Wieprzowy Boeuf Strogonow Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Idealne danie na rodzinny, niedzielny obiad. Strogonowa możemy podać z pieczywem, pyzami, ziemniaczkami lub z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 2-3 szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka(...)oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie kawałki mięsa obtaczamy w mące *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie do pieczarek dokładamy mięso oraz przeciśnięty czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz
Blog z ApetytemKrokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości(...)wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody. 2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchnia domowa AniWitajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu! Składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 150 g boczku wędzonego lub gotowanego sól, pieprz siekany koperek(...)Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem. 4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa AniCześć! Opcji na faszerowane cukinie jest milion i za każdym razem robię inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na cukinie faszerowane ryżem i pieczarkami. Na ciepło jak i na zimno rewelacyjnie smakują. Polecam. cukinie faszerowane Przepis w formie video czyli wykonanie krok po kroku pokazałam w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. A kto woli przepisy(...)cukinie (w miarę proste) 👌 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 👌 6 łyżek przecieru pomidorowego 👌 250 gr. żółtego sera tartego 👌 2 pomidory 👌 1 bakłażan 👌 2 cebule 👌 200 gr. pieczarek 👌 5 listków bazylii 👌 1 łyżka oregano 👌 1 łyżka tymianku 👌 2 ząbki czosnku 👌 1/2 łyżeczki pieprzu 👌 1/2 łyżeczki cukru 👌 1 łyżeczka soli WYKONANIE: cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę i łyżeczką
RITA food channelStroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić(...)zupełnie bez mięsa – z samych grzybów, najlepiej mieszanych, żeby zróżnicować faktury i smaki. Bardzo lubię taką lżejszą wersję Strogonowa, szczególnie latem. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając do tego celu wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy twarde trzonki u nasady kapeluszy pieczarek i boczniaków i wyrzucamy je, a same kapelusze kroimy
Karo in the Kitchenbezglutenowe łazanki. Do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 500 g makaronu typu łazanki 1 cebula ok. 300 g pieczarek ok. 300 g kapusty kiszonej oliwa sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano ok. 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę. 3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok. Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy wg sugestii na opakowaniu. 4. Kiszoną kapustę siekamy i odkładamy na talerzyk. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy. 6. Wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. 7. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, którą solimy
Kawa z mlekiemŚniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;) Chrupiące, aromatyczne dzięki pieczarkom (po prostu uwielbiam!), obowiązkowo z tartym serem, dziś padło na parmezan, zazwyczaj są to miękkie sery, gouda, morski, pleśniowe też znajdą wielbicieli Takie grzanki nawet na zimno znikają, są idealną propozycją(...)ciepłe śniadanie lub kolację. Polecam z passatą i ziołami, dziś z ostrym ketchupem i siekanym grubym szczypiorem, jest pysznie! SMACZNEGO Grzanki z pieczarkami i parmezanem podaję ze szczypiorem i ketchupem lub domową passatą, jest chrupiąco i aromatycznie Składniki: 2 bułeczki, u mnie typu sznytka 1 duża pieczarka tarty parmezan masło świeżo zmielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Bułeczki kroję na skos
Zasmakuj KuchniZapiekanka makaronowa z brokułami i pieczarkami Składniki: makaron z czerwonej soczewicy ser żółty wegański pieczarki brokuły cebula por sól pieprz papryka kurkuma oliwa Pieczarki, cebulę, por podsmażyłam na oliwie. Makaron ugotowałam wg przepisu. Brokuły podzieliłam na różyczki i ugotowałam. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam wszystkie składniki: wymieszany makaron z warzywami i pieczarkami oraz przyprawami, przekładając serem i brokułami. Całą
nietadietaBitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki! Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz(...)Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam! Składniki: 600 g filetu z indyka 1 cebula 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 szklanka bulionu sól, pieprz papryka w proszku 2 łyżki mąki krupczatki olej do smażenia kwaśna śmietana zielenina Wykonanie: filet z indyka pociąć w poprzek włókien na 2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem cebulę obrać i pokroić w piórka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powoli kończy się sezon szparagowy i na jego zakończenie postanowiłam przygotować z nimi coś innego niż dotychczas. Wybrałam tartę na kruchym cieście, farsz stanowiły oczywiście szparagi i do tego pieczarki i ser. Całość uzupełnia świeży koperek. Było pysznie :) Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki zimnej wody Farsz: 1/2 pęczka zielonych szparagów 30 dag pieczarek 200 g śmietany 18 % 3 jajka 120 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatałowa 2 łyżki posiekanego świeżego koperku Ciasto: Wszystkie składniki szybko ze sobą zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty
My simple kitchenpierwsza w sezonie, to robię młodą kapustę zasmażaną albo z koperkiem i młodą marchewką , smaczna jest też z kiełbasą ... Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i koperkiem Składniki: główka młodej kapusty (ok. 500 g) 500 g pieczarek 500 g makaronu łazanki 1-2 cebule wg uznania 1 płaska łyżka kminku kilka ziarenek ziela(...)angielskiego listek laurowy sól pieprz świeżo zmielony pęczek koperku olej Wykonanie: Kapustę poszatkowałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Cebulę posiekałam. Koperek umyłam i drobno posiekałam. Makaron ugotowałam al’dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Czas wg zaleceń producenta. Odcedziłam. Kapustę ugotowałam al’ dente około 10 minut. Odcedziłam. Na dużej patelni rozgrzałam 4 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i zeszkliłam
Kuchnia u KrysiFilety piersi z kurczaka a’la pizza – to pyszne, soczyste filety z piersi kurczaka z mozzarellą i pieczarkami oraz sosem pomidorowym, podkreślającym smak całego dania :) Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety piersi z kurczaka a’la pizza – Składniki: Składniki na sos: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)oliwy z oliwek 1 łyżeczka wody 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 1/3 łyżeczki oregano szczypta cukru Pozostałe składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka – ok. 600g 4-5 małych pieczarek – ok. 70g 1 kulka mozzarelli – ok. 125g czosnek granulowany, papryka słodka – do smaku sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia – ok. 2 łyżki (adsbygoogle
Kulinarne Przebojezawsze ma kształt łódki. W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na turecki frykas, bo pide smakuje znakomicie! Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 250g mąki orkiszowej(...)jasnej 140 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych Składniki na nadzienie: 250 g pieczarek 1 cebulka 1 łyżka oleju sól, pieprz mozzarella olej Wykonanie: w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Karkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)należy dobrać do etapu i makro. 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu
Ola la LCHF