniaczane po g\u00f3ralsku","polska kuchnia","sos pieczarkowy","ziemniaki"],"datePublished":"2020-04-15T09:33:41+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"10 plack\u00f3w","calories(...)u0105bki czosnku","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej","2 \u0142y\u017cki g\u0119stej \u015bmietany","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","olej do sma\u017cenia","SOS PIECZARKOWY","200 g pieczarek","1 cebula","100 ml g\u0119stej \u015bmietany12 lub 18 %","kilka ga\u0142\u0105zek zielonej pietruszki","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej","s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Przygotowanie

ProstePesto.pl
Pasztet z ciecierzycy 124

keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze keksówki, wtedy pasztet wyjdzie niski, jak u mnie: 250 gr suchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej ** 200 gr pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka(...)godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły

moj przepis na
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 114

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Bułeczki(...)szkl. mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa 6 jajek przepiórczych kilka/kilkanaście pieczarek Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je cukrem. Rozcieramy tak długo aż nabiorą płynnej konsystencji. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami 116

Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami Prosty i szybki pomysł na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania. Dania, przy których jest tak mało pracy, a są w rezultacie tak pyszne. Zawsze czekam z niecierpliwością, aż pojawi się młoda kapusta. Robię z niej najróżniejsze dania, np.  łazanki, gołąbki bez zawijania (klik) lub surówkę. Po prostu(...)uwielbiam. Dzisiejsza młoda kapusta z krakowską i pieczarkami , to danie proste ale naprawdę pyszne. Smaku nadaje pyszna kiełbasa krakowska z Wędzarni Marózek . Polecam jako dodatek do dań, jak i od tak na kanapkę Mój mąż ją uwielbia.  Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik) . Składniki: 1 mała

Słodkie okruszki
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 106

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 3-4 suszone grzyby 1 duża cebula 40 g masła do smażenia(...)Odlać i pozostawić do wystygnięcia, usunąć przyprawy, grzyby wyjąć i pokroić na drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić. Pieczarki umyć, pociąć w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż pieczarki będą miękkie, odstawić do ostygnięcia. Wymieszać kapustę z grzybami i pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Wyrośnięte ciasto podzielić

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 122

kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 2 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru kilkanaście igiełek rozmarynu 100 ml kremówki 30% 1 łyżka(...)masła do smażenia pieczarek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne: Grzyby przebrać, opłukać, zalać chłodną wodą, tak aby były nią przykryte. Odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas grzyby przemieszać. Wodę wraz z grzybami przelać do garnka postawić na małym ogniu i gotować 30-40 minut, aż zmiękną. Przestudzić, grzyby odcisnąć, pokroić w drobną kostkę, wywar zachować. Cebule obrać

niecodziennikpary
Placuszki a'la pizza 773

szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) około 3/4 szklanki mąki 2 łyżki płatków owsianych (można pominąć) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/4 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 100g pieczarek 50g szynki 50g/3 plastry sera topionego (może być ser żółty) pomidorki koktajlowe Ponadto: olej do smażenia Placuszki a'la pizza- przygotowanie: Połowę pieczarek należy pokroić w kostkę, a resztę(...)odrobinie oleju. W misce dokładnie połączyć jajko, mleko, mąkę, płatki owsiane oraz przyprawy. (Masa powinna przypominać niezbyt gęstą śmietanę.) Na koniec do ciasta wmieszać drobno pokrojoną szynkę oraz pieczarki - te pokrojone w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa = 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Po przewróceniu placków

Di gotuje
Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem 116

jajka 4 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, koperek, szczypiorek) 1 łyżka kaszy manny (lub bułki tartej) sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia sos: 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 200 ml śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę ugotować(...)rumiano, odstawić do przestygnięcia. W misce roznieść ser, przełożyć kaszę, cebulę, dodać jaka i wymieszać całość, dodać sól, pieprz, zioła i natkę, wymieszać. Masę odstawić do lodówki. Przygotować sos: pieczarki umyć, obsuszyć i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać pieczarki i smażyć całość mieszając aż pieczarki zbrązowieją, dodać sól

Smaczny zeszyt
Placek z tapioki a'la pizza 115

przygotowania użyłam tapioki nawodnionej, która jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, 100% naturalnym, bez konserwantów, lekkostrawnym oraz bardzo pożywnym.  Dodatkowo tapioka nawodniona nie posiada smaku, ani zapachu, więc ser z pieczarkami oraz reszta dodatków sprawiły, że całość smakuje rewelacyjnie. To kto się skusi na taką fit pizzę? Ps. Polecam też przepis na placek z tapioki z bananem, masłem orzechowym i czekoladą(...)klik . Placek z tapioki a'la pizza składniki: (1 placek o średnicy 20 cm) 1 saszetka (90g) tapioki nawodnionej 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być sos lub ketchup) 3 pieczarki + 1 łyżka oleju 1 plaster żółtego sero Ponadto: pomidorki koktajlowe dowolny sos Placek z tapioki a'la pizza  przygotowanie: Obrane pieczarki należy pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej

Di gotuje
Komosa ryżowa z pieczarkami 132

sytości po posiłku. Komosa ryżowa jest świetnym źródłem białka, więc jest to też dobra opcja dla osób, które chcą ograniczać mięso w diecie. 100 g komosy ryżowej 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez(...)minut. Po tym czasie odcedzamy i zostawiamy na później. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem i 5 minut bez, odparowując nadmiar wody. Dodajemy

Kucharzyca
Sałatka z białek jaj i pieczarkami 132

innych wypieków. Idealna do wykorzystania produktu w pełni, w ten sposób nic się nie marnuje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 7 białek jaj ( mi zostały ze smażenia faworków) garść pieczarek pęczek szczypiorku majonez, ok 3 łyżki sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: gotujemy białka: na posolony wrzątek z łyżką octu wlewamy białka i mieszamy(...)początku białka się rozlewają, trzeba je łyżką zagarniać do środka ale gotując je robi się grudka), po ugotowaniu białka delikatnie odsączamy, studzimy, oddzielnie gotujemy pieczarki, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, ostudzone białka i pieczarki ( jeśli sączy się z nich woda to odcedzamy) kroimy w kostkę i przekładamy do miski, szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek i pieczarek, wszystkie składniki mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami 176

Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe paszteciki z serem, papryką i pieczarkami. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu lub podgrzać przed podaniem w piekarniku. Dzięki temu ser jest tak pysznie ciągnący. My to uwielbiamy(...)farsz na drożdżowe paszteciki robi się naprawdę szybko i prosto. Do tak przygotowanych pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam! Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek 150 g sera w plasterkach – u mnie Gouda MSM Mońki 150 g 1/4 żółtek papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki