Kurczak smażony z zieloną fasolką to doskonałe danie w diecie bezmlecznej. Fasolka to doskonałe źródło naturalnego wapnia w naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki(...)makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej
Dieta bez mlekaPomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym. Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :) Składniki na 6 zapiekanych naleśników: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 250-300 g pieczarek(...)łyżki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa do dekoracji posiekany szczupiorek Na samym początku przygotować farsz : cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki
Ugotowaćkażdym barze z jedzeniem. Była to jedna z najczęściej wybieranych przeze mnie pozycji w menu jeżeli chodzi o posiłki w trasie. Mowa oczywiście o panierowanej piersi z kurczaka z pieczarkami oraz żółtym serem. Nie mogło zabraknąć dodatków, czyli zielonej fasolki szparagowej oraz niezawodnych frytek. Jeżeli masz ochotę na taki obiad warto go przyrządzić samemu w domu, przynajmniej mamy pewność(...)korzystamy ze świeżych składników, a przy okazji zaoszczędzisz trochę pieniędzy. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 jajko Mąka Bułka tarta 200 g pieczarek 1 mała cebula Ser żółty Olej do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w drobne paseczki lub kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Oba składniki podsmażamy na drobnej ilości oleju i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś
Programista w kuchnisporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną recenzję patelni Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał się być(...)naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa
Programista w kuchniSzczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad. Składniki: 2 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy - jeśli to pekińska(...)można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę
Gotowanie z pasjąpotrzeby najmniejszych, ale trzeba sobie radzić. Jeśli weekend to zawsze jakiś przepyszny obiad. A jak obiad to kotlety mielone :) Tylko dzisiaj zapraszam Was na moją małą wariację - z pieczarkami. Niby nic a taka zmiana. Polecam bardzo ! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 jajo starta mała cebulka 3-4 nieduże pieczarki ulubione przyprawy do mielonego(...)sól, pieprz, lubczyk i odrobina papryki bułka tarta Przygotowanie: pieczarki ścierami na grubych oczkach mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajo, startą cebulkę i pieczarki wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku teraz są dwie szkoły pierwsza mówi o tym aby bułkę tartą dodać do mięsa i tak formować kotlety druga aby formować kotlety i obtaczać
Gotowanie z pasjąpizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy to samo(...)robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy posypujemy serem i pieczarkami przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku) kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) trzymamy paski za oba końce i skręcamy układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm smarujemy dokładnie jajkiem pieczemy
Gotowanie z pasjąostatnia odsłona francuskich wariacji. Tym razem rogaliki na wytrawnie - z szynką, pieczarkami, papryką i serkiem. Nawet Miśka się zajada a nie jest ona mięsożerna ... Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu szynka pieczarki kawałek papryki Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy pieczarki i szynkę również siekamy ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty i smarujemy jajkiem każdy szeroki kawałek trójkąta posypujemy serem, papryką, pieczarkami i szynką zwijamy w rogaliki i smarujemy jajkiem (można posypać jeszcze tym co się wysypało) układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st Smacznego
Gotowanie z pasjąZapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których bułka została zastąpiona bakłażanem 😉 W porównaniu do tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉 Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 papryka ok. 300 g pieczarek(...)odsączyć je z tłuszczu. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli z papryką. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenyPlacki z cukinii i pieczarek to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki będą genialnym pomysłem na danie główne lub ciepłą kolację. Doskonale smakują podane ze śmietaną, serkem pleśniowym lub wędzonym łososiem. składnki na około 20 sztuk 2 średnie cukinie 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek posiekanego koperku 3-4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)Umyte cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Do startych na tarce składników dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, posiekany koperek, serek śmietankowy oraz mąkę, całość doprawiamy solą
Smakowite Daniaogrodniczego Kaldera obdarowali mnie kilkoma dorodnymi okazami. Szkoda, żeby się zmarnowały więc musiałam coś wykombinować. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów(...)łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia Patisony myjemy, odkrawamy im góry (ja dodatkowo podcięłam je odrobinę od spodu by ładnie stały) i wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy
Cynamonowe szczęściesmalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej wody Składniki na sos: 500 g pieczarek 80 g cebuli 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego) sól i pieprz 5 g tymianku suszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki(...)pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku
Ola la LCHFczas i ochotę na pracochłonne zupy, które gotują się "godzinami". Dlatego bardzo często uciekam się do prostych zup, zaledwie z kilku składników. Oto przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa 🍄 Składniki: 1 duża cebula 2-3 ziemniaki 400 g pieczarek 1 litr bulionu(...)śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz grzanki 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy
Kuchnia MagdaLenyziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu (drobiowy) 2 łyżeczki musztardy (rosyjska) 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz(...)Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy
e-PrzepisyKulinarne