Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów „pod ręką”, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Wyszło naprawdę pysznie Prostota i smak. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Spróbujcie. Składniki: (ilość można zwiększyć(...)zależności od potrzeb) 2 duże pieczarki portobello (duże jak najbardziej płaskiej kapelusze) 2 duże jajka mąka kukurydziana – do nabycia w Kuchnie Świata bułka tarta pieprz i sól do smaku olej do smażenia – u mnie ryżowy do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Używamy wyłącznie kapeluszy, ogonki odcinamy. Do jednego głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je z pieprzem (tego
Słodkie okruszkilodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku
Kuchnia MagdaLenylodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku
Kuchnia MagdaLenytych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie roladki z szynki oczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje im fajnego smaku i chrupkości. Poza tym taka przekąska ładnie prezentuje się na stole, więc nie tylko super smakuje, ale także cieszy oko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki(...)opakowania) ok. 220 g szynki konserwowej w plasterkach lub innej ulubionej (u mnie 10 dużych, cienkich plasterków) 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 150 g 10 malutkich pieczarek marynowanych – ok. 60 g pół pęczka koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z szynki z serkiem, ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami: W 60 ml gorącej
Kulinarne Przeboje100g ryżu (waga przed gotowaniem) 100g żółtego sera 3 jajka 2 puszki tuńczyka (można użyć makreli lub łososia) 1 puszka groszku 2 ugotowane marchewki 1 czerwona cebula 1 słoik pieczarek marynowanych (mały) Dodatkowo: majonez só, pieprz Ponadto: 1/2 pęczka natki pietruszki Ryż należy ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia. (Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.) Jajka ugotować na twardo(...)następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak żółty ser i marchewki. Rybę, groszek i pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno posiekać. Składanie sałatki. W tortownicy warstwami ułożyć ryż, groszek (trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę. Ryż, ser, cebulę oraz jajka posmarować majonezem i delikatnie posypać solą z pieprzem. Na wierzchu sałatki umieścić
Di gotujeKrokiety z pieczarkami i serem. Dziś zapraszam Was na pyszne krokiety z pieczarkami i serem. U mnie to jedno z nieodłącznych dań na każdym przyjęciu. Goście z przyjemnością sięgają po tak przygotowane krokiety. Najczęściej podaję je w towarzystwie kilku domowych dipów i ketchupu. Krokiety z pieczarkami i serem sprawdzą się również na rodzinny obiad. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Pamiętajcie(...)przygotowania takich krokietów najlepiej sprawdzi się ser mozzarella (doskonale się topi podczas smażenia), ale możecie też użyć inny ser, który akurat macie pod ręką. Zobacz przepis na „Krokiety z pieczarkami i serem” na Blix.pl
Słodkie okruszkiRoladki z pieczarkami to moja propozycja na smaczny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 250 g pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków kukurydzianych olej do smażenia Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety(...)Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć pieczarki drobno posiekaną cebulę i krótko przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster sera,łyżkę farszu pieczarkowego i zwinąć roladkę. Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Płatki kukurydziane pokruszyć
Kolorowa kuchnia ElkiEmalia Polska Pleszew , a podałam w kubkach z tej samej serii. Wiecie, że wyjadana łyżką z kubka smakuje jeszcze lepiej? Spróbujcie!! Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Składniki: 350g pieczarek 2 duże ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 topione serki po 100g (najlepiej śmietankowe) 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 liście laurowe(...)warzywnego) W garnku zagotować wodę lub bulion. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, wrzucić do wody, dodać liście i ziele, gotować ok 10 minut. Pieczarki obrać (albo umyć), pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Pieczarki i cebulę dodać do zupy, gotować ok 5 minut. Serek topiony wymieszać z kilkoma
Obiad gotowypamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze(...)mąki orkiszowej jasnej 220 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżka miodu/cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Składniki na farsz: 500-600 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Przygotowanie: obraną, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odpararowania wody. Posolić, oprószyć pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej – ok. 160 g szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 małe cebule – ok. 160 g 150 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka do panierowania jajko do panierowania(...)talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Poukładać naleśniki jedne na drugim, a następnie szczelnie owinąć folią i odstawić (dzięki temu naleśniki będą mięciutkie i łatwo się je będzie potem zwijać). Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę. Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, drobno
Kulinarne PrzebojeŚwietny i pełen smaku sosik, dobry na codzienny obiad jak i lekką kolację. Głównym składnikiem są w nim pieczarki, ale także pokrojona w piórka cebulka i czosnek. Wszystko podlane brandy lub winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone passatą pomidorową i minimalną ilością mąki Najlepiej smakuje podany z ryżem, ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. Sosik(...)jest lekko kwaśny (dużo zależy od tego, jak kwaśną mamy passatę pomidorową) - taki ma być - w razie wątpliwości, polecam dodawać passatę stopniowo. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
cool and mintybiałorusku , są po prostu pyszne . Proste do wykonania , a zarazem naprawdę ciekawe . Farsz niewątpliwie wyróżnia tą potrawę . Jednym z jego składników jest siekane jajko na twardo i dodatkowo ,smażone pieczarki i cebula . To sprawia że kotlety są naprawdę wyjątkowe i pyszne . Polecam , nawet na wielkanocny stół będą , całkiem trafioną pozycją Składniki na 4 osoby : 4 grube plastry karkówki , raczej chudej(...)pieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 2 szklanki bułki tartej Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno
Ogrodnik w podróżyZupa pizza... skąd taka nazwa? Bo zawiera składniki, które są bardzo popularne na pizzy, jak: pieczarki, papryka, oliwki, kukurydza czy mozzarella. Dodatkowo jest ona przyprawiona przyprawą do pizzy oraz oregano, dzięki temu przypomina jej smak. Moja zupa jest trochę w stylu hiszpańskim, a to przez dodatek kiełbasy chorizo, która nadała jej charakterystycznego smaku oraz aromatu. Jednak możemy wykonać tę zupę(...)również w wersji z kurczakiem, wtedy będzie miała ona łagodniejszy smak. Zupa jest gęsta oraz pożywna i smakuję fantastycznie! Składniki: ok. 250 g kiełbasy chorizo łagodnej ok. 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1/2 op. kukurydzy z puszki 1 puszka pomidorów krojonych ok. 20 szt. oliwek czarnych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 kula
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje(...)nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia Sos: 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody
Kuchnia MagdaLeny