Takie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka(...)Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pora kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut
Smaki Na TalerzuZupa pizza Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 2papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione – 100g(...)pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki *** *** Całość zalewamy bulionem *** *** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce masła *** *** Podsmażone pieczarki dokładamy do zupy i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut
Blog z Apetytemkażdym barze z jedzeniem. Była to jedna z najczęściej wybieranych przeze mnie pozycji w menu jeżeli chodzi o posiłki w trasie. Mowa oczywiście o panierowanej piersi z kurczaka z pieczarkami oraz żółtym serem. Nie mogło zabraknąć dodatków, czyli zielonej fasolki szparagowej oraz niezawodnych frytek. Jeżeli masz ochotę na taki obiad warto go przyrządzić samemu w domu, przynajmniej mamy pewność(...)korzystamy ze świeżych składników, a przy okazji zaoszczędzisz trochę pieniędzy. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 jajko Mąka Bułka tarta 200 g pieczarek 1 mała cebula Ser żółty Olej do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w drobne paseczki lub kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Oba składniki podsmażamy na drobnej ilości oleju i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś
Programista w kuchnisporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną recenzję patelni Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał się być(...)naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa
Programista w kuchniKrokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam! Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI(...)zamiast 100 ml oleju – 40 ml) 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie, tak by je przykryć) 6 pieczarek 3 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję 25-30 minut. Wyjmuję na durszlak
Zasmakuj KuchniRuskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi to danie, na pewno Wam zasmakuje . Moi chłopcy najchętniej szamali by je codziennie Nawet w takie dni jak dzisiaj , kiedy połowa rodziny złapała grypę żołądkową , a druga połowa z obawą czeka kiedy dostanie(...)dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku Cebulę i pieczarki drobno kroimy , podsmażamy na smalcu . Studzimy
Ogrodnik w podróżystole. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): ok. 500 g piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 50-25 cm 375 g 500 g pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka 1 jajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego sera do starcia łyżeczka masła oliwa sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia(...)piersi z kurczaka. 2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. 5. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy, solimy, mieszamy, sypiemy bardzo dużo oregano, pieprz, jeszcze
Kawa z mlekiemPanierowane pieczarki w jajku i bułce tartej to prosta i smaczna przekąska, jak również pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują na ciepło jak również i na zimno. Polecam :) Składniki: pieczarki jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki umyć, odciąć ogonki, osuszyć. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Dodać soli, pieprzu, wymieszać. Do drugiej miseczki wsypać(...)bułkę tartą. Pieczarki panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzygotowałam jajecznicę ze szczypiorkiem w bułce . Takie śniadanie jest idealne na leniwy niedzielny poranek. Gorąco polecam! Jajecznica ze szczypiorkiem w bułce Składniki: 4-5 jajek 2 kajzerki szczypiorek pieczarki masło sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim pieczarki. W międzyczasie przygotować bułki - odciąć górną część bułki(...)koniec smażenia dodać odrobinę masła i posiekany szczypiorek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Bułki wyjąć z piekarnika i włożyć do nich usmażoną jajecznicę, przybrać szczypiorkiem. Podawać natychmiast z przesmażonymi pieczarkami. Smacznego
Codzienne GotowanieKlopsiki w sosie śmietanowo-porowym z pieczarkami Szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Klopsiki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam! Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej(...)klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojonego w półplasterki pora *** *** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy *** *** Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru*** *** Tak powstały sos śmietanowy
Blog z ApetytemDzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam Składniki: 400 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 duża garść świeżego szpinaku 2 l bulionu(...)pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlać bulion, wrzucić oregano, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i zawartość patelni. Gotować do miękkości
Oryginalny smakposiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-) Składniki: nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek sól, pieprz 5 dużych pieczarek 1/4 małej cebuli odrobina klarowanego masła 1 łyżeczka siekanej pietruszki Sposób wykonania: 1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej 1 cm od kaszy. Lekko posolić. Przykryć i odstawić(...)minut. 2. W międzyczasie cebulkę posiekać, lekko poddusić na maśle klarowanym, po czy dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać. 3. Podać z mięsem lub samodzielnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniAksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań, w czasie Świąt lub innych uroczystości. Sprawdzi się również na obiadokolację po pracy. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, aby zdążyły zmięknąć. Czasem zdarz się jednak, że suszone grzyby, nawet po całonocnym moczeniu pozostają twarde(...)Należy je wówczas chwilę podgotować, w małej ilości wody z moczenia, i dopiero dodać do sosu. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików) 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brandy lub whisky (można pominąć) 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka sosu sojowego sól, świeżo zmielony czarny
cool and mintyPostanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimno. Jako przekąska znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: 40 dag żółtego sera 4 duże jajka 3 łyżki majonezu (pełne)- można zastąpić jogurtem naturalnym około 40-50 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 3 małe pojedynce filety z kurczaka lub jeden duży podwójny około 400g sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy(...)oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę lub półplasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki zmiękną. Filet z kurczaka kroimy w plastry i dodatkowo rozbijamy lekko tłuczkiem. Przyprawiamy w ulubionych przyprawach (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek ) i delikatnie podsmażamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, wbijamy do niego jajka i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i wykładamy
Mam apetyt na ...