potrzeby najmniejszych, ale trzeba sobie radzić. Jeśli weekend to zawsze jakiś przepyszny obiad. A jak obiad to kotlety mielone :) Tylko dzisiaj zapraszam Was na moją małą wariację - z pieczarkami. Niby nic a taka zmiana. Polecam bardzo ! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 jajo starta mała cebulka 3-4 nieduże pieczarki ulubione przyprawy do mielonego(...)sól, pieprz, lubczyk i odrobina papryki bułka tarta Przygotowanie: pieczarki ścierami na grubych oczkach mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajo, startą cebulkę i pieczarki wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku teraz są dwie szkoły pierwsza mówi o tym aby bułkę tartą dodać do mięsa i tak formować kotlety druga aby formować kotlety i obtaczać
Gotowanie z pasjąpizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy to samo(...)robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy posypujemy serem i pieczarkami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) trzymamy paski za oba końce i skręcamy układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy
Gotowanie z pasjąostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka pieczarki kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty i smarujemy jajkiem każdy szeroki kawałek trójkąta posypujemy serem, papryką, pieczarkami i szynką zwijamy w rogaliki i smarujemy jajkiem (można posypać jeszcze tym co się wysypało) układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego
Gotowanie z pasjąZapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których bułka została zastąpiona bakłażanem 😉 W porównaniu do tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉 Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 papryka ok. 300 g pieczarek(...)odsączyć je z tłuszczu. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli z papryką. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenyPlacki z cukinii i pieczarek to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki będą genialnym pomysłem na danie główne lub ciepłą kolację. Doskonale smakują podane ze śmietaną, serkem pleśniowym lub wędzonym łososiem. składnki na około 20 sztuk 2 średnie cukinie 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek posiekanego koperku 3-4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)Umyte cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Do startych na tarce składników dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, posiekany koperek, serek śmietankowy oraz mąkę, całość doprawiamy solą
Smakowite Daniaogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów(...)łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy
Cynamonowe szczęściesmalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej wody Składniki na sos: 500 g pieczarek 80 g cebuli 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego) sól i pieprz 5 g tymianku suszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki(...)pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku
Ola la LCHFczas i ochotę na pracochłonne zupy, które gotują się "godzinami". Dlatego bardzo często uciekam się do prostych zup, zaledwie z kilku składników. Oto przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa 🍄 Składniki: 1 duża cebula 2-3 ziemniaki 400 g pieczarek 1 litr bulionu(...)śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz grzanki 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy
Kuchnia MagdaLenyziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu (drobiowy) 2 łyżeczki musztardy (rosyjska) 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz(...)Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: Naleśniki: 1 litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta. 1 szklanka = 250 ml Sposób(...)przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno
Gospodyni MiejskaTolkiena , oraz literatury fantasy , dlatego ich ulubiona zapiekanka z mety dostała zaszczytną nazwę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Młody oczywiście dodał jeszcze , że Hobbici uwielbiają pieczarki dlatego to musi być zapiekanka Hobbita " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poważnie mówiąc , zapiekanka jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna . Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej(...)podać odgrzaną . Składniki na średnią foremkę dla 4 osób : 10-15 pieczarek 6 ziemniaków , średniej wielkości 1/2 małej cukinii , najlepiej żółtej ,ma nieco inny smak od zielonej i ładnie wygląda 1 duża cebula 1 puszka ,pomidorów krojonych 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg ) kawałek sera do utarcia 1 kubek jogurtu greckiego 400 ml 100 ml słodkiej śmietanki
Ogrodnik w podróżypodać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :) 1 golonka wieprzowa bez skóry 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej kokosowy sól i pieprz mielony do smaku natka pietruszki śmietana lub jogurt Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli(...)parę ziarenek pieprzu. Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą. Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję. Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru, gotuję chwilę. Na koniec zabielam śmietaną, lub jogurtem( zupa już
Takie tam pichceniepowstała sałatka współgrająca z dzisiejszą pogodą. Pracy przy niej niewiele, więc potem można się cieszyć niedzielnym popołudniem 😊 Składniki (na 4-5 porcji): 0,5 kg mrożonego bobu 30 dag pieczarek 8 rzodkiewek gałązka kopru gałązka pietruszki naciowej limonka oliwa sól płaska łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka oleju do smażenia W garnku zagotować ok. pół litra wody. Na osolony wrzątek wrzucić mrożony(...)bób i gotować go ok. 2 minut od ponownego zawrzenia. Pieczarki obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pieczarki. Odcedzić bób i przelać go zimną wodą. Do salaterki przełożyć bób i pieczarki. Część bobu obrać ze skórek. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Odstawić do ostudzenia. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Dodać do salaterki. Posiekać koper
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zapraszam Was na pyszny, szybki pomysł na obiad – makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami . Osobiście uwielbiam takie dania. Smak i prostota, to coś co w dzisiejszym zabieganym świecie jest często na wagę złota. Do przygotowania dania użyłam pysznego makaronu od EkoMak . Szeroka wstążka z kurkumą nie tylko wspaniale smakuje, ale też ładnie apetycznie prezentuje się z resztą(...)składników. Spróbujecie. Składniki: 5 dużych pieczarek 1 mała czerwona cebula 2 większe szczypty suszonej bazylii 1 szczypta słodkiej czerwonej papryki 1/2 szklanki śmietanki 30% około łyżki oleju do podsmażenia cebuli około 1/2 opakowania wstążki szerokiej z kurkumą Makaron 12 jajeczny z jaj przepiórczych EkoMak sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku (większa ilość) około 1 i 1/2 łyżki posiekanej
Słodkie okruszki