żółtego (pakowany próżniowo, bez dziur) 200 g serka kanapkowego (w bloczkach) 1 papryka (ja dałam po kawałku z 3 kolorów) 1 cebula czerwona 300 g pieczarek 150 g szynki 3 łyżki majonezu 3 ugotowane jajka 2 łyżki masła Przygotowanie: Ser w opakowaniu włożyć do gorącej wody na 25 – 30 minut. Cebulę posiekać(...)pieczarki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. W miseczce wymieszać serki kanapkowe z majonezem i żółtkami. Pokroić paprykę oraz szynkę w kostkę, białko zetrzeć na tarce. Do pieczarek dodać paprykę, szynkę oraz białko. Wszystko wymieszać. Dodać masę serową i mieszać do czasu, aż powstanie jednolita
KuchniaWeDwoje.plPierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Pieczarki posiekać i obsmażyć. Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić
https:KKuchniaMniamwielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach(...)jajko 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki śmietany - 100 ml 60 g masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 500 g kiszonej kapusty 500 g brązowych pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła ghee/oleju kilka kulek ziela angielskiego 1 listek laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Drożdże wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła 2 łyżki tartego(...)parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1) Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plastry. 2) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i posiekać. 3) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 4) Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
Fitsweet.meKrokiety z gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę. Składniki (na około 16 krokietów): Naleśniki: 3 szklanki mąki (szklanka - 220 ml) 4,5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi(...)pieczarek 200 g sera 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na pół godziny. Następnie
e-PrzepisyKulinarneidealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Sos pieczarkowy z cukinią Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły sos do mięsa i ziemniaków, a także do makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy z cukinią(...)Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra łyżka musztardy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 – 1,5 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę. Na klarowanym maśle podsmaż cukinię z czosnkiem, dodaj pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Przypraw, duś
Zasmakuj Kuchnizapiekanki właśnie. Prawda? * * * Składniki (proporcje na 5-6 osób): 4 torebki ryżu paraboiled (nie polecam innego do tego dania) 3 sztuki kiełbasy (obojętnie jakiej) ok. 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek ketchupu (użyłam łagodnego) ser żółty do starcia masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego oliwa z wytłoczyn do smażenia sól, pieprz, oregano i papryka słodka świeża(...)złoto (nie ukrywam, że lubię węgielki, co też widać na zdjęciu). Gdy się już podsmażą, to kroimy cebulę w pół-talarki, dorzucamy do kiełbasy i smażymy razem. 2. Obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy (bo kiełbasa słona, więc odrobinę soli), pieprzymy i sypiemy sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej
Kawa z mlekiempodawać. Składniki (na 3 porcje): 0,7 l wody 2 ziemniaki 2 marchewki pietruszka kawałek selera ok. 8 cm pora chili (u mnie suszone) liść laurowy ok. 200 g pieczarek łyżka oleju do smażenia sól pieprz czarny 2 małe kromki czerstwego chleba 2 łyżki oleju do smażenia Do garnka wrzucić obrane i pokrojone (poza porem i suszonym chili) na wygodne(...)mieszania kawałki. Wszystko zalać wodą i wrzucić liść laurowy. Warzywa zagotować, a potem gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Pieczarki pokroić na kawałki i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Grzyby przełożyć do garnka z warzywami. Część zostawić do dekoracji. Zupę zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć. Na patelni po smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron
Weekendy w domu i ogrodziewłoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego(...)zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy
Zasmakuj KuchniDziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym z brązowymi pieczarkami . Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Całość podałam z kaszą i surówka z kapusty . Ale to było pyszne, polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g brązowych pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku mąka do oprószenia smalec/olej(...)Każdy kawałek posolić, popieprzyć, posypać papryką i majerankiem, następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i partiami usmażyć mięso. W między czasie kroimy cebulę w piórka, a pieczarki na mniejsze kawałki. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i smażymy na niej cebulę z pieczarkami, pod koniec dorzucamy czosnek, chwile razem smażymy. Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele
magiczna kuchnia KasiPrzepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek i sera żółtego. Idealne jako przekąska na ciepła na nadchodzące Andrzejki. Podaję je z czerwonym barszczem. Składniki (na 10-12 naleśników) : Na ciasto: 2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli Na farsz: 500 g pieczarek cebula sól i pieprz 300 g sera żółtego Ponadto: 2 jajka bułka tarta(...)Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Na środek każdego naleśnika nakładamy po trochę pieczarek i sera. Zawijamy dolny brzeg naleśnika
e-PrzepisyKulinarnepuszczam wodze fantazji i wymyślam na prędce, tak jak np. dzisiaj. Zobaczcie co wymyśliłam... I znów zrobiło się pysznie... Składniki: 500 g makaronu świderki 200 g małych pieczarek z ielone oliwki 1 czerwona papryka 400 g sera żółtego sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Połowę sera starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a drugą połowę pokroiłam na plastry. Pieczarki oczyściłam(...)odsączeniu z zalewy przekroiłam na połówki. Makaron ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania wg zaleceń producenta. Odcedziłam i przełożyłam do miski. 2 łyżki masła rozgrzałam na patelni. Wrzuciłam pieczarki i smażyłam chwilę na średnim ogniu. Oprószyłam pieprzem i dodałam do makaronu razem z dwiema łyżkami masła. Do makaronu wsypałam również starty ser i wszystko razem wymieszałam. Pod wpływem ciepła
Kuchnia u KrysiJest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka. Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników(...)mąki (u mnie orkiszowa) 50 g mąki ziemniaczanej ok. 800 ml wody 3 łyżki oliwy szczypta cukru sól Składniki – farsz: 1 kapusta włoska (ok. 1 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 1 – 2 ząbki czosnku 150 ml wody z ogórków przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj
Via Gustomąki 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka mąki krupczatki Farsz: 200 g mięsa mielonego 130 g pieczarek (4 duże sztuki) ½ papryki czerwonej 1 pomidor ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć(...)miski i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość. Farsz: Na łyżce masła zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Całość dusić przez 10 minut. Przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso
KuchniaWeDwoje.plzacząć dzień pełen wyzwań. Oryginalne full English breakfast musi się składać z jajek sadzonych (lub jajecznicy), plastrów bekonu, parówek lub kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów, pieczarek, black pudding (kaszanki) i niekiedy hash browns (placków ziemniaczanych). Dwie ostanie pozycje mnie niespecjalnie kuszą, więc celowo je pominąłem. Często podaje się do niego również chleb tostowy, ale umówmy się, że to zbyt(...)majeranku lub estragonu olej kokosowy do smażenia sól, pieprz Angielskie śniadanie: 8 jajek 12 plastrów surowego wędzonego boczku 8 frankfurterek lub innych ulubionych kiełbasek 4 pomidory 200 g małych pieczarek masło klarowane do smażenia (w razie potrzeby) sól, pieprz ketchup i musztarda (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Fasolka w pomidorach Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, listki laurowe i ziele
Food Square