pieczarki - 22435 przepisów (strona:246/1496)

Idealnie kremowe risotto z pieczarkami 92

Risotto z pieczarkami 🍄 Jeden z moich ulubionych przepisów 💛 idealnie kremowe i zaskakujące - bo tak smaczne, a z tak prostych składników. Za to kocham kuchnię włoską. WSKAZÓWKI Część bulionu możesz zastąpić białym winem (ok. 200 ml) Użyj 1/2 cebuli lub 2 szalotki Możesz użyć pół na pół masła i oliwy Masło może być klarowane Kilka suszonych grzybów nie zaszkodzi. Namocz(...)garnku. Nie przykrywaj naczynia przykrywką. Możesz użyć zamrożonego bulionu. Użyj sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Pietruszkę możesz zastąpić tymiankiem. Składniki na 3-4 porcje: 250 g pieczarek 250 gramów ryżu Arborio 4 łyżki masła ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 2 łyżek) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Garść natki pietruszki

Czarnawisienka
Pieczarki z jarmużem i jajkiem 65

Wegetariański, lekki obiad, pełen smaku. Pieczarki duszone, z dodatkiem sosu sojowego i czosnku, przesmażony jarmuż, jajko sadzone i płatki parmezanu. Danie powstało z typowego przeglądy lodówki, ale bardzo mi posmakowało, wszystko tu do siebie pasowało. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i zdrowe, czego chcieć więcej:) Pieczarki z jarmużem i jajkiem 2 porcje Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)łyżka masła 300-400 g pieczarek 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 200 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg) 1 łyzka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól 2 jajko parmezan do posypania  Wykonanie: Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę  i masło, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć. Pokroić pieczarki, wrzucić na patelnię i smażyć

Smaczny zeszyt
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 102

barszcz.  Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody(...)smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół i włożyć do naczynia miksującego - rozdrobnić czas ok 20- 30 s/ obr 6 (musicie sprawdzić czy wszystko się rozdrobniło) * wyciągnąć i odłożyć do osobnej miski * cebulę włożyć

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 122

barszcz.  Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody(...)smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół i włożyć do naczynia miksującego - rozdrobnić czas ok 20- 30 s/ obr 6 (musicie sprawdzić czy wszystko się rozdrobniło) * wyciągnąć i odłożyć do osobnej miski * cebulę włożyć

Gotowanie z pasją
Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem + film 95

Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem to ciekawa, prosta i niedroga propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Takie placki wspaniale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno z dodatkiem różnych sosów, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie.     składniki na około 15 sztuk 250 g parówek 200 g pieczarek 150 g żółtego sera 1 czerwona papryka(...)miski. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do parówek. Obraną cebulę i szczypior z dymki drobno siekamy po czym dodajemy do pokrojonych parówk i papryki. Oczyszczone pieczarki oraz żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do pozostałych składników. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka oraz mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, oregano i bazylią

Smakowite Dania
Moskole z sosem pieczarkowowym 137

się podanie ich z dodatkiem sosu lub konfitury. Składniki (na 16 placków): Placki 1 kg ziemniaków 350-400 ml mąki pszennej 2 jajka sól olej do smażenia Sos 9 pieczarek cebula 10 igiełek świeżego rozmarynu pół łyżeczki mielonego kminku 150 ml wrzątku łyżka masła młotkowany pieprz sól olej Przygotowanie dania sugeruję rozpocząć od sosu pieczarkowego, by miał czas się przegryźć(...)Pieczarki rozdrobnić według uznania. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pieczarek. Zeszklić. Do pieczarek z cebulą dodać kminek i rozdrobnione igiełki rozmarynu. Gdy przyprawy zaczną intensywniej pachnieć, wlać na patelnię wrzątek. Chwilkę pogotować, by odparować nadmiar wody. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z grzybami / Chicken and Mushroom Skillet 89

grzybami. Mięso w aromatycznym sosie grzybowym sprawdzi się na obiad w środku tygodnia, ale także jako proste danie na świątecznym stole. Do przygotowania kurczaka z grzybami, użyłam mieszanki pieczarek i suszonych grzybów leśnych. Jeśli wolicie, możecie użyć mrożonych leśnych grzybów, zastępując pieczarki lub/i suszone grzyby. Koniecznie doprawcie je sporą ilością czarnego pieprzu, czosnkiem i ziołami - będą pyszne. Jeśli lubicie, możecie(...)słodkiej śmietanki lub startego parmezanu. Do sosu grzybowego pasują ziemniaki, ryż, kasza, a nawet makaron, Polecam, smacznego:) Przepis na kurczaka z grzybami: 500 g piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 50-100 g suszonych grzybów (duża garść; moczone kilka godzin w wodzie), cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn, słodka papryka, granulowany czosnek

Lekcje w kuchni
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 137

przepis na placki ziemniaczane z aromatycznym pieczarkowym sosem.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/placki-ziemniaczane.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["g\u00f3ralskie specja\u0142ey","pieczarki","placki ziemniaczane","placki ziemniaczane po g\u00f3ralsku","polska kuchnia","sos pieczarkowy","ziemniaki"],"datePublished":"2020-04-15T09:33:41+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"10 plack\u00f3w","calories(...)u0105bki czosnku","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej","2 \u0142y\u017cki g\u0119stej \u015bmietany","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","olej do sma\u017cenia","SOS PIECZARKOWY","200 g pieczarek","1 cebula","100 ml g\u0119stej \u015bmietany12 lub 18 %","kilka ga\u0142\u0105zek zielonej pietruszki","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej","s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Przygotowanie

ProstePesto.pl
Pasztet z ciecierzycy 103

keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze keksówki, wtedy pasztet wyjdzie niski, jak u mnie: 250 gr suchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej ** 200 gr pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka(...)godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły

moj przepis na
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 82

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Bułeczki(...)szkl. mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa 6 jajek przepiórczych kilka/kilkanaście pieczarek Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je cukrem. Rozcieramy tak długo aż nabiorą płynnej konsystencji. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami 94

Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami Prosty i szybki pomysł na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania. Dania, przy których jest tak mało pracy, a są w rezultacie tak pyszne. Zawsze czekam z niecierpliwością, aż pojawi się młoda kapusta. Robię z niej najróżniejsze dania, np.  łazanki, gołąbki bez zawijania (klik) lub surówkę. Po prostu(...)uwielbiam. Dzisiejsza młoda kapusta z krakowską i pieczarkami , to danie proste ale naprawdę pyszne. Smaku nadaje pyszna kiełbasa krakowska z Wędzarni Marózek . Polecam jako dodatek do dań, jak i od tak na kanapkę Mój mąż ją uwielbia.  Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik) . Składniki: 1 mała

Słodkie okruszki
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 81

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 3-4 suszone grzyby 1 duża cebula 40 g masła do smażenia(...)Odlać i pozostawić do wystygnięcia, usunąć przyprawy, grzyby wyjąć i pokroić na drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić. Pieczarki umyć, pociąć w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż pieczarki będą miękkie, odstawić do ostygnięcia. Wymieszać kapustę z grzybami i pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Wyrośnięte ciasto podzielić

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 90

kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 2 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru kilkanaście igiełek rozmarynu 100 ml kremówki 30% 1 łyżka(...)masła do smażenia pieczarek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne: Grzyby przebrać, opłukać, zalać chłodną wodą, tak aby były nią przykryte. Odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas grzyby przemieszać. Wodę wraz z grzybami przelać do garnka postawić na małym ogniu i gotować 30-40 minut, aż zmiękną. Przestudzić, grzyby odcisnąć, pokroić w drobną kostkę, wywar zachować. Cebule obrać

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania